Menu
Ajax Vrouwen naar bekerfinale

Ajax Vrouwen naar bekerfinale

De Ajax Vrouwen hebben zich zondag geplaatst voor de bekerfinale. In Enschede won de ploeg van trainer Ed Engelkes met 0-2 van FC Twente. Claudia van den Heiligenberg (al in de zevende minuut) en Eshly Bakker (kort na rust) scoorden de doelpunten. In de finale, die op 9 juni wordt gespeeld, is PSV/Eindhoven de opponent.

Het was de derde keer dat Ajax en FC Twente elkaar dit seizoen troffen. Was Ajax eerder dit seizoen in Enschede al eens met 4-0 te sterk voor Twente, in de Amsterdam ArenA wonnen de Tukkers met minimaal verschil, 1-0. Dat duel betekende de inzet van een ietwat negatieve spiraal, want na die domper volgde qua fraai resultaat alleen nog de bekerzege op de amateurs van Heerenveen en de competitiewinst tegen ADO/Den Haag.

Maar met het bereiken van de bekerfinale zou het seizoen toch nog een glorieus einde kunnen krijgen. Daar waren de Ajax Vrouwen zich terdege van bewust toen ze naar Enschede reisden voor de halve finale. ,,We hadden ze van te voren gezegd dat de speelsters wisten wat er te verdienen viel. Dus moesten ze zorgen dat ze er stonden", vertelde Engelkes na afloop.

In de derde minuut zag hij zijn team weg wegkomen toen Shanice van der Sanden namens FC Twente net naast schoot. Het bleek een indicatie voor het wedstrijdverloop, waarin het de Ajax Vrouwen bepaald niet tegen zat. Zo zat de eerste de beste kans van de Amsterdamse speelsters er gelijk in. Desiree van Lunteren verstuurde in de zevende minuut een voorzet op maat, die door Claudia van den Heiligenberg eenvoudig werd binnen gekopt, 0-1. Ajax zat op rozen. Bij tegenstander FC Twente zat het geluk bepaald niet mee. Zo draaide rond het half uur de bal uit een corner op de lat, werkte Kerkdijk het speeltuig net naast en kopte vijf minuten voor rust Marlous Pie√ęte ook nog op de lat. Daardoor zochten de Ajax Vrouwen, die zelf via een listig schot van Tessel Middag dicht bij de 0-2 waren, met goed gemoed de kleedkamers op. ,,Twente blijft een gevaarlijke ploeg bij spelhervattingen. Maar ik heb geen moment gedacht dat de wedstrijd zou kantelen in ons nadeel", voelde Engelkes.

Claudia van den Heiligenberg zet Ajax op 0-1. Claudia van den Heiligenberg zet Ajax op 0-1.

In het begin van de tweede helft herhaalde het scenario zich. Eshly Bakker passeerde al in de derde minuut keepster Van Veenendaal, 0-2. Twente moest daarna nog meer komen, maar de organisatie bij de Ajax Vrouwen stond uitstekend. ,Niemand heeft verzaakt", complimenteerde de trainer zijn ploeg. ,,Iedereen heeft hard gewerkt voor elkaar. Ik ben trots dat we de finale hebben gehaald."

Pas in de slotfase kreeg de thuisploeg enkele grotere mogelijkheden maar het was vooral Claudia van den Heiligenberg - na de wissel Hogewoning/Versteegt als linksback functionerend - die voorkwam dat Twente succesvol was.

Hoewel de BeNeLeague nog vier duels in petto heeft, zullen de Ajax Vrouwen nu al uitkijken naar 9 juni als de finale tegen PSV/Eindhoven op het programma staat. Engelkes: ,,Maar we willen die vier duels ook winnen, want we houden vast waarop we hebben ingezet. Een plek in de top 3. Veel tijd tussen de competitie en de bekerfinale zit er niet, want op 6 juni spelen we de laatste in de BeNeLeague en op 9 juni de finale tegen PSV/Eindhoven. Ik ga er vanuit dat we er dan weer klaar voor zijn!"

Scoreverloop: 7. Van den Heiligenberg 0-1, 48. E. Bakker 0-2

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Marees, Sharpe, Hogewoning (Versteegt); Zeeman, Middag, Van Lunteren; Van den Bighelaar (L.Bakker), E. Bakker, Van den Heiligenberg


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Sjoerd Tullenaar

De Ajax Vrouwen plaatsten zich voor de finale op 9 juni. De Ajax Vrouwen plaatsten zich voor de finale op 9 juni.