Menu
Ajax Vrouwen starten nieuw seizoen

Ajax Vrouwen starten nieuw seizoen

De Ajax Vrouwen zijn dinsdag met een groep van zestien speelsters aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Trainer Ed Engelkes miste door uiteenlopende redenen nog enkele belangrijke speelsters als Anouk Hoogendijk, Daphne Koster en Leonne Stentler, maar had wel zijn nieuwe aanwinsten Marlous Pieëte en Loïs Oudemast tot zijn beschikking.

Onder leiding van fysiotherapeut Frank van Deursen begonnen de speelsters om 10:00 uur met het gebruikelijke warmlopen en de eerste voorzichtige rek- en strekoefeningen. Nadat de spieren voldoende waren opgewarmd was het tijd voor korte sprintjes en wat oefeningen met de bal. Korte en lange crosspasses wisselden elkaar af, waar naarmate de tijd vorderde meer verschillende trainingsvormen de revue passeerden.

Met de komst, en terugkeer, van enkele ervaren voetbalsters probeert Engelkes met Ajax de top te bestormen. De voorhoede van Ajax werd versterkt met twee aanvalsters: Oudemast komt van Telstar en Pieëte maakt de overstap vanuit Enschede, waar zij de afgelopen zeven seizoenen voor FC Twente speelde. Daarnaast keerde Anouk Hoogendijk terug vanuit Arsenal. Zij trainde dinsdag, net als Stentler, apart van de groep wegens lichte blessures. Daphne Koster is vanwege haar zwangerschap ook nog niet van de partij. Ook Inessa Kaagman en Lauren Delleman waren nog niet aanwezig: zij werden enkele dagen eerder Europees kampioen met het Nederlands elftal onder 19 jaar en hebben nog even vakantie.

De nieuwe aanwinst Marlous Pieëte in actie tijdens de eerste groepstraining op de Toekomst. De nieuwe aanwinst Marlous Pieëte in actie tijdens de eerste groepstraining op de Toekomst.

De training werd beëindigd met een partijvorm, waarbij rechtsback Liza van der Most het eerste trainingsdoelpunt van seizoen 2014-2015 voor haar rekening nam. Na een mooie combinatie schoot ze de bal beheerst achter keepster Laura du Ry.

Ed Engelkes was positief verrast na de eerste training: ,,Ik ben blij dat we weer begonnen zijn, en het viel me snel op dat het niveau op de training erg hoog lag. Natuurlijk zie je dat bij de oefeningen met de bal de precisie nog wel eens ontbreekt, maar dat is logisch na een vakantie. Zoiets komt vanzelf wel weer.”

Met de huidige selectie hoopt Engelkes nog beter te presteren dan vorig jaar, waarin Ajax derde werd in de BeNeLeague: ,,We hebben een goede selectie, van talenten tot ervaren speelsters. Types als Anouk Hoogendijk en Daphne Koster zijn niet alleen belangrijk in het veld, maar ook buiten het veld. Wellicht dat er nog één of twee speelsters bij komen, maar met deze groep willen we komend seizoen zo lang mogelijk meestrijden om de prijzen. Of we kampioen kunnen worden, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Het seizoen moet nog beginnen en er kan nog veel gebeuren. Maar het spreekt voor zich dat we er alles aan gaan doen om zo hoog mogelijk te gaan eindigen. Ik heb er in ieder geval ongelofelijk veel zin in.”

Ajax opent de competitie op vrijdag 29 augustus. Op sportcomplex de Toekomst is dan KAA Gent de tegenstander.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Ajax Vrouwen op weg naar het trainingsveld. De Ajax Vrouwen op weg naar het trainingsveld.
De Ajax Vrouwen lopen zich warm voor de eerste groepstraining van het seizoen. De Ajax Vrouwen lopen zich warm voor de eerste groepstraining van het seizoen.
De nieuwe keeperstrainer Kees Kalk geeft uitleg. De nieuwe keeperstrainer Kees Kalk geeft uitleg.
De bal rolt weer bij de Ajax Vrouwen. De bal rolt weer bij de Ajax Vrouwen.
Marlous Pieëte heeft na zeven seizoenen het shirt van FC Twente voor dat van Ajax verruild. Marlous Pieëte heeft na zeven seizoenen het shirt van FC Twente voor dat van Ajax verruild.
Het niveau lag direct hoog tijdens de eerste training. Het niveau lag direct hoog tijdens de eerste training.
Anouk Hoogendijk is weer terug op het oude nest in Amsterdam. Anouk Hoogendijk is weer terug op het oude nest in Amsterdam.
Trainer Ed Engelkes overlegt met assistent-trainer Benno Nihom. Links keeperstrainer Kees Kalk. Trainer Ed Engelkes overlegt met assistent-trainer Benno Nihom. Links keeperstrainer Kees Kalk.
Ed Engelkes: ,,Het spreekt voor zich dat we er alles aan gaan doen om zo hoog mogelijk te gaan eindigen." Ed Engelkes: ,,Het spreekt voor zich dat we er alles aan gaan doen om zo hoog mogelijk te gaan eindigen."
Ed Engelkes spreekt zijn speelsters toe. Ed Engelkes spreekt zijn speelsters toe.