Menu
Ajax Vrouwen laten zege glippen

Ajax Vrouwen laten zege glippen

De Ajax Vrouwen hebben ditmaal niet verloren van ADO Den Haag. Dat was het goede nieuws in het Kyocera Stadion. Maar het slechte nieuws was dat de 3-3 in de slotseconden werd gemaakt door de thuisploeg. Daardoor voelde het gelijkspel als een nederlaag, ervoer coach Ed Engelkes.

Het was alweer een maand geleden dat zijn ploeg voor het laatst in actie kwam. Na de 7-0-overwinning op PEC Zwolle stond aanvankelijk nog het duel met FC Twente gepland op 12 oktober, maar die wedstrijd werd afgelast door hevige regenval. De speelsters, van wie een aantal tussendoor nog interlandverplichtingen had, hadden zodoende lange tijd om zich voor te bereiden op het midweekse duel met de vrouwen van ADO Den Haag, die zich vorig seizoen tot een ware angstgegner van Ajax ontpopten. Toen wonnen zij tweemaal met 2-1, wat in beide gevallen niet onverdiend was.

Het stond dus vast dat de Amsterdammers een zware avond tegemoet gingen in het Kyocera Stadion, waar de onlangs verzopen grasmat is vervangen door kunstgras. Daar, op de synthetische sprieten, was het ADO dat al in de negende minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap schoot Renate Jansen, die eerder al de lat raakte, de bal achter Marieke Ubachs. De keepster was betrekkelijk kansloos. Lang duurde de Haagse feestvreugde niet, want binnen enkele minuten stond het weer gelijk. Linksbuiten Claudia van den Heiligenberg trok voor, waarna Mandy Versteegt de bal kon binnentikken: 1-1.

Mandy Versteegt was trefzeker tegen ADO Den Haag Vrouwen (archiefbeeld). Mandy Versteegt was trefzeker tegen ADO Den Haag Vrouwen (archiefbeeld).

Meteen erna scoorde ADO opnieuw, wederom via Renate Jansen, die ontsnapte aan de bewaking van Daphne Koster en Marieke Ubachs passeerde. Hierna ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker, maar ondanks schoten van onder anderen Chantal de Ridder viel die niet voor rust. Trainer Ed Engelkes over deze fase: ,,We begonnen slordig en gaven te weinig druk bij het winnen van de tweede bal. Daardoor kon ADO er enkele keren uitkomen en scoren. Terwijl wij de betere partij waren. In de tweede helft ging dat beter. Toen gaven we minder ruimte weg en dwongen we ADO tot de lange bal. Al had ik het idee dat ze sowieso niet van plan waren om verzorgd te voetballen.’’

Na de pauze kwam Ajax inderdaad sterker uit de startblokken. Het gevolg: een snelle gelijkmaker, van de voet van Anouk Hoogendijk. Een-op-een met de keepster van ADO schoof zij de bal beheerst tegen de touwen. Het duel leek vervolgens op een gelijkspel af te stevenen, maar een kwartier voor tijd kwam daar verandering toen Claudia van den Heiligenberg scoorde namens Ajax.

Wat volgde was een hectische slotfase waarin Ajax stand leek te houden. Totdat keepster Marieke Ubachs in de 89e minuut uitkwam, terwijl dit niet nodig was volgens haar coach. Door deze fout kon ADO-speelster Lineth Beerensteyn profiteren en de 3-3 kon binnenschieten. De avond van de Ajax Vrouwen eindigde daarmee in mineur, ondanks het binnenhalen van een punt.

Engelkes, die zeer teleurgesteld was: ,,Of ik vooraf had getekend voor een gelijkspel? Nee, zeker niet. We kwam hier voor de winst. Na de 2-3 hadden we de boel op slot moeten gooien. Dan moet je de wedstrijd dood maken, maar helaas gaat het dan alsnog mis. Erg jammer.’’

Opstelling Ajax Vrouwen:
Ubachs, Sharpe, Koster, Zeeman (83. Manduapessy), Hogewoning, Hoogendijk, Van Lunteren, Middag, De Ridder, Versteegt (90. Bakker), Van den Heiligenberg.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Gerard van Hees