Menu
Ajax voor derde keer tegen Brøndby

Ajax voor derde keer tegen Brøndby

De historie tussen Ajax en Brøndby IF beslaat 'slechts' een tweeluik uit 2005. Behoudens die barrage hebben Ajax en de Deense grootmacht elkaar verder nooit getroffen. Komende woensdag staat de derde wedstrijd tussen de ploegen op het programma.

Het tweeluik in augustus 2005 was wel een belangrijke. De winnaar van die barrage kwalificeerde zich voor de Champions League. Ajax was na de 2-2 in Kopenhagen en de 3-1 in Amsterdam de gelukkige.

Ajax leek zich al in de heenwedstrijd een uitstekende uitgangspositie te hebben verworven. Bij het ingaan van de laatste seconden leidden de Ajacieden met 1-2 door doelpunten van Markus Rosenberg en Ryan Babel. Een schot van Brøndby was door Hans Vonk al op waarde geschat en de doelman had de hoek waarin de bal zou gaan, goed in de gaten. Maar de keeper had niet gerekend op het lichaam van Julien Escudé. Via de Fransman kreeg de bal een dusdanige curve waardoor deze alsnog in het net belandde en de uitgangspositie voor Ajax plots heel anders was geworden.

Toen in Amsterdam Johan Elmander de score opende voor de Denen, werd het helemaal een zinderende avond. Ajax draaide de rollen echter wel om. Via Ryan Babel, die nog weinig positiefs had bijgedragen aan de wedstrijd, kwam Ajax langszij. De getergde invaller Wesley Sneijder bekroonde zijn spel met de 2-1 en de 3-1.

Aanvoerder Julien Escudé kreeg in Kopenhagen de late gelijkmaker van Brøndby achter zijn naam. Aanvoerder Julien Escudé kreeg in Kopenhagen de late gelijkmaker van Brøndby achter zijn naam.

Waar bij Ajax een speler actief is die vroeger ballenjongen was bij Brøndby, Nicolai Boilesen, daar speelt in Kopenhagen Michael Krohn-Dehli. Deze Deen kwam als jeugdspeler in 2000 naar Amsterdam en speelde tot 2004 vooral in Jong Ajax. Daarna werd hij verhuurd aan RKC Waalwijk, maar Ajax wilde hem in 2005 weer terug. Krohn-Deli maakte op 17 september 2006 zijn debuut in Ajax 1. Na een trainerswissel, Blind ging en Ten Cate kwam, namen de kansen op speeltijd voor Krohn-Dehli af en vertrok hij op huurbasis naar Sparta Rotterdam. Eind augustus 2008 werd de Deen getransfereerd naar Brøndby waar de inmiddels 28-jarige middenvelder nu nog altijd actief is. Twee maanden later haalde Ajax opnieuw een talentvolle Deense middenvelder naar Amsterdam, Christian Eriksen.

Het duel tegen Brøndby maakt deel uit van de voorbereiding van Ajax. Na de dagtrip naar Kopenhagen staan nog het duel met Independiente en de wedstrijd tegen Dream Team Van der Sar als oefenduels op het schema. Op zondag 7 augustus begint Ajax de competitie met de uitwedstrijd bij De Graafschap. Op 30 juli wordt de strijd om de Johan Cruijff Schaal gestreden. Ajax en FC Twente staan dan tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA.

Eredivisie Live zendt Brøndby - Ajax live uit. De aanvang is 18:30 uur.

Tekst:Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst