Menu
Ajax voor lastige opgave

Ajax voor lastige opgave

Ajax wacht donderdag de zware taak Werder Bremen in het UEFA Cuptoernooi met ruim verschil te verslaan. De ploeg van trainer Henk ten Cate verloor het eerste, in Bremen gespeelde, duel met 3-0.

Wesley Sneijder zag een inzet gekeerd worden door de Bremen-keeper. De middenvelder was de gevaarlijkste man aan de kant van Ajax. De Amsterdammers was echter geen doelpunt gegund op deze regenachtige avond.

De rode kaart voor Olaf Lindenbergh bleek het keerpunt in de wedstrijd. Na een halfuur spelen ontving de linksback zijn tweede gele kaart. Tien Ajacieden hielden de schade beperkt tot aan de rust (0-0). Na de onderbreking namen de Bremenaren alsnog makkelijk afstand van de Amsterdammers. De treffers van Per Mertesacker, Naldo en Torsten Frings hielpen de groenwitten aan een prima uitgangspositie voor de returnwedstrijd.

Ajax mocht zich echter beklagen over de 2-0 van Naldo. Vurnon Anita keerde de inzet op de doellijn. Op advies van zijn assistent-scheidsrechter promoveerde de Portugese scheidsrechter Lucilio Cardoso Cortez Batista de kans ten onrechte tot een doelpunt. Uiteindelijk legden tien Amsterdammers het af tegen een elftal ervaren en geroutineerde Noord-Duitsers. De formatie van trainer Henk ten Cate mag vanavond vanaf 21.00 uur revanche nemen.

In Bremen waren de beloften Anita (17 jaar) en Mitchell Donald (18), op papier zijn de tieners respectievelijk B-junior en A-junior, noodzakelijkerwijs van de partij. Dat de jonkies deel uitmaakten van de selectie had alles te maken met de blessures van Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson, de schorsing van George Ogararu en het ontbreken van de niet-speelgerechtigde Edgar Davids. In het Weser Stadion maakte Donald zijn officiële Ajax-debuut met een basisplaats. Anita maakte zijn opwachting nadat Lindenbergh was weggestuurd.

De beide Ajacieden speelden een meer dan verdienstelijke wedstrijd. De optredens van Anita en Donald waren twee lichtpuntjes op een voor Ajax verder teleurstellend verlopen voetbalavond. Trainer Henk ten Cate zal ook voor de returnwedstrijd tegen Werder moeten improviseren. In de ziekenboeg verblijven nog steeds dezelfde Ajacieden. Lindenbergh en Gabri zijn donderdag geschorst. De Spaanse middenvelder ontving in de Noord-Duitse havenstad een gele kaart. George Ogararu moest de eerste ontmoeting met Werder aan zich voorbij laten gaan. De Roemeen keert donderdag terug van een schorsing.

Donald duelleert met Diego, een van de vedetten bij Werder Bremen. De 18-jarige Ajacied maakte in Bremen zijn officiële debuut. Donald duelleert met Diego, een van de vedetten bij Werder Bremen. De 18-jarige Ajacied maakte in Bremen zijn officiële debuut.

Ajax beleefde een slechte generale voor de return tegen de Duitsers. De Ajacieden kwamen in hun thuiswedstrijd tegen Excelsior niet verder dan 2-2. De Amsterdammers verloren daarmee twee zeer kostbare punten in de kampioensrace met (vooral) PSV.
Werder Bremen lijkt de draad volledig kwijt in de Bundesliga. De ploeg van trainer Thomas Schaaf leed zaterdag zijn derde nederlaag op rij. De Bremenaren verloren de thuiswedstrijd tegen Hamburger SV met 0-2. Beide Hamburgse goals droegen de signatuur van oud-Ajacied Rafael van der Vaart. In de voorbije weken verloor Werder van VfB Stuttgart (4-1) en FC Schalke 04 (0-2). Komend weekeinde wacht de mannen van Schaaf de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Het treffen biedt Werder een uitgelezen kans om de negatieve competitiereeks te doorbreken. Borussia Mönchengladbach, de ploeg van de Nederlandse interim-trainer Jos Luhukay en de oud-Ajacieden Nando Rafael en Wesley Sonck, bezet de laatste plaats in Bundesliga.

Net als zijn collega Ten Cate moet ook Schaaf het stellen zonder enkele beoogde basisspelers. De inzetbaarheid van Torsten Frings is twijfelachtig. De aanvoerder kampt met een rugblessure. Ook Naldo kampt met een lichte kwetsuur. De verdediger ondervindt hinder van een spierblessure. Frings en Naldo maken wel deel uit van de Werder-selectie die woensdag arriveerde in Amsterdam. Patrick Owomoyela (enkel) en Frank Baumann (achillespees) zijn al langer uit de roulatie. Hetzelfde geldt voor Ivan Klasnic. De spits herstelt van een wel heel bijzondere ‘blessure’; Klasnic onderging een niertransplantatie. Markus Rosenberg en Peter Niemeyer, de spelers verruilden in de winterstop de Eredivisie voor de Bundesliga, zijn niet speelgerechtigd. De voetballers speelden dit seizoen al Europees met hun oude club. Oud-Ajacied Rosenberg en Niemeyer (ex-FC Twente) verblijven deze week bij het amateurelftal van Werder-spelers tot 23 jaar. Woensdagavond stond een treffen gepland met Wilhelmshaven. Tim Borowski lijkt wel weer beschikbaar. De international is vrijwel volledig hersteld van een teenblessure.

Voor deze wedstrijd zijn nog kaarten verkrijgbaar via de verkooppunten van TicketBox. Op de wedstrijddag is er vanaf 19.00 uur stadionverkoop met clubcard (uitgezonderd clubcards van Feyenoord, ADO Den Haag en Oranje). Kaarten zijn alleen te koop op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Ook bij de toegang tot het stadion kan om legitimatie worden gevraagd. De stadionkassa's bevinden zich aan de Noordzijde van de Amsterdam ArenA. Kijk hier voor alle verkoopinformatie.