Menu
Ajax voelt de vermoeidheid

Ajax voelt de vermoeidheid

Met Klaas Jan Huntelaar als basiskracht en Robbert Schilder als invaller is het Ajax woensdagavond niet gelukt van Haarlem te winnen. In het sluitstuk van een kort maar intensief trainingskamp aan de Noord-Hollandse kust bleken de Amsterdammers niet bij machte de tegenstander uit de eerste divisie op de knieën te dwingen. ,,Ik heb er maar een verklaring voor en dat is dat we de afgelopen dagen zeven keer hard hebben getraind'', aldus Ajax-coach Danny Blind na het doelpuntloze gelijkspel.

In het stadionnetje aan de Sportlaan toonde Ajax hetzelfde gezicht dat ook in juli geregeld te aanschouwen was. Toen bevond de equipe van Blind zich middenin de voorbereiding op het nieuwe seizoen, met het trainingskamp in De Lutte als traditionele spil. Daaromheen werkten de Amsterdammers tal van oefenwedstrijden af. Tegenstanders uit het amateurvoetbal bleken in die periode nogal eens lastige obstakels voor de door het intensieve trainingsschema afgematte Ajacieden.

Behalve met een voorgeschiedenis van pittige trainingsarbeid kreeg Ajax in Haarlem te maken met een opponent die brutaal en attractief voetbalde, tegen de toppen van zijn kunnen bovendien. Haarlem - momenteel twaalfde in de eerste divisie - maakte afgelopen zomer een frisse start, met een nieuwe trainer (Gert Aandewiel) en de selectie werd grondig ververst. Onder de relatief onbekende namen bleken woensdagavond nogal wat aangename surprises, zoals de watervlugge en technisch vaardige flankspelers Rodney Cairo en Achmed Ahahaoui. Met name zij zorgden ervoor dat de gevaarlijkste momenten van de avond op het conto van Haarlem waren te schrijven. Dat Ajax moeite had met de opportunistische speelwijze van de thuisploeg kwam voor Blind niet als een verrassing. De Ajax-coach had op voorhand zijn oor te luisteren gelegd bij enkele van zijn spelers, 'de jongens die niet zo snel om hun moeder roepen' zoals hij ze later omschreef. ,,Als die al tegen mij zeggen dat ze vermoeid zijn en dat ze de inspanningen van de afgelopen tijd voelen, dan weet ik dat daar geen woord van gelogen is'', aldus Blind, die zijn selectie eerder op de dag nog een stevige strandtraining had voorgeschoteld. In de enige oefenwedstrijd die Ajax tijdens de winterstop speelt, startte Blind met aankoop Klaas Jan Huntelaar en Markus Rosenberg als aanvalsduo en Urby Emanuelson als opvallende naam aan de linkerkant van het middenveld. Op die positie zoekt Blind nog naar de beste vervanger voor Wesley Sneijder, die geschorst is voor het duel van zondag met NEC. Vrijdag sluit Nourdin Boukhari weer aan bij de groep en ook Robbert Schilder is een speler die als linkshalf zou kunnen spelen, zo bewees hij in de ruim twintig minuten die hem als invaller gegund waren. Met rugnummer 33 maakte de van Jong Ajax overgehevelde Schilder een verdienstelijk debuut in de hoofdmacht.

Blind: ,,Robbert is een jongen die heel goed kan voetballen, hij speelt op gevoel. Normaal ben ik niet zo van het wisselen, maar nu de meeste jongens er doorheen zaten, heb ik Robbert de kans gegeven. Hij moet de komende tijd laten zien waar hij het beste uit de verf komt; centraal achterin of als linkshalf.'' Over de positie van Klaas Jan Huntelaar kan geen discussie bestaan. Voor de van sc Heerenveen overgekomen goalgetter is een rol als diepste spits weggelegd, met een eventuele tweede centrale aanvaller in zijn rug. Huntelaar was redelijk tevreden over zijn eerste minuten in het Ajax-shirt. ,,Het is jammer dat we niet hebben gewonnen en we moeten ook beter voetballen dan vanavond, maar daar gaat het nu niet om. Dit was onderdeel van de voorbereiding, de wedstrijd van zondag is wat echt belangrijk is.'' Het verblijf in Santpoort en de trainingen in Zandvoort stonden voor Huntelaar vooral in het teken van kennismaking, zowel met zijn nieuwe teamgenoten als met de speelwijze van Ajax. Die verschilt nogal van wat hij bij Heerenveen gewend was, zo beaamde hij. ,,Natuurlijk zijn er verschillen, maar die zijn niet enorm. Het belangrijkste is dat we aan elkaar moeten wennen.'' Blind toonde vertrouwen in zijn nieuwe spits: ,,Klaas Jan heeft het laatste anderhalf jaar genoeg wedstrijden gespeeld om te weten waar zijn kwaliteiten liggen. Daar heb ik vanavond echt niet voor nodig.''

Naar het fotoverslag HFC Haarlem - Ajax >>