Menu
Ajax voor derde keer naar Emmen

Ajax voor derde keer naar Emmen

Voor de derde keer in de historie oefent Ajax tegen de profs van Emmen. Na de zeges op Buitenpost en AZSV Aalten wordt de ontmoeting met de club uit de Jupiler League tevens het derde oefenduel in de voorbereiding. De wedstrijd in het uitverkochte Univé Stadion begint om 16:00 uur.

Emmen trad in 1985 aan in het betaald voetbal. Toen Ajax in 2002 onder trainer Ronald Koeman op bezoek kwam, was de huidige assistent van Frank de Boer Hennie Spijkerman de trainer van Emmen. Bij de Amsterdammers, die toen ook regerend landskampioen waren, speelde stagiair Perica Ognjenovic in de basis mee. Voor de linksbuiten was het de laatste kans een contract af te dwingen en dat lukte de toen 25-jarige Serviër, ondanks twee treffers, niet. Hij vond onderdak bij 1. FC Kaiserslautern, maar kwam daar nauwelijks aan spelen toe. Tegen Emmen maakte hij echter de openingstreffer. Hatem Trabelsi, de Tunesische rechtersback, verdubbelde met zijn eerste goal in Ajax-shirt de score en in de tweede helft schoot hij ook zijn tweede binnen. Andy van der Meyde, nogmaals Ognjenovic, Petri Pasanen en Cristian Chivu joegen de eindstand naar 8-0.

Stagiair Perica Ognjenovic scoorde twee maal voor Ajax in 2002 tegen Emmen. Stagiair Perica Ognjenovic scoorde twee maal voor Ajax in 2002 tegen Emmen.

Vier jaar later, in 2006, keerde Ajax terug op sportpark Veenoord waar ook de eerste oefenwedstrijd was gespeeld. Van de selectie was alleen Maarten Stekelenburg er vier jaar geleden ook al bij. Trainer van dienst was Henk ten Cate, die in Jaap Stam zijn nieuwe verdedigingsleider had. Ook nieuw in zijn selectie waren Kenneth Perez die van sc Heerenveen kwam en Roemeens international George Ogararu. Na een 4-0 ruststand door goals van Mauro Rosales, Wesley Sneijder, Thomas Vermalen en Robbert Schilder, hield Ajax zich in de tweede helft, waarin het nog steeds bloedheet was, in. Alleen Jan Vertonghen en Klaas Jan Huntelaar scoorden nog namens Ajax.

Het duel tegen Emmen van deze zaterdag is het laatste oefenduel van een incompleet Ajax. Als Ajax volgende week oefent tegen Duitse clubs hebben ook Gregory van der Wiel, de nieuwe aanwinst Kolbeinn Sigthórsson en de Denen Christian Eriksen en Nicolai Boilesen weer trainingsuren in de benen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Henk ten Cate praat onder de brandende zon zijn manschappen bij. Henk ten Cate praat onder de brandende zon zijn manschappen bij.