Menu
Ajax Vrouwen officieel van start

Ajax Vrouwen officieel van start

Het vrouwenteam van Ajax is dinsdag officieel aan hun eerste seizoen begonnen. Onder leiding van trainer Ed Engelkes werkten de Ajax Vrouwen de eerste training op sportcomplex de Toekomst af. Tijdens de eerste training waren twaalf van de achttien speelsters aanwezig. Eind juli is de groep compleet. Een maand later start de competitie met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

De Ajax Vrouwen hadden over aandacht niet te klagen tijdens hun eerste optreden als Ajacied. Naast de vaste volgers van het vrouwenvoetbal waren ook AT5, RTV-NH en het AD aanwezig om verslag te doen van de historische eerste training van de Ajax Vrouwen. Ook ex-Ajacied George Ogararu maakte van de gelegenheid gebruik om de speelsters van Ajax voor het eerst aan het werk te zien. De Roemeen viert momenteel vakantie in Nederland en kwam uit interesse even langs bij zijn oude club.

,,Voor Ajax is dit inderdaad een historische dag”, zei trainer Ed Engelkes na afloop van de eerste training. ,,Voor mij is het vooral een heel leuke dag. De kop is eraf. We zijn nu echt begonnen.” Met zijn ruime ervaring bij AZ en de KNVB (Nederlands vrouwenteam) is Engelkes de ideale coach om het vrouwenelftal van Ajax op de kaart te zetten. ,,En daarbij is het een groot voordeel dat de naam Ajax overal en altijd aandacht genereert. Dat geldt voor Jong Ajax, Ajax A1, maar in dit geval ook voor een nieuw team als de Ajax Vrouwen. Het is fantastisch dat deze speelsters nu een platform hebben gekregen waarop ze zich kunnen laten zien.”

Trainer Ed Engelkes temidden van zijn speelsters. Trainer Ed Engelkes temidden van zijn speelsters.

Een kleine veertig dagen voor de start van de BeNe League had Engelkes tweederde deel van zijn team compleet. Linda Bakker, Sabine Becx, Petra Hogewoning, Daphne Koster, Desiree van Lunteren, Carmen Manduapessy, Liza van der Most, Babiche Roof, Donna van Rossum, Laura du Ry, Pascalle Tang en Vesna Veltrop waren op de Toekomst te bewonderen. Als Tessel Middag (23 juli), Anouk Hoogendijk, Mandy Versteegt (beiden 24 juli), Leonne Stentler, Eshly Bakker en Marieke Ubachs (allen eind juli) zich later deze maand ook nog bij de groep aansluiten, is de 18-koppige selectie compleet. Wat daarbij opvalt is de jonge gemiddelde leeftijd (20,6) van het team. De 31-jarige Daphne Koster is met afstand de oudste en meest ervaren speelster van Ajax.

Deze eerste trainingsweek staat vooral in het teken van de opstartfase. Vanaf volgende week gaan de Ajax Vrouwen zich gericht voorbereiden op de eerste oefenwedstrijden die op 3 en 10 augustus gepland staan. Een week later staat het prestigieuze FC Twente Toernooi op het programma. Vervolgens wacht de Ajax Vrouwen een week later de officiële opening van de competitie. De vrouwen van sc Heerenveen zijn op 24 augustus de eerste tegenstander van Ajax. De wedstrijd op sportcomplex de Toekomst is, net als alle andere duels van de vrouwen, gratis te bezoeken.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ex-Ajacied George Ogararu was een opvallende toeschouwer bij de eerste training van Ajax Vrouwen. Ex-Ajacied George Ogararu was een opvallende toeschouwer bij de eerste training van Ajax Vrouwen.
De Ajax Vrouwen betreden voor het eerst het trainingsveld op de Toekomst. De Ajax Vrouwen betreden voor het eerst het trainingsveld op de Toekomst.
Keepster Laura du Ry probeert de bal te veroveren. Keepster Laura du Ry probeert de bal te veroveren.
Twaalf van de achttien speelsters waren dinsdag aanwezig. De rest volgt later deze maand. Twaalf van de achttien speelsters waren dinsdag aanwezig. De rest volgt later deze maand.
Daphne Koster is de meest ervaren speelster van het team. Daphne Koster is de meest ervaren speelster van het team.