Menu
Ajax Vrouwen besluiten met verlies

Ajax Vrouwen besluiten met verlies

De Ajax Vrouwen hebben hun vruchtbare eerste levensjaar met een 2-1-nederlaag afgesloten. Op bezoek bij ADO Den Haag werd de ploeg van Ed Engelkes genekt door twee treffers van de bliksemsnelle Renate Jansen.

,,Het was onnodig om hier te verliezen, maar ik kan er niet heel erg van balen. Ik heb veel goede dingen gezien. Dat maakt dat zo’n nederlaag makkelijker te accepteren is.’’ Het zijn de woorden van Ed Engelkes na afloop van het verloren duel met ADO. Na een verliespartij klinkt er meestal ergernis en woede in zijn stem, maar niet deze zaterdag, op de laatste speeldag van de BeNe League. ,,Het is jammer om het seizoen af te sluiten met een nederlaag, maar ik ervaar het niet als een teleurstelling’’, zegt hij in de catacomben van het Kyocera Stadion. ,,Het was een vruchtbaar seizoen, daar doet deze nederlaag niks van af. Ik merk ook dat de meiden moe zijn. Voor hen is het goed dat ze even rust krijgen.’’

Twintig minuten eerder leek zijn ploeg het seizoen te gaan eindigen met een gelijkspel. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd leek een punt het hoogst haalbare voor beide ploegen. Toch viel er nog een doelpunt. En wel voor ADO, dat tot dan toe nauwelijks gevaarlijk was geweest. Wederom is het Renate Jansen die Ajax-keepster Marieke Ubachs verschalkt. Na een duel met Desiree van Lunteren, die wegens blessures achterin speelde, controleert ze de bal om vervolgens beheerst de 2-1 binnen te schieten.

Engelkes constateerde een overtreding voorafgaand aan het doelpunt. ,,Jansen trok Desiree naar achteren en kon zo de bal veroveren. Maar blijkbaar vond de scheidsrechter van niet. Misschien had Desiree beter moeten ingrijpen, maar ze werd duidelijk achteruit getrokken.’’

Renate Jansen was zaterdagmiddag een plaaggeest voor Ajax, want een halfuur eerder scoorde ze ook al. Wederom na een vrije doortocht richting Ubachs. ,,Ze is hartstikke snel en koelbloedig voor het doel’’, aldus Engelkes over de beste speelster aan de kant van ADO. ,,Dat wisten we, maar we hebben er te weinig mee gedaan.’’

Waar Ajax ook te weinig mee deed waren de legio kansen die het kreeg. Vooral in de eerste helft, toen de thuisploeg er nauwelijks aan te pas kwam. De Ajacieden hadden veel meer balbezit, maar vergaten zichzelf te belonen. Soms door een te slordige eindpass, de pass die een ander in scoringspositie brengt. Maar ook door het gemis van scherpte in de afronding. Veel doelpogingen waren te slap, futloos, waardoor ADO-keepster Barbara Lorsheijd zich nauwelijks hoefde te profileren tussen de palen.

Tessel Middag maakte de laatste treffer van Ajax Vrouwen in dit seizoen. Het talent werd afgelopen week na de thuiswedstrijd tegen PSV/FC Eindhoven al gehuldigd als laatste Ajacied van de wedstrijd. Tessel Middag maakte de laatste treffer van Ajax Vrouwen in dit seizoen. Het talent werd afgelopen week na de thuiswedstrijd tegen PSV/FC Eindhoven al gehuldigd als laatste Ajacied van de wedstrijd.

Engelkes: ,,We moeten giftiger zijn in de afronding. We creëren een hoop, maar doen er veel te weinig mee. In de tweede helft kregen we daardoor het deksel op onze neus.’’ De coach vindt dat zijn ploeg zuiniger moet zijn bij de eindpass. ,,We gaan veel te snel die trechter van verdedigers in. We moeten geduldiger zijn en het juiste moment afwachten om die beslissende pass te geven.’’

Bij Ajax kwam het meeste gevaar van rechtsbuiten Mandy Versteegt. De flankspeelster legde haar directe opponent keer op keer in de luren. Meestal ging Versteegt buitenom, waarna ze telkens puike voorzetten afleverde. Uit een daarvan trachtte Chantal de Ridder te scoren, maar de defensie van ADO kon het schot met succes blokken. Versteegt bediende ook Vesna Veltrop met een perfecte voorzet, maar die was niet bij machte haar voorhoofd tegen de bal te drukken.

Hoewel ADO in deze fase weinig in te brengen had, kon het toch tweemaal gevaarlijk worden. De bliksemsnelle Jansen was dicht bij haar eerste doelpunt, maar keepster Marieke Ubachs reageerde uitermate alert op haar inzet.

Diezelfde Jansen zette ADO onverwacht op voorsprong in de 59e minuut, uit een van het spaarzame aanvallen van de thuisploeg. Ajax ging vervolgens verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Die viel pas twintig minuten voor tijd. Toen schoot middenvelder Tessel Middag ziedend hard raak vanaf de rand van het strafschopgebied. Een prachtige treffer.

Het vervolg van de wedstrijd is bekend: Ajax maakte de meeste aanspraak op de zege, maar ADO ging er in de slotfase mee aan de haal. Tot vreugde van de fans in het stadion, die hun team heel graag zien winnen van Ajax.

Door de nederlaag blijft de klassering van de vrouwen ongewijzigd. Het betekent dat ze op plaats vier eindigen in hun eerste levensjaar. En dat is lang geen slechte prestatie, vindt trainer Engelkes. ,,Voor een nieuw team is dat keurig. Volgend jaar gaan we verder oogsten.’’

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Koster, Van Lunteren, Tang, Middag, Manduapessy (67. Becx), Veltrop, E. Bakker (77. L. Bakker), Versteegt, De Ridder.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Gerard van Hees