Menu
Ajax Vrouwen in slotfase onderuit

Ajax Vrouwen in slotfase onderuit

De Ajax Vrouwen hebben zich vrijdagavond in de derby tegen de Telstar Vrouwen de kaas van het brood laten eten. In de wedstrijd op de Toekomst sloegen de gasten in de slotfase twee keer toe, waardoor de Ajax Vrouwen met lege handen stonden, 2-3.

De Ajax Vrouwen startten in de Noord-Hollandse derby tegen Telstar in de vertrouwde opstelling. Het enige verschil met de voorgaande duels was de wisseling van kant tussen Babiche Roof en Mandy Versteegt, die nu respectievelijk rechts- en linksbuiten geposteerd stonden.

De ploeg van trainer Ed Engelkes wilde het wederom in groten getale opgekomen publiek verwennen met een mooie voetbalwedstrijd, maar was in de beginfase nog zoekende naar de juiste speelwijze tegen de fysiek sterke provinciegenoten die op de vijfde plaats op de ranglijst stonden.

In het eerste gedeelte van de eerste helft was er weinig gevaar voor de doelen, maar Ajax voerde na de twintigste minuut de druk op en daar wist Telstar aanvankelijk geen passend antwoord op. In de 26e minuut viel dan ook de verdiende treffer aan Amsterdamse kant. Babiche Roof schoot de bal uit een vrije trap prachtig langs de doelvrouwe van Telstar, 1-0. Die voorsprong verdedigde Ajax tot de rust prima, al kreeg Telstar pal voor rust nog een kans gelijk te komen toen de bal voor op de rand van de zestien mocht worden neergelegd voor een vrije trap. Claudia van den Heiligenberg schoot echter via de muur achter.

Babiche Roof mikt raak uit een vrije trap, 1-0. Babiche Roof mikt raak uit een vrije trap, 1-0.

In de tweede helft kreeg Ajax goede kansen om de voorsprong snel te verdubbelen, maar de mogelijkheden werden niet benut, waardoor Telstar het geloof bleef houden op een goed resultaat. Dat geloof werd versterkt toen Lavinia Poku in de 67ste minuut uit een snelle aanval de gelijkmaker scoorde, 1-1. Maar Ajax sloeg sterk terug. Liza van der Most stak in de 73ste minuut de bal prachtig diagonaal door op de goed gestarte Versteegt. Zij rondde de aanval knap af en leek Ajax weer op de juiste weg te zetten, 2-1.

Niets was echter minder waar. Telstar startte een offensief waarmee de gasten pas ophielden bij het laatste fluitsignaal. Kon Petra Hogewoning in de 79ste minuut nog koppend redding bieden op de doellijn en kwam Ajax een paar minuten later met de schrik vrij toen Du Ry de bal na een corner los liet, toch was het net voor tijd weer gelijk. Bij een vrije trap van Telstar liet Du Ry de bal los en schoot Suzanne Marees uit de rebound raak, 2-2. De gifbeker was echter nog leeg, want in blessuretijd dompelde Priscilla de Vos de Ajax Vrouwen dieper in de ellende door ook nog de 2-3 te maken. Daardoor leed Ajax de eerste nederlaag in een thuiswedstrijd. ,,Ik loop al een tijdje mee, maa dit heb ik nog nooit meegemaakt", reageerde trainer Ed Engelkes na afloop vol ongeloof. ,,Dit is zo zuur. We hadden de wedstrijd onder controle, kwamen na de 1-0 voorsprong ongelulkkig op 1-1, maar maakten na een goede aanval de 2-1. Dan moet je het uitvoetballen. Maar we hingen te veel achterover en maakten we de ruimtes tussen de linies te groot. We wisten het niet meer en kozen te snel voor de lange bal. Dat je in de laatste twee minuten alles weggooit, mag nooit meer voorkomen!"

Scoreverloop: 26. Roof 1-0, 67. Poku 1-1, 73. Versteegt 2-1, 89. Marees 2-2, 90+2. De Vos 2-3

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry; Van der Most, Koster, Stentler, Hogewoning; Hoogendijk, Van Lunteren, Middag; Roof (73. Becx), L. Bakker, Versteegt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De basis van Ajax Vrouwen tegen Telstar. De basis van Ajax Vrouwen tegen Telstar.
Daphne Koster gaat er fanatiek tegenaan tegen haar oude ploeg. Daphne Koster gaat er fanatiek tegenaan tegen haar oude ploeg.

Mandy Versteegt schiet Ajax keurig naar een 2-1-voorsprong. Mandy Versteegt schiet Ajax keurig naar een 2-1-voorsprong.

Telstar is blij met de gelijkmaker. Telstar is blij met de gelijkmaker.
Mandy Versteegt werd wederom uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd. Ajax-lid Els Bergkamp (l) reikt de prijs uit. Mandy Versteegt werd wederom uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd. Ajax-lid Els Bergkamp (l) reikt de prijs uit.