Menu
Ajax Vrouwen doelpuntloos gelijk

Ajax Vrouwen doelpuntloos gelijk

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond twee dure punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen het lager geklasseerde Anderlecht. Het duel met de Belgen eindigde in 0-0. Anderlecht had tot dusver slechts vier punten, behaald uit een overwinning en een gelijkspel. Daar konden de gasten er na de puntendeling in Amsterdam weer een aan toevoegen. ,,En dat had niet gehoeven", was de conclusie van assistent-trainer Benno Nihom en middenveldster Desiree van Lunteren.

Een puntje was precies waar de ploeg uit Brussel op uit was geweest. De gasten hadden, onder toeziend oog van oud-Ajacieden Ruud Geels en Piet van der Kuil, de hele avond weinig in te brengen. Hoewel de Ajax Vrouwen de hele wedstrijd heersten, bleek het niet eenvoudig de paarse muur te slechten. En waren de Ajax Vrouwen er wel langs, dan stond keer op keer de Belgische keepster Diede Lemey in de weg.

De keepster aan Ajax-zijde, Laura du Ry, werd in de tweede minuut van de wedstrijd al getest door de aanvoerster van Anderlecht, Sophie Mannaert. Maar Du Ry kon de bal uit de prima genomen vrije trap overtikken. Ajax antwoordde vijf minuten later met een schot van Desiree van Lunteren en ook bij die poging lag de keepster in de weg. ,,Die had er al in gemoeten”, toonde de aanvallende middenveldster zich na afloop berouwvol voor de camera van Ajax TV. ,,We hebben onszelf tekort gedaan.”

De Ajax Vrouwen slaagden er een aantal keren in met goede steekpasses van Tessel Middag de voorwaartsen in stelling te brengen, maar steeds weer was de laatste pass onvoldoende. Van Lunteren liet in de 21ste minuut de toeschouwers opveren, toen zij zich met mooie bewegingen vrijspeelde. Het schot dat volgde was helaas niet goed genoeg om Lemey te verrassen. En zo ontpopte de kleine keepster zich tot een serieus obstakel, dat Ajax eigenhandig twee punten ontfutselde. Aan het einde van de eerste helft was Ajax Vrouwen alsnog dicht bij een voorsprong, maar de kopbal van De Ridder belandde op de lat.

Aanvoerster Daphne Koster kwam in de slotfase veelvuldig mee naar voren. Aanvoerster Daphne Koster kwam in de slotfase veelvuldig mee naar voren.

In de tweede helft was het niveau lager dan in het eerste bedrijf, maar de thuisploeg bleef de bovenliggende partij. Het gevaar van Anderlecht moest komen van de rappe en behendige Tessa Wullaert, die bij een counter de diepte werd ingestuurd. Maar na rust kwam zij nauwelijks meer in stelling. De mogelijkheden bij de thuisploeg namen ook af, al was Daphne Koster in de 57ste minuut met een afstandsschot dicht bij een goal. Dat de aanvoerster in de slotfase meer voorin te vinden was, was een teken aan de wand. Ajax zette alles op alles om alsnog de drie felbegeerde punten in Amsterdam te houden.

In blessuretijd leek Van Lunteren met een vrije trap alsnog recht te doen aan het wedstrijdbeeld. Maar opnieuw tikte de keepster de bal onder de lat vandaan. Daarmee redde zij een punt voor Anderlecht en deed zij, bijna in haar eentje, de Ajax Vrouwen pijn. Assistent-trainer Benno Nihom was na afloop kort en krachtig: ,,We maken geen goal en dan speel je - hoe langer een goal uitblijft - steeds meer tegen jezelf. We toonden te weinig initiatief aan de bal. Het was voor ons wachten op die ene goal. Maak je die dan is de wedstrijd gespeeld. Maar we hebben er te weinig aan gedaan met een vervelend gelijkspel als gevolg. Dit is heel erg balen.”

De Ajax Vrouwen staan derde op de ranglijst en spelen over twee weken opnieuw tegen een Belgische opponent. Lierse SK is die avond te gast in Amsterdam.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry; Van der Most, Koster, Stentler, Sharpe; Hoogendijk, Van Lunteren, Middag (82. Beckx), Manduapessy (68. Ten Broek); De Ridder (68. Roof), Bakker.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basis van Ajax Vrouwen tegen Anderlecht. De basis van Ajax Vrouwen tegen Anderlecht.
Linda Bakker is twee Anderlecht-speelsters te snel af met haar pass. Linda Bakker is twee Anderlecht-speelsters te snel af met haar pass.
Liza van der Most ging op rechts een aantal keren goed door. Liza van der Most ging op rechts een aantal keren goed door.

Teleurstelling na afloop bij de Ajax Vrouwen. Teleurstelling na afloop bij de Ajax Vrouwen.
Daphne Koster, geflankeerd door Stanley Menzo en Belinda Bos van adidas. Daphne Koster, geflankeerd door Stanley Menzo en Belinda Bos van adidas.