Menu

Ajax voert geen heksenjacht op fanpages

Er is onder Ajax-supporters grote onrust onstaan over het bestaansrecht van fanpages van de Amsterdamse club op internet. Aanleiding is een brief (en email) van Ajax aan een eigenaar van een website die e-mailadressen aanbiedt. Ajax vindt dat de naam van de fanpage (ajax-fan.nl) te dicht ligt bij de club en (financiële) belangen van Ajax zou kunnen schaden, naast het feit dat zonder toestemming het Ajax-logo werd gebruikt.

Volgens de regels van het merkenrecht mag het logo en de naam van Ajax niet zonder toestemming door derden worden gebruikt of geexploiteerd. Maar Ajax benadrukt dat het tegelijkertijd niet van plan is een heksenjacht te openen op Ajax-fans. Sterker nog: een groot aantal fanpages on line kunnen wij vanuit het club-gevoel alleen maar aanmoedigen.

In het online tijdschrift Emerce van 8 september jongstleden is de perswoordvoerder van Ajax verkeerd geciteerd. Hij zou gezegd hebben dat Ajax allerlei sites die gebruik maken van de naam Ajax zou sommeren hun werkzaamheden onder die naam te stoppen. Dat heeft hij niet zo gezegd. Het gaat de club op dit moment vooral om websites die gebruikmaken van de naam Ajax voor commerciele doeleinden; in beginsel beschouwt Ajax de niet-commerciele fanpages als een welkome aanvulling op de eigen website www.ajax.nl.

Ajax-fan.nl overschreed in de ogen van Ajax een grens door een specifieke (en - op termijn? - commerciele) dienst aan te bieden, namelijk de mogelijkheid om een persoonlijk Ajax-emailadres te registreren. Dit soort dingen kan alleen maar door Ajax zelf worden gedaan. Daarbij werd ook nog eens het Ajax-logo gebruikt. Een en ander werkt bovendien verwarrend voor onze fans.

Inmiddels is de discussie behoorlijk losgebrand. In de diverse bulletin boards op internet, ook op die van de officiele website, zijn verhitte discussies van fans over de redenen van deze actie. Veel supporters vrezen voor het bestaansrecht van de onafhankelijke fanpages. Dit grotendeels ten onrechte, zoals hiervoor is uitgelegd.