Menu
Ajax Vrouwen laten zege en koppositie glippen, record Van der Most

Ajax Vrouwen laten zege en koppositie glippen, record Van der Most

De Ajax Vrouwen hebben dinsdagavond nagelaten de koppositie in de kampioenspoule over te nemen. Door het gelijkspel bij FC Twente - PSV (1-1) waren de Ajacieden bij winst op ADO Den Haag verzekerd van de nummer 1-positie, maar de zege werd uit handen gegeven. De thuisploeg kwam 6 minuten voor tijd in ondertal op gelijke hoogte: 2-2. Uiteindelijk bleken Amsterdamse goals van Ellen Jansen en Soraya Verhoeve en een 0-2-voorsprong niets waard.

Een voor Liza van der Most memorabele avond viel door het teleurstellende resultaat ook een beetje in het water. De verdediger speelde haar 167e duel in Amsterdamse dienst en nam daardoor het record van meeste duels voor de Ajax Vrouwen zelfstandig in handen. Vorige week kwam Van der Most al op gelijke hoogte met Desiree van Lunteren, de vorige recordhouder.

Na een vlakke openingsfase kregen de Ajax Vrouwen in de 11e minuut de 1e kans van de wedstrijd. Jansen werd goed weggestoken, maar mikte in het zijnet. Even later liet ook de thuisploeg zich gelden, maar een kopbal miste kracht om doelvrouw Lize Kop te verontrusten.

Liza van der Most speelde haar 167e duel voor de Ajax Vrouwen.
Liza van der Most speelde haar 167e duel voor de Ajax Vrouwen.
En leverde de assist op de 0-1 van Ellen Jansen.
En leverde de assist op de 0-1 van Ellen Jansen.

Beide ploegen hielden elkaar redelijk in evenwicht, qua veldspel en kansen, maar toch waren het de Ajacieden die in de slotfase van de eerste helft zaken deden. Na een uitstekende actie van Van der Most over de rechterkant en een dito voorzet kon Jansen in de 34e minuut de trekker overhalen: 0-1.

Zeven minuten later werd het ook nog 0-2, via Verhoeve, na wederom een aanval over rechts. De Ajax Vrouwen leken in een zetel richting de rust te gaan, maar incasseerden bij het sluiten van de markt toch een teleurstelling. Pia Rijsdijk verraste goalie Kop met een schot van afstand: 1-2.

Versnelling van Marjolijn van den Bighelaar.
Versnelling van Marjolijn van den Bighelaar.
Focus bij Caitlin Dijkstra.
Focus bij Caitlin Dijkstra.
Coach Benno Nihom.
Coach Benno Nihom.

Gelijkmaker ondanks overtal
Het tweede bedrijf kende een minder een doeltreffend verloop. Lange tijd gebeurde er niet veel. Toen de thuisploeg een kwartier voor tijd tot een tiental werd gereduceerd na het neerhalen van de doorgebroken Eshly Bakker leek er voor de Ajax Vrouwen weinig aan de hand.

Maar 6 minuten voor tijd was daar opeens de gelijkmaker van ADO. Zo eindigde een avond die zo mooi had kunnen eindigen toch in mineur voor de Ajax Vrouwen.

ADO Den Haag - Ajax Vrouwen 2-2 (1-2)). 34. Jansen 0-1, 41. Verhoeve 0-2, 44. Rijsdijk 1-2, 84. Ziemer 2-2

Opstelling Ajax Vrouwen: Kop; Dijkstra, Van Es, Doorn, Verhoeve; Akkerman, Van den Bighelaar (88. Schenkel), L. Bakker (21. Van der Most); Jansen, Lewerissa, E. Bakker

Luister ook: Ajax Podcast #12: Daphne Koster

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst