Menu

Ajax voor laatste wedstrijd van jaar naar Groningen

Het duel Groningen - Ajax van vorig seizoen zal bij velen herinneringen oproepen, niet zozeer aan de wedstrijd of de uitslag, als wel aan het feit dat in de nacht ervoor de spelersbus van de Ajacieden uitbrandde. De spelers van Koeman lieten zich er echter niet door van de wijs brengen en wonnen keurig met 3-1.

De voorbereiding op het altijd lastige uitduel in de Eredivisie werd danig verstoord door het voorval met de bus. Midden in de nacht moesten de Aacieden twee uur buiten hun kamers doorbrengen. Koeman vroeg derhalve de volgende ochtend, de dag van de wedstrijd,of er iemand in zijn selectie was die niet kon spelen, maar de Ajacieden toonden zich sterk en wilden gewoon voetballen.

Desondanks kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Arvid Smit uit een corner. Zlatan Ibrahimovic stelde namens Ajax orde op zaken en Wesley Sonck en Nicolae Mitea tilden Ajax in de laatste tien minuten naar winst. Het doelpunt van Mitea was de eerste officiƫle goal van de Roemeen in dienst van de Amsterdamse club.

In vergelijking met vorig seizoen zal de voorhoede van Ajax naar verwachting geheel anders zijn. Ibrahimovic is vertrokken naar Juventus, Wesley Sonck is geblesseerd en voor Tom Soetaers, die in oktober vorig jaar werd vervangen door Mitea, is het al weer een tijdje geleden dat hij vanaf het begin speelde in Ajax 1. Behalve Petri Pasanen, die Ajax inmiddels heeft verruild voor Werder Bremen, is er weinig veranderd sinds vorig jaar oktober. In de selectie van Groningen zitten twee bekende gezichten. Kiran Bechan en Stefano Seedorf versterken dit seizoen de Groningse formatie.

De laatste drie edities van FC Groningen - Ajax wonnen de gasten overtuigend. Naast de 1-3 van vorig jaar, won Ajax in 2002 met dezelfde cijfers en een jaar daarvoor werd het zelfs 1-4 voor de Amsterdammers. In 2001 verloor Ajax voor het laatst punten in en tegen Groningen, het werd toen 3-3. De laatste thuiswedstrijd die Groningen speelde, op 28 november dit jaar, ging verloren. AZ was met 2-1 te sterk. Daarvoor versloeg de ploeg van trainer Ron Jans FC Den Bosch, ADO Den Haag en FC Utrecht in eigen huis. De laatste uitwedstrijd die Ajax verloor was op 24 oktober; toen was PSV in Eindhoven met 2-0 de meerdere.

Behalve Wesley Sonck kan Ronald Koeman voor zondag ook nog geen geroep doen op keeper Bogdan Lobont, John O'Brien, Tom de Mul en Steven Pienaar. De laatste wedstrijd van het jaar komt voor Zdenek Grygera nog te vroeg. Johnny Heitinga is wel fit genoeg bevonden. Coach Ron Jans van FC Groningen kan niet beschikken over aanvaller Erik Nevland. Of Glen Slamon inzetbaar is, wordt zaterdag nog bekeken.

De laatste vijf edities van FC Groningen - Ajax:

05-10-2003: FC Groningen - Ajax 1-3
01-09-2002: FC Groningen - Ajax 1-3
30-09-2001: FC Groningen - Ajax 1-4
11-03-2001: FC Groningen - Ajax 3-3
19-04-1998: FC Groningen - Ajax 2-4