Menu
Ajax voltooit voorbereiding in opvallend decor

Ajax voltooit voorbereiding in opvallend decor

Ajax trainde donderdag kort op bijzondere Belgische voetbalgrond. Als laatste test voor het Europa League-duel met Anderlecht doken de Amsterdammers op in een decor, waarin ooit RWDM furore maakte. Het sportpark is nu een thuis voor de derdeklasser Royal White Star Woluwe FC, een afstammeling van het ter ziele gegane RWDM.

Racing White Daring Molenbeek beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig. Na de oprichting van RWDM in 1973 maakte de fusieclub direct een opvallende opmars. Het eerste seizoen 1973/1974 besloot de club met een derde plaats in de hoogste Belgische voetbalklasse. Een seizoen later is hét onvervalste hoogtepunt in de RWDM-geschiedenis een feit als de club zich laat kronen tot landskampioen. De seizoenen daarna wisselen hoogte- en dieptepunten elkaar in rap tempo af.

In 1977 reikte Racing White Daring Molenbeek nog tot de halve finale van het UEFA Cup-toernooi, onder meer door Feyenoord uit te schakelen. Europees voetbal werd tot 1996 zelfs afgewisseld met voetbaljaargangen waarin degradatievoetbal werd gespeeld. In 1998 zet het verval zich definitief in, waarna het roemruchte RWDM in 2002 – onder meer vanwege financiële problemen - wordt teruggezet naar de derde klasse. Kort daarop blijken de problemen zelfs zo groot dat RWDM ophoudt te bestaan…

 

Om 11.00 uur betrad de selectie, onder aanvoering van Martin Jol, het veld van White Star Woluwe FC. Om 11.00 uur betrad de selectie, onder aanvoering van Martin Jol, het veld van White Star Woluwe FC.

Van het roemruchte verleden van de fusieclub is anno 2009 weinig tastbaars meer bewaard gebleven. ,,Voorheen stond op deze plek een stadion, waarin regelmatig twaalf- tot vijftienduizend mensen kwamen kijken’’ vertelt Ivan Sacha Parmentier, aan de rand van het veld waar de Ajacieden kort trainen. ,,Omdat er de laatste jaren bijna niemand meer kwam kijken, is een deel van de tribunes gesloopt. Vervolgens was het ook snel gedaan met de club.’’ Met gras begroeide heuveltjes verwijzen terug naar de periode waarin duizenden hun favoriete club aanmoedigden.

De 67-jarige Parmentier traint de jongste jeugd, voetballertjes tot 6 jaar, van de Football Academy van White Star Woluwe FC. De uit Luik afkomstige oefenmeester blijkt een groot fan van het Nederlandse voetbal. Johan Boskamp maakte ooit furore bij RWDM; reden voor Parmentier om bijna niet uitgesproken te raken over de oud-Feyenoorder die in België beroemder is dan in zijn geboorteland. Terwijl de Ajacieden na een halfuurtje alweer hun laatste sprintjes trekken, gaan ook Adrie Koster (trainer Club Brugge) en Dick Advocaat, de kersverse bondscoach der Belgen, nog even rap over de tong.

De grasmat waarop de Ajacieden trainen blijkt slechts enkele dagen eerder aangelegd. ,,Dat is het werk van een Nederlandse firma’’, weet de voetballiefhebber. ,,En de mat is een mix van echt en synthetisch gras. Echt prachtig, topkwaliteit. Het is exact eenzelfde mat als in het stadion van Anderlecht ligt. De Ajax-spelers trainen er vandaag als eerste op. Zelfs de spelers van White Star hebben er nog niet op gevoetbald. Die hebben afgelopen week op een bijveld getraind.’’

De kwieke Parmentier praat honderduit en met aanstekelijk enthousiasme. Ondertussen wordt niets gemist van de verrichtingen op het speelveld waar ooit Belgische voetbalhistorie is geschreven. Misschien krijgen de miniemen van White Star Woluwe FC vanavond wel dezelfde oefenstof voorgeschoteld als de Ajacieden in hun voorbereiding op het Europese treffen met Anderlecht…

In het kielzog van de trainers volgden de spelers... In het kielzog van de trainers volgden de spelers...
Ajacieden lopen zich warm op de gloednieuwe grasmat. Ajacieden lopen zich warm op de gloednieuwe grasmat.
Assistent-trainer Michael Lindeman laat de spelers rekken en strekken. Assistent-trainer Michael Lindeman laat de spelers rekken en strekken.
Waarna de bal er aan te pas kwam. Waarna de bal er aan te pas kwam.
De Ajacieden tijdens een rondo. De Ajacieden tijdens een rondo.
Ajax TV vond de mascotte van White Star Woluwe FC in zijn cameratas... Ajax TV vond de mascotte van White Star Woluwe FC in zijn cameratas...