Menu
Ajax Vrouwen leiden zure nederlaag

Ajax Vrouwen leiden zure nederlaag

De Ajax Vrouwen hebben vrijdag op de Toekomst met 1-2 van ADO Den Haag verloren. In een tijdsbestek van vijf minuten werd de wedstrijd uit handen gegeven. Na afloop van het duel stelde Ajax Vrouwen-trainer Ed Engelkes vast dat het niet mooi was, de wijze waarop ADO had gewonnen, maar wel effectief.

Nadat zijn ploeg vijf minuten na rust op achterstand was gekomen (na een 1-0 voorsprong bij rust), zag Engelkes hoe ADO zich met succes terugtrok op eigen helft. De tegenstander leunde achterover en metselde als het ware een muur rondom het eigen strafschopgebied. ,,ADO heeft alleen maar tegengehouden. Ze trapten alle ballen een meter of veertig naar voren. Tja, dat betekent dat wij vervolgens weer veertig meter vooruit moeten’’, aldus de coach, die vond dat zijn ploeg meer had verdiend.

Hoe hecht de defensie van ADO ook was, in aanvallend opzicht bracht Ajax niet veel. In de eerste helft creëerden de Ajacieden enkele mogelijkheden, maar het waren geen uitgespeelde kansen. De beste kans was voor spits Mandy Versteegt, maar haar schot werd gepareerd door ADO-keepster Barbara Lorsheijd.

Hoewel het spel niet groots was, kwam Ajax toch op voorsprong. Vanuit de kluts zette middenvelder Anouk Hoogendijk haar hoofd tegen de bal. Via de knie van Desiree van Lunteren ging de bal in het doel. In eerste instantie zagen maar weinig mensen wie er scoorde. Zelfs op de reservebank van Ajax hadden ze het niet kunnen waarnemen, maar uiteindelijk bleek Van Lunteren de gelukkige.

Fraai was de treffer niet. Terecht daarentegen wel, vond trainer Engelkes. Hij was van mening dat Ajax het meest dreigend was voor het doel. ,,Vervolgens hoop je dat ze de voorsprong na rust uitbouwen, maar in plaats daarvan geven we het zo weg. In vijf minuten. Dat is erg zuur.’’

De wedstrijd tussen Ajax Vrouwen en ADO Den Haag Vrouwen was een wedstrijd vol strijd. De wedstrijd tussen Ajax Vrouwen en ADO Den Haag Vrouwen was een wedstrijd vol strijd.

In de tweede helft was nauwelijks afgetrapt of de bal lag al achter Ajax-doelvrouw Marieke Ubachs. Maakster van de 1-1 was Renate Jansen, die in de ogen van Engelkes vrij kon inschieten door matig optreden van zijn speelster Liza van der Most. ,,In mijn ogen is Liza de revelatie van dit seizoen, maar ze had beter moeten ingrijpen. Nu geeft ze zo een kans weg. Wat dat betreft is het een harde leerschool.’’

Nog geen vijf minuten later viel de 1-2. Ditmaal ging er geen slordig verdedigen aan af, en schoot Libby Guess, buitenspeelster bij ADO, knap raak. In tegenstelling tot wat Engelkes had gehoopt, gaf Ajax in vijf minuten tijd de wedstrijd uit handen. ,,Het lijkt wel of we bang zijn om een tegentreffer te incasseren. Je moet meer willen scoren, maar nu kreeg ik het gevoel dat angst in mijn ploeg was geslopen na de 1-0. Het werd onrustiger.’’

In de slotfase koos de Ajax-trainer ervoor om zijn ploeg nog aanvallender te laten spelen. Alles om toch nog een goed resultaat te behalen. Aanvoerder Daphne Koster, die Ajacied van de Wedstrijd werd, schoof door om nog meer druk te zetten op de verdediging van ADO. Het bleek tevergeefs, want het leverde niet meer op dan een gemiste kopkans voor middenvelder Desiree van Lunteren.

Na afloop bleek dat concurrent Telstar wel had gewonnen. Daardoor neemt de formatie uit Velsen de vierde plek over van Ajax, de positie die uiteindelijk recht geeft op een plek in de kampioenspoule. ,,Mij zegt het niks’’, benadrukte Engelkes, wiens ploeg over twee weken de uitwedstrijd wacht tegen Telstar. ,,Als je recht meent te hebben op de vierde plek, dan moet je gewoon winnen van Telstar. We hebben het in eigen hand. Zo simpel is het.’’

Ajax Vrouwen - ADO Den Haag Vrouwen 1-2 (1-0). 32. Desiree van Lunteren 1-0, 46. Renate Jansen 1-1, 51. Libby Guess 1-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Tang (53. Manduapessy), Koster, Stentler, Hoogendijk, Bakker, Middag, Versteegt (79. Drost), Van Lunteren, Becx (53. Roof), Van der Most.

Ajax TV zendt woensdag een uitgebreide samenvatting uit van Ajax Vrouwen ADO Den Haag Vrouwen.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Naast strijd waren er ook momenten voor voetbalhoogstandjes (hier met Ajacied Carmen Manduapessy in een hoofdrol). Naast strijd waren er ook momenten voor voetbalhoogstandjes (hier met Ajacied Carmen Manduapessy in een hoofdrol).
Linda Bakker in fel duel met een speelster van ADO Den Haag. Linda Bakker in fel duel met een speelster van ADO Den Haag.
Babiche Roof wordt de voet dwars gezet door een Haagse. Babiche Roof wordt de voet dwars gezet door een Haagse.
Liza van der Most verstuurt een passje op de (drukbezochte) Toekomst. Liza van der Most verstuurt een passje op de (drukbezochte) Toekomst.
Daphne Koster werd na afloop gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd. Daphne Koster werd na afloop gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd.