Menu

Ajax voor het eerst thuis geen winnaar

Voor het eerst dit seizoen pakte Ajax in een competitieduel in eigen huis niet de volle winst. RBC hield de Amsterdammers op 1-1. ,,Hoe gek het ook klinkt in de Amsterdam ArenA", sprak RBC-trainer Robert Maaskant na afloop. ,,Maar we hadden iets meer moeten hebben dan een punt." Daarmee overdreef Maaskant niet.

Net als de afgelopen twee wedstrijden scoorde RBC weer zeer snel in de wedstrijd. Ajax, dat speelde zonder Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic en met Daniël de Ridder en Yannis Anastasiou, had nauwelijks de juiste posities ingenomen of de nood was al dusdanig aan de man dat Ajax RBC een corner moest toestaan. Oud-Ajacied Pius Ikedia ontfermde zich in de derde minuut over de hoekschop en op zijn aangeven kopte verdediger Eric Hellemons keurig binnen, 0-1.

Zo kreeg de zeer vervelende week een vervelend vervolg. Trainer Ronald Koeman sprak voor het duel tegen de bijna 50.000 toeschouwers dat er een zwarte rand rond het duel tegen RBC hing vanwege het wangedrag van een aantal supporters jegens de spelers van Jong Feyenoord. Dat de gebeurtenissen hun weerslag hadden op alle voetballers van Ajax, behoeft geen betoog.

Maar Ajax voetbalde zich terug in de partij en kreeg goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Na kleinere kansen voor Anastasiou en Rafael van der Vaart en de geweldige reflexen van doelman Maikel Aerts was het toch de aanvoerder die in de dertigste minuut scoorde. De inzet was van Tomás Galásek en Van der Vaart zette zijn hoofd achter de bal. Daardoor zeilde het speeltuig onhoudbaar voor Aerts in de bovenhoek, 1-1.

Daarmee leek het tij te keren, want de laatste weken zakte RBC na de snelle goal toch ook snel in elkaar als de tegenstander scoorde? Maar dat was nu allerminst het geval. ,,We hebben het een aantal weken niet goed gedaan", sprak Robert Maaskant na afloop. ,,Maar nu wel. We speelden vanuit een gesloten organisatie en gokten op de counter."

Met de 1-1 stand werd echter de rust bereikt en in de pauze moest Koeman noodgedwongen een wissel doorvoeren. Pienaar was met buikklachten in de kleedkamer achtergebleven en Wesley Sneijder verving hem. Nadat Youssouf namens RBC een grote kans om zeep had geholpen, schoot de Utrechtse Ajacied uit de tweede lijn bijna raak. Zo leek de toon gezet voor een aardige tweede helft, maar niets was minder waar.

Na een uur spelen haalde Koeman Victor Sikora naar de kant ten faveure van Zlatan Ibrahimovic, die met Yannis Anastasiou het spitsenkoppel vormde. ,,Ik vind niet dat Zlatan met zijn invalbeurt heeft bewezen dat ik ongelijk had door hem niet te laten starten. Een spits moet honderd procent zijn, alles geven. Hij heeft te weinig gebracht. Ik heb wel vertrouwen in hem en ga deze week met hem om de tafel zitten, want ik weet zeker dat hij er wel komt. Alleen het komt en gaat bij hem in fases."

Slechts een paar keer was Ajax in de tweede helft gevaarlijk. Te weinig om de gesloten defensie van RBC te slechten. De gasten zelf kregen nog de beste kansen. In de 72ste minuut trad Bogdan Lobont zeer goed op tegen de rappe Ikedia. De Ajax-doelman won het één-tegen-één-duel en schoot daarna de bal nog een keer knap weg.

Met een subtiele lob leek Van der Vaart negen minuten later Ajax toch op voorsprong te zetten. Aerts stond te ver uit zijn doel, maar hij kon - zij het met moeite - weer met een katachtige beweging de bal tot corner stompen. In de slotminuut was het Juan Nino die RBC nota bene nog drie punten kon bezorgen. De linksbuiten trof echter de paal.

,,Op basis van de tweede helft mogen we uiteindelijk nog blij zijn dat het bij 1-1 is gebleven", sprak Ronald Koeman tijdens de persconferentie. ,,Dankzij een fantastische redding van Lobont, de paal en een aantal goede ingrepen van Maxwell lukte dat. Daardoor kunnen we zelfs niet eens praten van twee verloren punten maar van een gewonnen punt."