Menu
Ajax Vrouwen hopen mooi slot 2014

Ajax Vrouwen hopen mooi slot 2014

De Ajax Vrouwen sluiten vrijdagavond de eerste seizoenshelft af met een thuiswedstrijd tegen Telstar. De ploeg van trainer Ed Engelkes heeft een prima eerste seizoenshelft achter de rug, waarin slechts twee nederlagen werden geleden. Ajax staat bovenaan, al heeft Standard Luik minder verliespunten. Een terugblik.

Engelkes en zijn speelsters draaiden er voorafgaand aan het seizoen niet omheen. De landstitel was het doel. Met niets minder zouden de Ajax Vrouwen in het derde seizoen van hun bestaan genoegen nemen. Met de van Arsenal teruggekeerde Anouk Hoogendijk en de komst van Marlous Pieëte (FC Twente) en Loïs Oudemast (Telstar) had de selectie een kwaliteitsinjectie gekregen. In een later stadium werd nog de Amerikaanse Alex Melin als versterking gepresenteerd. Het openlijk uitspreken van de landstitel als doelstelling getuigde van lef, maar zorgde ook voor een hoog verwachtingspatroon. Coach Engelkes vond dat zijn ploeg na twee mooie klasseringen - vierde en derde - klaar was voor een volgende stap.

Ajax opende eind augustus met een solide thuiszege op KAA Gent (5-1). Toegegeven: Gent is niet de sterkste tegenstander uit de BeNe League, maar het spel was fris van de lever. Vier dagen later deelde Ajax een directe concurrent een eerste tikje toe. Bij FC Twente werd met 1-0 gewonnen door een vroege goal van Claudia van den Heiligenberg. Een belangrijke slag, al in de tweede speelronde. De top van de BeNe League laat doorgaans weinig liggen, waardoor de onderlinge confrontaties vaak doorslaggevend zijn.

Met zes uit twee kende Ajax de start die het wenste. Een beduidend betere ook dan het vorige seizoen, toen in de openingsfase veel averij werd opgelopen. Ajax wilde voor de eerste interlandbreak de derde driepunter op rij een feit maken, maar kwam van een koude kermis thuis. Op de Toekomst stelden de Ajacieden teleur tegen Anderlecht en werd een ruime nederlaag geleden (1-4).

Pas drie weken later kon Ajax de zure nasmaak wegspoelen tegen Heerenveen. Dat lukte cijfermatig uitstekend, al hield het spel niet over. Engelkes sprak na de 3-0 zege daar zijn ongenoegen over uit. Zijn preek miste zijn uitwerking niet. In de vijfde speelronde, thuis tegen ADO, speelde Ajax zijn tot dusver beste wedstrijd van het seizoen. Het werd 3-1, maar dat was eigenlijk een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. ,,Vooral de eerste 25 minuten speelden we erg goed”, sprak uitblinkster Pieëte. ,,Ik ben naar Ajax gekomen om mooi voetbal te spelen. Dat kwam er in die fase prima uit.”

Ajax speelde vervolgens twee uitwedstrijden in België. De eerste horde werd, zoals verwacht, eenvoudig genomen bij Leuven (0-3). Deel twee verliep minder succesvol. In de topper bij Standard Luik ging Ajax met 1-0 onderuit. Engelkes was teleurgesteld. Zijn ploeg had teveel ontzag getoond voor de opponent. ,,Het was niet goed. Een punt was gestolen geweest.”

Sinds die nederlaag, op 9 oktober, toonde Ajax aan uit het juiste hout gesneden te zijn. De afgelopen vier duels werden allemaal gewonnen. Ajax versloeg voor eigen publiek PEC Zwolle (3-1) en won ook betrekkelijk eenvoudig met 3-0 bij Club Brugge. Op 14 november stond een heuse Super Friday op het programma. Ajax trof PSV/FC Eindhoven, terwijl ook Standard Luik - FC Twente op de rol stond. Ajax kwam als grote winnaar uit de strijd. PSV werd met 2-1 verslagen. Omdat het andere duel gelijk eindigde, pakte Ajax de koppositie. Het lijstaanvoerderschap werd vervolgens bij Lierse SK (3-0) met verve verdedigd.

Standard Luik is vooralsnog de ploeg met de minste verliespunten, een minder dan Ajax. De Belgen spelen dit kalenderjaar nog wel twee lastige wedstrijden, tegen Anderlecht en PSV. Ajax treft nog Telstar, de nummer zes van de ranglijst. Bij winst wordt een succesvolle eerste seizoenshelft in stijl afgesloten.


Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees