Menu
Ajax Vrouwen openen seizoen met zege

Ajax Vrouwen openen seizoen met zege

De Ajax Vrouwen zijn het nieuwe seizoen van de Women’s BeNe League vrijdag met een solide overwinning begonnen. Voor eigen publiek op sportpark de Toekomst werd KAA Gent met 5-1 verslagen. Voor Ajax scoorden Desiree van Lunteren, Marjolijn van den Bighelaar, Marlous Pieete, Chantal de Ridder en Anouk Hoogendijk. Laatstgenoemde tekende op onfortuinlijke wijze ook voor het Belgische doelpunt.

Trainer Ed Engelkes was na afloop gematigd tevreden. ,,Ik ben te spreken over de drie punten en het aantal doelpunten dat we hebben gemaakt. Alleen ben ik niet tevreden over hoe we in fases hebben gespeeld en ook de tegengoal was onnodig.”

Engelkes had vooraf niet aan een goede afloop getwijfeld. ,,De vraag is alleen met hoeveel we zouden winnen. Dat is niet om Gent een trap na te geven, maar daarvoor is het krachtsverschil tussen beide ploegen gewoon te groot.”

Niettemin maakten de Ajax Vrouwen een gretige indruk. Gent werd vanaf het beginsignaal bij de kraag gevat en geen adempauze gegund. De vroege openingstreffer, van elf meter, van Van Lunteren was een welkome opsteker, aangezien Gent met verdedigende intenties naar Amsterdam was afgereisd.

De dominantie van Ajax hield in het vervolg van de eerste helft lange tijd aan. Het was een klein wondertje dat het scorebord bij rust slechts 2-0 aangaf. De thuisploeg had immers voldoende kansen gekregen om naar een grotere marge uit te lopen. Nu was alleen nog de sterk spelende Van den Bighelaar halverwege het eerste bedrijf doeltreffend.

In de zesde minuut opende Desiree van Lunteren de score vanaf elf meter. In de zesde minuut opende Desiree van Lunteren de score vanaf elf meter.

Aan het einde van de eerste helft was een eerste terugval waarneembaar. Die lijn werd in het tweede bedrijf aanvankelijk voortgezet. Plots oogde Ajax stroperig in plaats van fris. De 3-0 van Pieete, na 61 minuten, bracht het Amsterdamse vuur weer terug. De vleugelaanvalster was even later ook aangeefster bij de 4-0 van De Ridder, die toen pas een minuut in het veld stond.

Pieete was samen met Hoogendijk ten opzichte van eind vorig seizoen nieuw in de basiself. Engelkes was over beiden te spreken. ,,Anouk is weer terug bij Ajax en achterin heel belangrijk. Marlous heeft met een goal en een assist een prima debuut gemaakt, al was ze in fases ook wat ongelukkig.” Hoogendijk bepaalde met twee goals, waarvan één in het goede doel, de eindstand op 5-1.

Ajax maakte cijfertechnisch een prima start. Beduidend beter dan vorig seizoen toen met een fiks aantal remises werd begonnen. Dinsdag weten de Ajax Vrouwen echt waar ze staan. Dan wacht een treffen in Enschede met FC Twente. Engelkes schoof de opponent alvast in de favorietenrol. ,,In het voetbal ben je nooit kansloos. Een gelijkspel uit bij de landskampioen zou een mooi resultaat zijn, al gaan we natuurlijk voor de winst. Vergeet niet dat dit pas ons derde seizoen is en Twente al acht of negen jaar samen is. Die hebben veel meer automatismen.”

Scoreverloop: 6. Desiree van Lunteren 1-0, 23. Marjolijn van den Bighelaar 2-0, 61. Marlous Pieete 3-0, 72. Chantal de Ridder 4-0, 74. Anouk Hoogendijk (ed) 4-1, 89. Anouk Hoogendijk 5-1.

Ajax Vrouwen: Laura du Ry; Liza van der Most, Lauren Delleman, Anouk Hoogendijk, Petra Hogewoning (46. Lois Oudemast), Marjolijn van den Bighelaar, Tessel Middag, Desiree van Lunteren (65. Inessa Kaagman), Marlous Pieete, Eshly Bakker (71. Chantal de Ridder), Claudia van den Heiligenberg


Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basisteam van Ajax Vrouwen aan de start van het nieuwe seizoen. Het basisteam van Ajax Vrouwen aan de start van het nieuwe seizoen.
De felicitaties zijn voor Van Lunteren na de snelle voorsprong. De felicitaties zijn voor Van Lunteren na de snelle voorsprong.
Lauren Delleman kopt op doel. Lauren Delleman kopt op doel.
Liza van der Most feliciteert haar teamgenoot Van den Bighelaar. Liza van der Most feliciteert haar teamgenoot Van den Bighelaar.
Kort na deze uitstekende sliding scoort Van den Bighelaar de 2-0. Kort na deze uitstekende sliding scoort Van den Bighelaar de 2-0.
Tessel Middag geconcentreerd op het middenveld. Tessel Middag geconcentreerd op het middenveld.
Anouk Hoogendijk viert haar comeback met een doelpunt. Anouk Hoogendijk viert haar comeback met een doelpunt.
Aegon's Judith Tillemans feliciteert Marjolijn van den Bighelaar als Ajacied van de Wedstrijd. Aegon's Judith Tillemans feliciteert Marjolijn van den Bighelaar als Ajacied van de Wedstrijd.
Aegon overhandigde de Vrouwen een prachtige herinnering aan vorig seizoen toen de beker werd gewonnen. Aegon overhandigde de Vrouwen een prachtige herinnering aan vorig seizoen toen de beker werd gewonnen.