Menu
Ajax voltooit voorbereiding met verlies

Ajax voltooit voorbereiding met verlies

Ajax heeft de voorbereiding afgesloten met een nederlaag. In het Stade Georges-Pompidou van Olympique de Valence was AS Saint-Étienne met 1-0 te sterk. De Fransen sloegen vlak voor tijd hun slag.

Het treffen met de Franse recordkampioen was het slotstuk van de voorbereiding. De Ajacieden hadden in Dinamo Moskou (2-2) hun eerste opponent in de aanloop naar het officiële seizoen 2015-2016. Via FC Nordsjaelland (1-3-nederlaag), Panathinaikos (2-0-winst) en Vfl Wolfsburg (1-1) belandde de ploeg van Frank de Boer in Valence. In het knusse stadion van achtsteklasser (!) Olympique de Valence was AS Saint Étienne de tegenstander.

Het oefenduel was het laatste meetmoment voor het belangrijke tweeluik met Rapid Wien. In de komende twee weken strijdt Ajax met de Oostenrijkers om een plek in de play-offs voor deelname aan de UEFA Champions League. Goed voor de dag komen was woensdag uiteraard gewenst. Al is het helemaal een must om over een week goed presteren in het Weense Ernst Happel Stadion. Naast belangrijk is het weerzien met het decor van Ajax’ Champions League-winst in 1995 ook historisch gezien bijzonder.

Ajax maakte in Valence een degelijke indruk. AS Saint Étienne, de nummer 5 in de laatste Ligue 1, toonde zich een lastige tegenstander. Vooral het spelsysteem van de Fransen (5-4-1) maakte Ajax het voetballen lastig. De Fransen schuwden de aanval niet, zonder dat daar (voor rust) échte uitgespeelde kansen uit voortkwamen. Ook de Ajax-kansenoogst was de eerste helft karig. Spits Arek Milik moest tweemaal in ‘ASSE’-keeper Stephane Ruffier zijn meerdere erkennen. Op slag van rust kreeg de Poolse Ajacied zelfs een vrije schietkans. Ruffier bokste de inzet uit de doelmond. Ingeklemd tussen de kansen van Milik tikte Ruffier een inzet over van Daley Sinkgraven. Het ontbrak bij de Ajacieden te vaak aan een goede en beslissende laatste pass.

Davy Klaassen was in de tweede helft dicht bij de openingstreffer.
Davy Klaassen was in de tweede helft dicht bij de openingstreffer.

De Boer koos op Franse bodem voor vrijwel dezelfde basisploeg als hij een week eerder deed in het thuistreffen met de Duitse bekerwinnaar Wolfsburg. Alleen de uit voorzorg thuisgelaten Viktor Fischer ontbrak in Valence. De licht aangeslagen Deen werd uit voorzorg, vooral met het oog op Rapid-uit, rust gegund. De kersverse Ajacied Amin Younes was Fischers plaatsvervanger in de basisploeg. Kenny Tete was opnieuw Ajax’ startende rechtsback. Ook Jairo Riedewald was basisklant. De centrumverdediger trof net als tegen de Duitsers Mitchell Dijks naast zich als linksback. De uitverkiezingen van keeper Jasper Cillessen, Joël Veltman, de middenvelders Davy Klaassen, Riechedly Bazoer en Sinkgraven plus de aanvallers Milik en Anwar El Ghazi waren ook al logisch te noemen.

In het eerste kwartier van de tweede helft verzuimden de 'Verts’ - de groenen - hun grootste mogelijkheden te verzilveren. Kevin Theophile-Catherine (vrije schietkans naast) en Lore Perrin (kopbal over) sloegen niet toe. Van spits Nolan Roux kon hetzelfde worden gezegd. Hij tikte een grote kans naast het doel van Cillessen. Vlak voor het verstrijken van het eerste uur kreeg namens de Amsterdammers alleen Klaassen een riante scoringskans. De Ajax-captain gleed de voorzet van El Ghazi naast.

In het laatste halfuur werd volop gewisseld. De Boer veranderde daarmee het gezicht van zijn ploeg. Yaya Sanogo speelde het duel uit als spits. Lasse Schöne was een verse nieuwe schakel in de aanval (eerst op links, later op rechts), terwijl Nemanja Gudelj de honneurs waarnam als rechtshalf. In een tweede wisselperiode kreeg Queensy Menig als aanvaller speeltijd. Ricardo van Rhijn was het laatste kwartier de nieuwe rechtsback. Lucas Andersen en Nick Viergever waren in de slotfase vervangers van Jairo Riedewald en Davy Klaassen.

Saint-Étienne sloeg op de valreep alsnog zijn slag. Vier minuten voor tijd liftte invaller Jonathan Bamba de bal van grote afstand over Cillessen in het Ajax-doel. De Amsterdammers incasseerden daarmee op de valreep alsnog een zure nederlaag. De voorbereiding werd daarmee met een teleurstellend gevoel afgesloten. Dat was wellicht niet helemaal terecht, want de aanloop richting het nieuwe seizoen is verder redelijk verlopen. De verliespartij is wel een tegenvaller op weg naar de belangrijke duels met Rapid Wien.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basiself voor het duel met Saint-Étienne.
De basiself voor het duel met Saint-Étienne.
Voor Ajax was het de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding.
Voor Ajax was het de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding.
Amin Younes kreeg voor het eerst een basisplaats van Frank de Boer.
Amin Younes kreeg voor het eerst een basisplaats van Frank de Boer.
Kenny Tete zit zijn tegenstander op zijn huid.
Kenny Tete zit zijn tegenstander op zijn huid.
Mitchell Dijks schuwde het duel niet.
Mitchell Dijks schuwde het duel niet.
Arek Milik lukte het niet de Franse defensie te breken.
Arek Milik lukte het niet de Franse defensie te breken.
De bank van Ajax. In Frankrijk kwamen alleen Mike van der Hoorn, John Heitinga en Diederik Boer niet in actie.
De bank van Ajax. In Frankrijk kwamen alleen Mike van der Hoorn, John Heitinga en Diederik Boer niet in actie.