Menu
Ajax Vrouwen doen zichzelf tekort

Ajax Vrouwen doen zichzelf tekort

De Ajax Vrouwen hadden vrijdagavond de kans om de eerste ploeg dit seizoen te zijn die een overwinning bij Anderlecht weghaalde. Maar de ploeg van trainer Ed Engelkes verzilverde maar één van de vele kansen, waardoor slechts een gelijkspel resteerde, 1-1.

De Ajacieden speelden in de BeNe League voor de laatste keer een uitduel in België. Alle andere uitwedstrijden op Vlaams grondgebied van dit seizoen zijn al gespeeld en omdat de KNVB in december aangaf na dit seizoen niet verder te gaan met de BeNe League werd Anderlecht - Ajax een affiche met een historisch tintje. ,,Dat speelde niet mee vanavond", wist Engelkes. ,,We wilden gewoon een zakelijke wedstrijd spelen."

Het had een gedenkwaardige avond kunnen worden met Merel van Dongen voor het eerst in de basis, Loïs Oudemast en Eshly Bakker eveneens terug in de ploeg. Want Ajax startte fel, controleerde het duel en kreeg goede kansen om bij rust met een voorsprong de kleedkamer van het trainingscentrum Euro 2000 in Tubeke op te zoeken. De grootste kans op de 0-1 kreeg Loïs Oudemast in de 26e minuut. Nadat Marlous Pieëte met een fraai schot de bal op de kruising had geschoten, moest Oudemast de rebound eigenlijk binnenwerken, maar haar inzet ging net voorbij de paal. Drie minuten later kopte Anouk Hoogendijk in handen van de keepster en op slag van rust schoot Bakker nog twee keer goed in, maar redde Diede Lerney bekwaam.

Ook in de tweede helft was Ajax behalve de betere ploeg ook de gevaarlijkste. Maar de kansen die er kwamen werden niet benut. En laat Anderlecht nou net een speelster in de ploeg hebben die een halve kans wel tot doelpunt weet te promoveren. In de 67e minuut profiteerde Anderlecht van een foutje van Van Lunteren op het middenveld. De bal ging naar Pauline Crammer en zij schoot direct raak, 1-0. Engelkes wisselde vervolgens Oudemast voor Chantal de Ridder en de verse spits had die invalbeurt binnen twintig seconden kunnen vergulden met een treffer. Maar De Ridder zag haar inzet worden gekeerd door Laura de Neve. Zonde, want Ajax verdiende echt veel meer dan een achterstand. Het was dan ook niet meer dan terecht dat acht minuten voor tijd wél een Amsterdamse goal viel te noteren. Desiree van Lunteren zette Ajax weer langszij, 1-1. Maar met een gelijkspel kwam Ajax er nog bekaaid vanaf. Dat voelden de speelsters zelf ook.

Er was namelijk goed gevoetbald, alleen de beloning bleef uit. Met Inessa Kaagman voor Van den Heiligenberg kwam er in de slotfase nog meer pit in de ploeg. Met vlijmscherpe steekpasses zette de invalster Marlous Pieëte twee keer alleen voor de keepster. De eerste keer schoof Pieëte naast, de tweede keer redde Lerney. Ook de rebound van Bakker was geen gelukkig lot beschoren. De inzet werd van de lijn gehaald. En daardoor bleef Ajax met een kater achter. De allerlaatste competitiewedstrijd op Belgische bodem had een beter einde verdiend voor de Amsterdamse formatie dan een gelijkspel. ,,We hebben het aan onszelf te wijten dat we hier verloren hebben", versprak Engelkes zich logischerwijs. ,,Dit gelijkspel voelt inderdaad als een nederlaag. Ik ben tevreden over de uitvoering, maar we moeten veel meedogenlozer zijn. We stappen nu met een kater de bus in, want in twee weken tijd geven we onze voorsprong weg. En dat is zuur."

Door het ene punt heeft FC Twente alle kans Ajax voorbij te gaan. Hun wedstrijd werd vrijdagavond afgelast, maar mocht Twente die winnen dan zakt Ajax naar de derde plaats. Koploper Standard Luik is na de kleine zege op ADO Den Haag (0-1) verder uitgelopen op de concurrentie. Ajax heeft nu zes punten achterstand op de Belgische kampioen.

Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Van Dongen, Hoogendijk, Hogewoning; Middag, Van Lunteren, Oudemast (69. De Ridder); Pieëte, Bakker, Van den Heiligenberg (85. Kaagman)

Tekst: Ajax.nl
Archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees