Menu
Ajax Vrouwen na strafschoppen verder in beker

Ajax Vrouwen na strafschoppen verder in beker

De Ajax Vrouwen zijn doorgedrongen tot de halve finale van de beker. Op bezoek bij FC Twente werd na strafschoppen gewonnen. De stand na de reguliere speeltijd was 1-1. ,,Of het verdiend is, daarover kun je twisten, maar we hebben er in ieder geval alles aan gedaan als team", vertelt coach Ed Engelkes. ,,Ook zijn we goed omgegaan met tegenslag onderweg.”

Tijdens de wedstrijd viel Merel van Dongen geblesseerd uit. ,,Het was een gegeven dat we al een aantal speelsters misten”, vertelt Engelkes. ,,Het uitvallen van Merel was een tegenvaller. We hebben dat opgelost door Desiree van Lunteren een linie terug te halen.” Van Lunteren speelde overigens haar honderdste officiële wedstrijd voor Ajax.

Overwicht
De Ajax Vrouwen namen in de 54ste minuut de leiding via Marlous Pieëte. Dat gebeurde in een goede fase van de Ajacieden. Voor het overige deelde Twente vooral de lakens uit. ,,Zij hadden een optisch overwicht en meer kansen. Maar je moet het ook afmaken. En wij hebben goed verdedigd.”

Twee minuten voor tijd kwam Twente op gelijke hoogte via een discutabele treffer van Tashira Renfurm. Engelkes: ,,Ik denk dat het buitenspel was. Vanaf mijn positie had het daar alle schijn van. Het was een teleurstelling, maar ik vind dat we knap rustig zijn gebleven tijdens de penaltyserie.”

Een Van Gaaltje
Engelkes baarde opzien met een keeperswissel vlak voor de strafschoppenserie. Paulina Quaye verving Eli Sarasola. ,,Paulina heeft toch iets meer reach”, vertelt Engelkes. ,,Of Twente daardoor extra nerveus werd? Misschien wel. De eerste strafschop werd gemist en bij de tweede zat Paulina er dichtbij.”  Twente faalde in totaal twee keer vanaf de stip. De misser van Ajacied Chantal de Ridder bleef zonder gevolgen. Tessel Middag schoot Ajax uiteindelijk naar de laatste vier.

,,Voor een keeper is zo’n wissel niet leuk”, vertelt Engelkes. ,,Eli keepte verder een prima wedstrijd, maar voor mij staat het teambelang voorop.”

De loting voor de halve finale werd meteen verricht. Jubilaris Van Lunteren trok een thuiswedstrijd tegen PSV uit de koker. ,,Dit had een wedstrijd voor de finale kunnen zijn”, stelde Engelkes. ,,Het had lekker geweest als we Buitenveldert hadden geloot, maar PSV is ook weer een mooie pot.”

Scoreverloop: 54. Pieëte 0-1, 88. Renfurm 1-1. (Ajax wint met 3-4 na strafschoppen)

Ajax: Sarasola, Van der Most, Koster, Van Dongen, Kaagman, Middag, Van Lunteren, Van den Bighelaar, Pieëte, De Ridder, Oudemast

Tekst: Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl