Menu
Ajax voor FC Thun gewenste opponent

Ajax voor FC Thun gewenste opponent

Ajax wist bij de loting dat het slechter had gekund, maar rekende zich nog lang niet rijk. Trainer Danny Blind was ook zeer voorzichtig in zijn reactie. Sparta Praag en FC Thun waren immers niet al te bekend in Amsterdam. FC Thun was op zijn beurt blij met Arsenal en Ajax. En na de winst op Sparta Praag zal ook die club met gejuich zijn begroet in het Zwitserse.

Thun-trainer Urs Schönenberger verheugde zich direct na de loting op de Champions League. ,,Arsenal en Ajax waren mijn gewenste tegenstanders. Ik ben er blij mee. Het is een mooie groep", zei de succestrainer op de eigen website .

Ook aanvoerder Andres Gerber was niet ongelukkig over de loting. ,,Het zijn attractieve tegenstanders. Niets is onmogelijk." Ook in de prestaties blijkt dat alles kan, want Thun verloor pas in de slotfase van Arsenal (2-1) en won zelfs thuis van Sparta Praag (1-0).

Maar wat is FC Thun eigenlijk voor een club?

FC Thun werd in 1889 al opgericht, maar het duurde tot 2002 voordat de club tot de hoogste Zwitserse voetbaldivisie wist door te dringen. Vorig jaar eindigde de ploeg als tweede in de Super League en dit jaar gaat Thun na zes duels en met 13 punten samen aan de leiding met FC Basel.

Dit jaar stuntte het team van de 46-jarige trainer Schönenberger, zelf oud-voetballer bij ondere andere FC Luzern, al in de kwalificatieronde. Waar de Zwitserse kampioen Basel strandde tegen Werder Bremen, overtuigde Thun al in de tweede kwalificatieronde tegen Dinamo Kiev. Na een 2-2 gelijkspel (doelpunten van Mauro Lustrinelli en Silvan Aegerter) in de Oekraïne won de Zwitserse runner-up thuis met 1-0. Het doelpunt van de Braziliaan Tiago Bernardi viel in de 92ste minuut. Het Zweedse team van Jari Litmanen, Malmö FF, ging op eigen veld met 0-1 onderuit dankzij een goal van de nieuwe aanwinst Adriano Pimente. In Bern kregen de Zweden met de Amsterdamse Fin als invaller geen voet aan de grond, 3-0! Al voor rust leidde Thun met 2-0 dankzij treffers van Bernardi en Lustrinelli. De Zwitserse spits maakte na rust zijn derde goal in de Europese tournee van zijn ploeg.

Stade de Suisse
FC Thun speelt zijn Europese wedstrijden in het Stade de Suisse in Bern waar de capaciteit met 31.243 toeschouwers een stuk groter is dan in het eigen Lachenstadion waar iets meer dan 10.000 mensen getuigen kunnen zijn van de verrichtingen van de formatie.

De selectie van FC Thun ziet er als volgt uit:

Doelmannen
Alain Portmann Zwi
Eldin Jakupovic Zwi

Verdedigers
David Pallas Zwi
Selver Hodžiæ Zwi
Ljubo Milièeviæ Aus
Armand Deumi Kam
Sehid Sinani Zwi
Lukas Schenkel Zwi
Leandro Vieira Bra
José Gonçalves Zwi

Middenvelders
Andreas Gerber Zwi
Nenad Saviæ Zwi
Nelson Ferreira Zwi
Silvan Aegerter Zwi
Tiago Bernardi Bra
Adriano Pimenta Bra

Aanvallers
Tony Rodrigues Lux
Adrian Moser Zwi
Eren Sen Dui
Mauro Lustrinelli Zwi
Omai Pape Faye Sen