Menu
Ajax voor de 31ste keer kampioen!

Ajax voor de 31ste keer kampioen!

Ajax mag zich voor de 31ste keer in de clubhistorie kampioen van Nederland noemen! De Ajacieden veroverden de landstitel woensdag met een 2-0 overwinning op VVV-Venlo. Ajax-trainer Frank de Boer bezorgde zijn club daarmee in anderhalf jaar tijd twee kampioenschappen. Een bijzonder en bizar verlopen seizoen werd bovendien voorzien van een gouden slot.

Lang leek de titel dit seizoen ver uit het zicht van de regerend kampioen. De achterstand op de koploper bedroeg voor de Amsterdammers op het meest kritieke moment dertien punten. De Ajacieden herpakten zich na de winterstop, waarna alle verloren terrein werd goedgemaakt met een serie van dertien overwinningen op rij. Kampioen Ajax kan daar zondag, als Vitesse op de slotdag wacht in de Gelredome, nog een overwinning bijschrijven in het voetbaljaar 2011-2012.

Veel deed woensdag terugdenken aan de magische 15e mei 2011 toen Ajax zijn dertigste titel en daarmee de felbegeerde derde ster veroverde. De sfeer in de uitgelaten ArenA was weliswaar iets minder uitbundig als in de voorlaatste kampioenswedstrijd; er viel in deze bijzondere ambiance ook dit kampioensduels voldoende te genieten. De door de trainer en zijn staf ingeslepen automatismen en vertrouwdheden vormden de voorbije weken uiteindelijk een solide fundament onder het kampioenschap. Woensdagavond waren alle bestuurlijke strubbelingen en fysieke malheur gelukkig ver, ver weg.

Siem de Jong blies de herinnering aan '15 mei' extra leven in door zijn ploeg ook tegen VVV-Venlo aan doelpunten te helpen. De spits opende de score al na acht minuten. De Jong frommelde de bal van dichtbij over de doellijn en strafte daarmee pover verdedigen van de VVV-defensie inclusief doelman Dennis Gentenaar genadeloos af: 1-0.

Ajax opnieuw de beste van Nederland! Ajax opnieuw de beste van Nederland!

Vooruitgejuicht, -geschreeuwd en -geklapt door een fantastische twaalfde man op de tribunes (ook zo’n parallel met 15 mei), maakte Ajax jacht op een snelle tweede treffer. Veel geluk hadden de Ajacieden daar niet bij. Vlak voor de openingstreffer raakte Vertonghen uit een schot de paal; vijf minuten later zag de Belg zijn poging opnieuw eindigen op de staander. Het ‘Frankie, Frankie, we worden kampioen’ rolde toen al van de tribunes in de al weken lang stijf uitverkochte Amsterdam ArenA.

Het eenrichtingsvoetbalverkeer naar het Venlose doel leverde na een klein uur een tweede treffer op. Opnieuw was het De Jong die, ditmaal helemaal op eigen kracht, toesloeg. De aanvaller ontving de bal van Gregory van der Wiel, legde hem in een soepel draaiende beweging schietklaar, waarna Gentenaar alweer het nakijken had: 2-0. ’Wij zijn kampioen’ was ditmaal het begeleidende lied van de Ajax-supporters. Vier minuten later zag invaller Kolbeinn Sigthórsson zijn kopbal op de lat eindigen.

Met het wegtikken van de laatste minuten in het laatste thuisoptreden van ’11-’12 meldden ook de Ajacieden die buiten de wedstrijdselectie waren gevallen zich bij de spelersbank. Het ontlokte nóg meer enthousiasme en uitbundigheid bij de Ajacieden in de ArenA. Bij het eindsignaal van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer was het 31ste kampioenschap eindelijk feit. Alle erelijsten, inclusief die op de tweede stadionring, waarop alle Ajax-titels staan vermeld zijn toe aan herziening. 2012 is het nieuwste kampioensjaar in de roemruchte en rijke clubhistorie van Ajax.

De betonnen constructie van de ArenA had het zwaar te verduren onder het gewoel van 51.958 feestende Ajacieden. Net als op de gouden 15e mei 2011 deinde het stadionbeton ook op de gouden 2e mei 2012 vrolijk op en neer.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax – VVV-Venlo en beelden van het kampioensfeest na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Ajacieden droegen bij de opkomst op het veld speciale T-shirts om Bruno Silva een hart onder de riem te steken. De Ajacieden droegen bij de opkomst op het veld speciale T-shirts om Bruno Silva een hart onder de riem te steken.
Aanvoerder Jan Vertonghen schoot in het eerste kwartier twee keer op de paal. Aanvoerder Jan Vertonghen schoot in het eerste kwartier twee keer op de paal.
Siem de Jong opende in de achtste minuut de score. Siem de Jong opende in de achtste minuut de score.
De hele wedstrijd heerste er een kampioenssfeer op de tribunes. De hele wedstrijd heerste er een kampioenssfeer op de tribunes.
Vurnon Anita speelde zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax. Vurnon Anita speelde zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax.
Feest op VAK410. Feest op VAK410.
Maarten Stekelenburg werd tijdens de rust uitgeluid. Maarten Stekelenburg werd tijdens de rust uitgeluid.
Na afloop overhandigden Maarten Stekelenburg en Sjaak Swart de schaal aan Jan Vertonghen. Na afloop overhandigden Maarten Stekelenburg en Sjaak Swart de schaal aan Jan Vertonghen.
Na afloop werd de vlag met 'Ajax landskampioen 2012' gehesen. Na afloop werd de vlag met 'Ajax landskampioen 2012' gehesen.
De kampioenen werden na afloop letterlijk in de spotlights gezet. De kampioenen werden na afloop letterlijk in de spotlights gezet.
Feest in de kleedkamer! Feest in de kleedkamer!
Blind, Van Rhijn en Sigthórsson met de schaal. Blind, Van Rhijn en Sigthórsson met de schaal.
Uiteraard vierden ook Bruno Silva en Nicolás Lodeiro het kampioensfeestje mee in de kleedkamer. Uiteraard vierden ook Bruno Silva en Nicolás Lodeiro het kampioensfeestje mee in de kleedkamer.
De Belgen van Ajax én Theo Janssen! De Belgen van Ajax én Theo Janssen!
Kampioenen! Kampioenen!