Menu
Ajax Vrouwen ook tegen Utrecht gelijk

Ajax Vrouwen ook tegen Utrecht gelijk

De Ajax Vrouwen hebben de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht doelpuntloos gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Ed Engelkes was de meerdere van Utrecht, maar verzuimde de kansen om te zetten in doelpunten.

Nog voordat er een bal was getrapt in het duel met de noodlijdende FC Utrecht Vrouwen - er is faillissement aangevraagd - moest trainer Ed Engelkes al een wissel doorvoeren. Op de opstelling prijkte aanvankelijk de naam van Tessel Middag, maar in de warming-up raakte zij geblesseerd en werd haar plaats overgenomen door Inessa Kaagman. Daphne Koster werd voor dit duel buiten de ploeg gelaten. Vier wedstrijden in tien dagen is voor haar te veel van het goede en Engelkes heeft zijn aanvoerster er de volgende wedstrijden tegen FC Twente (dinsdag) en PSV (volgende week vrijdag) graag bij. Vandaar dat hij koos voor een verdedigingscentrum van Anouk Hoogendijk en Lauren Delleman.

Ajax was gedurende de hele wedstrijd de betere ploeg en kreeg in de eerste helft goede mogelijkheden op de openingstreffer. In de tiende minuut leek de Amsterdamse formatie op voorsprong te komen, maar de inzet van Claudia van den Heiligenberg werd van de doellijn gehaald. Een paar minuten later kwam Ajax opnieuw dreigend door via Mandy Versteegt en Van den Heiligenberg. Dit keer miste Versteegt de kruising nipt.

Daarna zakte de thuisploeg iets terug, maar FC Utrecht kwam in die fase niet verder dan een
kopballetje (simpele prooi voor keepster Marieke Ubachs) van de gevaarlijkste Utrechtse speelster Myrthe Moorrees. Ajax herpakte zich en kwam tot de rust nog tot een paar goede mogelijkheden, ware het niet dat de inzet van Kaagman werd geblokt en dat Desiree van Lunteren en Hoogendijk gelijktijdig de bal wilden binnenkoppen.

Inessa Kaagman kwam lastminute in de basis wegens blessure van Tessel Middag. Inessa Kaagman kwam lastminute in de basis wegens blessure van Tessel Middag.

In de tweede helft verving Liza van der Most Petra Hogewoning en verkaste Whitney Sharpe naar de linkerkant van het veld. Van der Most wist goed raad met de ruimte die aan de rechterkant lag en bemoeide zich regelmatig met de aanval. Zo ook in de 49e minuut toen ze na een fraaie actie de bal keurig bij Chantal de Ridder bezorgde. De spits zag haar schot echter via de onderkant van de lat terug het veld in stuiteren.

Ajax probeerde de verdiende treffer te forceren. In de laatste tien minuten kwam de thuisploeg nog een aantal keer gevaarlijk voor het Utrecht-doel, maar geen van de keren slaagde de ploeg erin keepster Schoonderbeek te passeren. Daardoor speelde Ajax voor de vijfde keer deze competitie gelijk. Komende dinsdag wacht alweer de volgende wedstrijd. Dan gaan de Ajax Vrouwen naar Enschede om de inhaalwedstrijd tegen FC Twente te spelen.

Trainer Ed Engelkes kookte na afloop van woede: ,,Ik ben erg teleurgesteld in mijn eigen ploeg. Slechter dan dit kan gewoon niet. Ze hebben totaal niet laten zien waarom ze op voetballen zijn gegaan. Dat is omdat je er plezier in hebt en dat je wilt winnen. Dat heeft er vanavond aan ontbroken. Onze speelsters gedroegen zich als toeschouwers. Natuurlijk kan je een keer je dag niet hebben, maar het kan niet zo zijn dat negen speelsters hun dag niet hebben. We weten dat we een ploeg hebben die goed kan voetballen, maar we hebben ze ook gezegd dat je het alleen daarmee niet redt. Dat zeggen we niet één keer, dat zeggen we vaak. Dit soort wedstrijden moet je al snel beslissen en ook vanavond hadden we met tien minuten al met 2-0 voor moeten staan. Maar niemand was bereid een stap harder te lopen en het met elkaar te doen. Dat je vijf keer gelijkspeelt van de acht wedstrijden kán gewoon niet!”


Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs; Sharpe, Hoogendijk, Delleman, Hogewoning (46. Van der Most); Kaagman, Van Lunteren, Zeeman (34. Manduapessy); Versteegt (60. L. Bakker), De Ridder, Van den Heiligenberg

Houd Ajax TV in de gaten voor interviews met trainer Ed Engelkes en speelsters Anouk Hoogendijk en Claudia van den Heiligenberg.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De elf startende Ajax Vrouwen in het duel met FC Utrecht. De elf startende Ajax Vrouwen in het duel met FC Utrecht.
Claudia van den Heiligenberg was op dreef aan de linkerkant. Claudia van den Heiligenberg was op dreef aan de linkerkant.
Lauren Delleman kopt op doel. Lauren Delleman kopt op doel.
Carmen Manduapessy kwam nog voor rust in het veld. Carmen Manduapessy kwam nog voor rust in het veld.
Daphne Koster keek toe vanaf het balkon. Daphne Koster keek toe vanaf het balkon.
Anouk Hoogendijk in fel duel met een Utrecht-speelster. Anouk Hoogendijk in fel duel met een Utrecht-speelster.
Keepster Marieke Ubachs werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Keepster Marieke Ubachs werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Na afloop deelde Chantal de Ridder handtekeningen uit. Na afloop deelde Chantal de Ridder handtekeningen uit.