Menu
Ajax Vrouwen kampioen!

Ajax Vrouwen kampioen!

De Ajax Vrouwen zijn vrijdagavond kampioen van Nederland geworden. In het thuisduel met ADO Den Haag won de ploeg van de scheidende trainer Ed Engelkes met 2-1. Marjolijn van den Bighelaar was de matchwinnaar.

Ed Engelkes had er vooraf alle vertrouwen in: ,,Ik heb een goed gevoel. We hebben prima getraind afgelopen week en nu zijn ze er aan toe. Nu moeten ze het waarmaken. Ze mogen los. We hebben zelf de regie en dan moet je het maar gewoon doen.”

De trainer had een nieuwe speelster op de bank. De Amerikaanse Toni Payne was fris en fit genoeg om in te vallen. Maar de basis was hetzelfde als vorige week tegen FC Twente, toen het nog niet lukte om kampioen te worden.  Voor Anouk Hoogendijk, Daphne Koster en Marlous Pieëte was er nog een ander aspect dan dat het een titelduel betrof. Het was voor hun de laatste wedstrijd op de Toekomst. Zij stoppen aan het einde van dit seizoen bij Ajax.

,,Even de eerste minuten laten zien dat we er zijn”, spraken de Ajax Vrouwen in de peptalk voorafgaande aan de wedstrijd. En dat deden ze. Bij een voorzet vanaf links in de derde minuut kopte Anouk Hoogendijk hard op doel, maar ADO kon het vege lijf nog redden.

Bijna een half uur gespeeld. Ajax Vrouwen op koers voor titel! De prachtige aanval bekroond met de openingsgoal van boven gezien! #ajaado pic.twitter.com/0nMBCQCJBa

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 19 mei 2017

Maar in de twaalfde minuut was het toch al raak. Marlous Pieëte zette goed en Inessa Kaagman rondde knap af, 1-0. De titel was wel erg dicht bij.

Kon dit keer de schaal wel in Amsterdam blijven?
Kon dit keer de schaal wel in Amsterdam blijven?
De basis die het flikte!
De basis die het flikte!
Inessa Kaagman scoort de 1-0.
Inessa Kaagman scoort de 1-0.
De eerste domper was de blessure van Philtjens.
De eerste domper was de blessure van Philtjens.
De tweede de gelijkmaker net voor rust...
De tweede de gelijkmaker net voor rust...
Daar is-ie dan na vijf jaar. De schaal!!
Daar is-ie dan na vijf jaar. De schaal!!
En dat wordt uitgebreid gevierd!
En dat wordt uitgebreid gevierd!

Maar ADO had weinig trek in een figurantenrol bij het Ajax-feestje en deed er alles aan om het kampioensbal te verpesten. Michelle Vrieling probeerde keepster Eli Sarasola van afstand te verrassen. Maar de keepster redde tot twee keer achter elkaar uitstekend op inzetten van ADO.

Veel mis
In de slotfase van de eerste helft ging er veel mis bij Ajax. Zo raakte de ploeg gifkikker Davina Philtjens kwijt met een blessure en kwam prompt ADO nog op gelijke hoogte. Nadina Noordam bracht Ajax in mineur met de 1-1.

Hoewel een punt genoeg was, was het niet het scenario dat de Ajax Vrouwen voor ogen hadden. In de tweede helft kreeg ADO bovendien enkele flinke kansen waaronder een paar voor Nance van der Meer. Ajax kwam goed weg, de gelijkmaker kwam er niet. Het bleef een bittere strijd tot het einde van de wedstrijd.

2-1
Tot Marjolijn van den Bighelaar aan alle onzekerheid een einde maakte door een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd de 2-1 te scoren. Maar ADO wist nog steeds niet van wijken want direct vanaf de aftrap kreeg weer Van der Meer een enorme mogelijkheid.

Zeven minuten blessuretijd moesten de Ajax Vrouwen doorworstelen en toen klonk eindelijk het verlossende fluitsignaal. ,,De cirkel is rond", sprak Anouk Hoogendijk die na dit seizoen afscheid neemt van het voetbal. ,,Hier hebben we het hele jaar voor gevochten", zei matchwinnaar Marjolijn van den Bighelaar, direct na afloop.

AFGELOPEN! Na dik zeven minuten extra tijd is het zover!!! #ajaado 2-1 pic.twitter.com/jS7zMEYXYu

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 19 mei 2017

Merel van Dongen is uitzinnig van vreugde.
Merel van Dongen is uitzinnig van vreugde.

De Ajax Vrouwen mogen nu ze landskampioen zijn volgend seizoen in de Champions League spelen!

Ajax Vrouwen: Sarasola; Hoogendijk, Koster, Van Dongen, Philjtens (40. Reichardt); Zeeman, Oudemast, Van Lunteren, Kaagman (75. Hassett), Van den Bighelaar, Pieëte (59. Payne)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees