Menu
Ajax Vrouwen laten dure punten liggen

Ajax Vrouwen laten dure punten liggen

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond dure punten laten liggen. De Amsterdammers speelden op de Toekomst met 2-2 gelijk tegen koploper FC Twente. Ajax kwam in de eerste helft op een mooie 2-0 voorsprong door twee treffers van Mandy Versteegt. Het leek of het team van Ed Engelkes FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen zou bezorgen, maar de gasten kwamen goed terug in de slotfase van het duel. Sherida Spitse en Vera Berends scoorden namens Twente.

Doordat de wedstrijd Telstar - PEC Zwolle in een 7-0 overwinning eindigde voor de thuisploeg, is Ajax nog niet zeker van plaatsing voor de beste vier teams van de BeNe League, die in de tweede seizoenshelft strijden om het felbegeerde kampioenschap van Nederland en België. De Ajax Vrouwen hebben daarom in de resterende twee wedstrijden nog vier punten nodig om als vierde te eindigen en Telstar, dat de vijfde plek bezet, voor te blijven. De Ajax Vrouwen spelen dinsdagavond een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Drie dagen later - op vrijdagavond - wacht het uitduel met de vrouwen van PEC Zwolle.

De Ajax Vrouwen leden in de openingsfase van het duel met Twente veel balverlies. Twente creëerde daardoor enkele kansen. Al binnen een paar minuten kwamen de gasten bijna op een 0-1 voorsprong. Via de hand van Laura Du Ry werd de bal over het doel getikt. Sherida Spitse zag haar strak genomen vrije trap even later naast het doel eindigen. Het leek alsof de Amsterdamse Vrouwen even tijd nodig hadden om te acclimatiseren, want na tien minuten veranderde het spel van Ajax. Het elftal van Ed Engelkes zette druk en ging vol in de aanval. De eerste Ajax-kans was voor Desiree van Lunteren, die de bal te ver voor zich uit speelde waardoor keepster Sari van Veenendaal kon redden. Van Lunteren had even later een een-op-een-actie met Van Veenendaal. De topscorer van Ajax probeerde om de keepster heen te spelen, maar dat mislukte.

De Ajax Vrouwen waren twee keer trefzeker in de eerste helft. De Ajax Vrouwen waren twee keer trefzeker in de eerste helft.

Ajax bleef druk uitoefenen op de gasten, vooral via Mandy Versteegt. De nummer 9 van het vrouwenteam kreeg haar eerste kans al vroeg in de wedstrijd nadat Babiche Roof vanaf links snel opkwam en een voorzet probeerde te leveren. De pass was net niet strak genoeg waardoor Versteegt niet kon scoren. In de 22e minuut was het wel raak. De rappe Versteegt rondde haar aanval fraai af en schoot achter Van Veenendaal; 1-0. Kleine kansen volgden via onder meer Van Lunteren, die de bal niet goed raakte na een vrije trap van Leonne Stentler, en Daphne Koster (haar schot ging voorlangs). Enkele seconden voor het rustsignaal verdubbelde Versteegt de score. De aanvalster, die uitgeroepen werd tot Speelster van de Wedstrijd, tikte op aangeven van Linda Bakker in het doel; 2-0.

De Ajax Vrouwen zetten hun aanvallende spel in de tweede helft voort. Met iets minder kansen dan in de eerste helft, maar nog wel goede mogelijkheden om de score te verhogen, was de beginfase van het tweede bedrijf interessant en boeiend. Ajax had via doelpuntenmaakster Versteegt een mooie kans. Stentler stuurde Versteegt goed de diepte in, waarna de aanvalster hard op het Twente-doel schoot. Van Veenendaal kon maar net een redding met de punt van haar voet verrichten. De beste kans was voor topscorer Van Lunteren die op de lat schoot. Ondanks dat Ajax de beste mogelijkheden had, kwam toch Twente tot scoren. Spitse schoot compleet onverwachts, van een grote afstand, de 2-1 in het doel. Du Ry kon onmogelijk de snoeiharde (en mooie) pegel tegenhouden. In de slotfase van het duel ontsnapte Twente aan een nederlaag door de gelijkmakende treffer van Vera Berends.

,,Dit voelt aan als verlies’’, vertelde Engelkes na afloop van de wedstrijd. ,,Ik ben tevreden over de eerste helft, maar heb gemengde gevoelens over de tweede helft. We zetten geen druk en hadden geen balbezit. Twent scoort onnodig de 2-1 en 2-2. Wij waren effectiever dan Twente, maar zij scoren. Na een 2-0 voorsprong moet je de wedstrijd op slot gooien en het zakelijk en volwassen uitspelen. Dat is voor deze groep nog lastig. Dat is een volgende stap in het proces.’’

De Ajax Vrouwen spelen dinsdag de inhaalwedstrijd tegen sc Heerenveen. Ajax heeft evenveel punten als de nummer vijf Telstar maar een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week vrijdag spelen alle clubs de laatste wedstrijd, waarna de bovenste vier zich plaatsen voor het kampioenschap van België en Nederland. De Ajax Vrouwen treffen PEC Zwolle in Zwolle en Telstar ontmoet FC Utrecht in Utrecht.

Scoreverloop: 22. Versteegt 1-0, 45. Versteegt 2-0, 74. Spitse 2-1, 79. Berends 2-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Koster, Stentler, Tang, Hoogendijk, Middag, Van Lunteren, Versteegt, L. Bakker (85. Drost), Roof (78. Manduapessy).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De wedstrijd tegen FC Twente was van groot belang. De wedstrijd tegen FC Twente was van groot belang.
Er kwamen honderden Ajacieden af op het topduel. Er kwamen honderden Ajacieden af op het topduel.
Tessel Middag speelt de bal vooruit. Tessel Middag speelt de bal vooruit.
Mandy Versteegt scoorde twee keer. Mandy Versteegt scoorde twee keer.
Babiche Roof creëerde enkele goede kansen. Babiche Roof creëerde enkele goede kansen.
Teleurstelling bij de speelsters na de 2-2. Teleurstelling bij de speelsters na de 2-2.
Liza van der Most aan de bal. Liza van der Most aan de bal.
Versteegt werd uitgeroepen tot 'Woman of the Match'. ArenA-directeur Henk Markerink reikte de prijs uit. Versteegt werd uitgeroepen tot 'Woman of the Match'. ArenA-directeur Henk Markerink reikte de prijs uit.