Menu
Ajax Vrouwen onderuit in Enschede

Ajax Vrouwen onderuit in Enschede

Voor de Ajax Vrouwen is Europees voetbal voorlopig ver weg. Vrijdagavond verloor de ploeg van Ed Engelkes met 1-0 van directe concurrent FC Twente, dat met nog drie wedstrijden te gaan een voorsprong van zes punten koestert. Coach Ed Engelkes sprak van een zure maar terechte nederlaag.

In de Grolsch Veste, die door ruim tweeduizend toeschouwers werd bevolkt, maakte Ajax vrij weinig kans. Waar Twente domineerde en grote mogelijkheden kreeg, zouden de Amsterdammers geen moment gevaarlijk worden. Het ontbrak aan bezieling, constateerde Engelkes. ,,Geen lef, geen passie. Niks. Ik moest ze op een gegeven moment aanzwengelen. We hadden afgesproken dat ze dat onderling doen, maar dat gebeurde niet. Nu moest ik ze coachen vanaf de kant. Hoe dat kwam? Ik weet het niet. Misschien was het spanning.’’

Bij de wedstrijd stond veel op het spel. Winst zou betekenen dat Ajax op gelijke hoogte kwam met Twente, waardoor de strijd om Europees voetbal weer open lag. Verlies zou echter het gevolg hebben dat de opponent uit Enschede nog verder zou uitlopen.

Liza van der Most moest na een halfuur spelen met een rode kaart naar de kant. Liza van der Most moest na een halfuur spelen met een rode kaart naar de kant.

Maar Engelkes zag dat zijn ploeg een zeer matige prestatie neerzette. Wat ook niet hielp, was het wegsturen van Ajacied Liza van der Most na ongeveer een halfuur spelen. De rechtsachter wilde een lange bal onder controle brengen, tastte mis en bracht vervolgens Marlous Pieëte ten val, die anders een vrije doorgang had gehad richting keepster Laura du Ry. Op een dergelijke overtreding staat maar één straf: de rode kaart. Uit de vrije trap die volgde, kwam Twente bijna op voorsprong. Sherida Spitse krulde de bal met veel gevoel richting de bovenhoek, maar zag haar poging via de onderkant van de lat uit het doel stuiten.

De rode kaart van Van der Most was een fikse aderlating voor Ajax. De ploeg had het met elf speelsters al zwaar tegen Twente, dat sterk voor de dag kwam, laat staan met zijn tienen. De Amsterdammers werden teruggedrukt op de eigen helft en kwamen niet aan aanvallen toe. Twente wel, al bleef een stortvloed op het doel van Du Ry uit. Toch moest ze voor rust eenmaal in het net vissen. Op de rechterflank ontsnapte Shanice van de Sanden aan achtereenvolgens Pascalle Tang en Anouk Hoogendijk, waarna de razendsnelle Van den Sanden de bal in de korte hoek achter Du Ry schoof.

Na de rode kaart van Van der Most liet Engelkes spelmaakster Desiree van Lunteren een linie zakken. Hij koos voor twee aanvalsters, maar het pakte niet goed uit. ,,Toen hadden we helemaal geen grip meer. Daarom heb ik het in de tweede helft omgezet.’’ Hij liet zijn defensie één op één spelen door linksback Pascalle Tang te wisselen voor middenvelder Sabine Becx. ,,De dood of de gladiolen. Maar ook hierna waren we veel te slordig.’’

De gewijzigde tactiek bracht Ajax dichter bij het vijandelijk doel, maar het betekende ook dat er meer ruimte ontstond voor Twente. De Tukkers profiteerden hiervan en waren enkele keren dicht bij de 2-0. Het mocht bijna een wonder heten dat dit doelpunt niet viel, gezien de dotten van kansen voor Marlous Pieëte en Maayke Heuver, die de kruising raakte.

Ondertussen was de gelijkmaker ver weg. Engelkes: ,,We gingen meer op hun helft spelen, maar waren totaal niet gevaarlijk. Ik vond ons passief, te afwachtend. De aannames op het middenveld waren soms dramatisch. Het was gewoon niet goed.’’

Was de nederlaag de verdienste van Twente of het gevolg van een zwak Ajax. ,,Een combinatie’’, aldus de trainer. ,,Zij zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat merk je aan alles. Maar wij hebben er veel te weinig tegenover gezet. Het was een collectief falen.’’

Scoreverloop: 38. Van de Sanden 1-0

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Tang (58. Becx), Middag, Manduapessy (75. Roof), Van Lunteren, Bakker, De Ridder, Versteegt (46. A. Bakker).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: FC Twente Media