Menu
Ajax Vrouwen boeken belangrijke zege

Ajax Vrouwen boeken belangrijke zege

De Ajax Vrouwen hebben drie belangrijke punten gepakt in de strijd om plaatsing voor de kampioenspoule. Door een 1-2 zege op SC Heerenveen heeft de ploeg van Ed Engelkes aan een gelijkspel genoeg op de beslissende speeldag tegen PEC Zwolle.

Nadat Ajax in de eerste helft met 1-0 achter was gekomen, waren Linda Bakker en Desiree van Lunteren verantwoordelijk voor de ommekeer in de tweede helft. Met hun treffers in de 63ste en 75ste minuut dwongen zij hekkensluiter Heerenveen op de knieën.

Door de overwinning behouden de vrouwen de vierde plek en genieten ze drie punten voorsprong op concurrent Telstar. Oftewel: ze staan met één been in de kampioenspoule, waarin vier Belgische en eenzelfde aantal Nederlandse teams om de titel van de BeNe League gaan strijden. Toch werd de zege niet uitbundig gevierd, aldus coach Ed Engelkes: ,,We zijn blij, maar op een ontspannen manier. Van een overdreven feeststemming is geen sprake. De meiden weten dat ze nog een belangrijke pot moeten spelen.’’

De trainer zag hoe zijn ploeg het spel dicteerde in de eerste helft. Het sterke positiespel leverde echter geen doelpunten op. Vleugelspits Babiche Roof was dichtbij een doelpunt, maar haar poging belandde op de paal. Terwijl Ajax een voorsprong verdiende, was het Heerenveen dat na veertig minuten spelen op 1-0 kwam dankzij Wendy Mulder.

Desiree van Lunteren (hier op archiefbeeld) maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer in Friesland. Desiree van Lunteren (hier op archiefbeeld) maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer in Friesland.

Ondanks de achterstand was Engelkes content met het getoonde spel in het eerste bedrijf. ,,Meer dan tevreden zelfs. Het was alleen balen van het tegendoelpunt. Heerenveen was voor negentig procent aan het verdedigen, maar scoorde toch vanuit een counter. Daar loerden ze op.’’

In de tweede helft boog Ajax de achterstand om in een 1-2 voorsprong. Bij de eerste treffer demarreerde Desiree van Lunteren richting het vijandelijk strafschopgebied, waarna zij een perfecte voorzet afleverde op Linda Bakker. Die controleerde de bal en wipte het speeltuig met precisie over de keepster van de Friezen. Tien minuten later was Van Lunteren zelf de maakster van de 1-2. Ze haalde knap uit vanuit de draai. ,,Een echte mannengoal’’, vond Engelkes.

Vervolgens kreeg zijn ploeg kansen op de 1-3, maar die viel niet. Daardoor bleef het volgens de trainer een spannende wedstrijd. ,,Het was absoluut niet nodig om punten te verspillen, maar het werd toch billenknijpen. We vergaten te voetballen, terwijl Heerenveen opportunistisch ging spelen. De blessuretijd duurde in mijn optiek te lang, langer dan nodig. Maar uiteindelijk slepen we ze toch uit het vuur, die drie punten.’’

Om zich te plaatsen voor de playoffs om het kampioenschap, heeft Ajax vrijdag genoeg aan een gelijkspel in het uitduel met PEC Zwolle. Engelkes is echter niet van plan genoegen te nemen met een punt. ,,We gaan gewoon voor de winst. Dat moet in mijn ogen altijd de insteek zijn. Je moet pas genoegen nemen met een gelijkspel als de wedstrijd erom vraagt. Als dat het hoogst haalbare blijkt.’’

Ondanks het feit dat Ajax er beter voorstaat, kan het voorkomen dat de vrouwen vrijdag gelijk eindigen met Telstar. Dat is het geval wanneer de ploeg van Engelkes verliest in Zwolle en de concurrent uit Velsen-Zuid wint bij Utrecht. In eerste instantie wordt dan gekeken naar de hoeveelheid overwinningen, maar die zal gelijk zijn. Vervolgens moet het doelsaldo de doorslag geven. Wanneer dat ook gelijk is, telt alleen het aantal zelfgemaakte doelpunten. Als het daarop uitdraait, maakt Ajax de meeste kans.

Opstelling Ajax Vrouwen: Laura du Ry; Liza van der Most, Daphne Koster, Leonne Stentler, Pascalle Tang; Anouk Hoogendijk, Tessel Middag, Desiree van Lunteren; Mandy Versteegt (90. Vesna Veltrop), Linda Bakker (82. Chelly Drost), Babiche Roof (55. Carmen Manduapessy)

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees