Menu

Ajax voelt weer eens ArenA-gras onder de voeten

Ajax trainde vrijdagochtend in het stadion. Het is immers alweer een tijdje geleden dat een thuiswedstrijd op het programma stond. Steven Pienaar volbracht de training van begin tot einde, hoewel hij donderdagavond 45 minuten met Jong Ajax had meegespeeld.

Pienaar speelde met Jong Ajax naar volle tevredenheid van trainer John van 't Schip. Nadat de Zuid-Afrikaan vorige week was getest, sloot hij zich aan bij Jong Ajax omdat dat team in de dagen na de test meer dueltrainingen zou krijgen dan Ajax 1. Die trainingsarbeid resulteerde in een halve wedstrijd met het tweede. Ook Sander Boschker, Daniël de Ridder en Anthony Obodai waren in Tilburg van de partij geweest, maar zij speelden de hele wedstrijd. De Ridder en Obodai hoefden daardoor niet de hele vrijdagtraining te volbrengen.

De Ridder en Obodai misten vooral een tactische training. Koeman had zijn spelers in twee teams van negen verdeeld, waarin een spits en een linksback ontbraken. De opdracht was dat de spelers, overigens nog zonder de geblesseerden Hatem Trabelsi, Tom Soetaers, Thomas Vermaelen en John O'Brien maar weer met Litmanen en Mitea, snel zouden omschakelen, elkaar coachten, vrijliepen en goed combineerden.

Vanaf de kant zag dat er aardig uit, maar de trainer legde de partij toch met enige regelmaat stil om zijn spelers bij zich te roepen. Sommige woorden die hij sprak galmden door de ArenA, waarvan het dak op een kier stond. Koeman repte over verantwoordelijkheid nemen en was niet tevreden over de manier van aanspelen. ,,De ballen komen veelal hier", zei hij, de ruimte tussen zijn neus en mond aanwijzend. Dat moest dus beter.

Zaterdag rest de Ajacieden nog een laatste training waarin Koeman zijn mannen scherp kan krijgen. De perfectie moet dan zondagmiddag in het duel tegen Roda JC te zien zijn. Overigens weet Ajax voordat het zelf aftrapt of de voorsprong op PSV is vergroot of geslonken, aangezien de Eindhovenaren om half één aftrappen tegen Feyenoord.