Menu

Ajax vraagt burgemeester Gent om opheldering

Ajax heeft de burgemeester van Gent om opheldering gevraagd aangaande de scherpe politiemaatregelen rondom het UEFA Cup-duel AA Gent - Ajax. De Belgische Rijkswacht pakte rondom het UEFA Cup-treffen afgelopen dinsdag 95 Ajax-supporters op. Naar aanleiding van de vele klachten die zijn binnengekomen bij de Amsterdamse club is Ajax tot de conclusie gekomen dat vele van zijn supporters -in bezit van alle geldige documenten- zonder enige strafbare aanleiding zijn aangehouden.

Financieel directeur Jeroen Slop, waarnemend algemeen directeur tot de komst van Arie van Eijden, heeft in een fax de burgemeester van Gent 'vriendelijk doch dringend' verzocht deze 'misstanden' nader te onderzoeken. AA Gent nam, onder protesten van Ajax, een onaanvaardbaar risisco door zelf tickets te verkopen voor de neutrale sector aan een ieder die zich kon legitimeren met een Nederlands paspoort. Slop: 'Wij stellen vast dat een groot aantal Ajax-supporters in het bezit was van een uitkaart, paspoort en geldig omwisselbiljet.'

De Gentse politie had voor het duel kenbaar gemaakt snel over te gaan tot preventieve arrestaties. Ajax-fans die zonder kaartje naar Gent waren afgereisd, liepen het risico gearresteerd te worden als ze geen geldig toegangs- of identiteitsbewijs bij zich hadden. Diverse aanhoudingen betroffen zogenaamde 'administratieve' arrestaties, hetgeen wil zeggen dat er voor diegene geen stadionverboden zullen komen. Uiteindelijk werden 'maar' twee Ajax-supporters gearersteerd.

Ajax heeft bij de UEFA een verzoek neergelegd om de verkoop van toegangsbewijzen aan de eigen fans voortaan alleen te laten geschieden onder de verantwoordelijkheid van de uitspelende club. De Amsterdamse club vindt dat tijdens Europese toernooien zij zelf verantwoordelijk moet zijn voor de distributie van wedstrijdkaarten in eigen land en aan eigen (geregistreerde) fans.