Menu
Ajax Vrouwen overklassen PEC Zwolle en bereiken bekerfinale

Ajax Vrouwen overklassen PEC Zwolle en bereiken bekerfinale

De Ajax Vrouwen blijven volop in de race voor ‘de dubbel’. Vrijdagavond werd in Zwolle de finale van de KNVB Beker bereikt. Desiree van Lunteren (2) en Anouk Hoogendijk waren trefzeker namens Ajax.

Na wat aftasten in de openingsfase ontstond een boeiend duel. Thuisploeg PEC Zwolle noteerde het eerste doelpunt al in de 12e minuut. Uit een hoekschop keerde keepster Paulina Quaye een eerst inzet, vervolgens bracht Inessa Kaagman redding op de lijn, maar een derde poging van Zwolle was de Ajax-defensie te machtig. Het antwoord van de bezoeksters liet niet lang op zich wachten. Desiree van Lunteren bracht Ajax in de 20e minuut weer terug in de wedstrijd. De nummer 10 van Ajax veroverde de bal op het middenveld, dribbelde richting het doel en haalde uitstekend uit. Van Lunteren noteerde zo alweer haar vijftigste treffer voor de Ajax Vrouwen.

Het is de 50e treffer die Van Lunteren maakt namens de @AjaxVrouwen!

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 14 april 2017

Regie bij Ajax
De ploeg van Ed Engelkes wilde na de gelijkmaker meteen doordrukken. Chantal de Ridder was met een kopbal in het zijnet erg dichtbij de 1-2. Aan de andere kant hadden de verdedigsters van Ajax af en toe een overtreding nodig om een uitbraak van de thuisploeg te beëindigen. Op deze momenten na was het vooral Ajax dat de regie voerde. Vlak voor rust dacht Van Lunteren even haar tweede te maken maar de doelvrouw van PEC Zwolle wist dit te voorkomen.

Trainer Ed Engelkes voerde in de rust één wijziging door: Betsy Hassett betrad het veld voor Daphne Koster. In de tweede helft namen de Ajax Vrouwen nadrukkelijker het heft in handen. De thuisploeg werd resoluut vastgezet op eigen helft. In de 55e minuut leek Loïs Oudemast op weg naar een treffer maar ze werd licht vastgepakt door een verdedigster. Na een korte twijfeling besloot de scheidsrechter geen penalty toe te kennen.

Beloning
Ajax bleef volop druk uitoefenen op PEC Zwolle en in de 66e minuut volgde de beloning. Na een voorzet vanaf de zijkant kon Anouk Hoogendijk vrij inkoppen en de kersverse bondsridder zette de 1-2 op het scorebord. Deze tik kwam de thuisploeg niet meer te boven. Kort na de 1-2 viel namelijk ook de 1-3. Desiree van Lunteren mocht aanleggen vanaf de penaltystip en faalde niet. De ijverige Marjolijn van den Bighelaar kreeg nog twee goede mogelijkheden op de 1-4 maar wist het net niet te vinden. In de slotfase speelde Ajax de wedstrijd professioneel uit en werden geen kansen meer weggegeven. Na het laatste fluitsignaal volgden vreugdetaferelen op het veld. Het degelijke spel van de tweede helft bleek doorslaggevend. Het einde van het seizoen nadert maar de Ajax Vrouwen strijden meer dan ooit mee om de prijzen.

Opstelling Ajax: Quaye, Philtjens, Koster (45. Hassett), Zeeman (75. Van Dongen), Hoogendijk, Oudemast, Kaagman, Van Lunteren, Romero, Van den Bighelaar, De Ridder. 

Tekst: Ajax.nl/Lars Mulder
Archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees