Menu
Ajax Vrouwen steviger aan kop na zege

Ajax Vrouwen steviger aan kop na zege

De Ajax Vrouwen hebben de competitie hervat met een keurige 1-0-overwinning op ADO Den Haag. Bovendien verstevigde Ajax de koppositie, want concurrent FC Twente verloor met 2-0 bij PSV.

De Ajax Vrouwen hadden in hun eerste officiële duel van 2016 gelijk iets recht te zetten tegen ADO Den Haag. Hoewel het uitduel met 1-2 was gewonnen, bleef het eerder dit seizoen - de clubs treffen elkaar vier keer dit seizoen - 0-0 tegen de Haagse opponent op de Toekomst. Dat moest deze vrijdagavond in de striemende regen en in de harde wind anders.

Ziek en zeer
Trainer Ed Engelkes moest wel belangrijke pionnen missen. Zo kreeg Anouk Hoogendijk een terugslag in haar revalidatie en is ook Lauren Delleman nog geblesseerd. Bovendien waren Tessel Middag en Marjolijn van den Bighelaar ziek. Dus moest Engelkes enigszins improviseren in zijn team.

Kansen
In de eerste helft ging de open strijd redelijk gelijk op. Ajax had weliswaar een licht overwicht en via Desiree van Lunteren in de vijfde minuut een eerste grote kans. Maar een minuut eerder had Nadine Noordam al een aardige mogelijkheid voor de gasten om zeep geholpen. Toen Daphne Koster de bal halverwege de eerste helft te kort terugspeelde leek ADO te profiteren. Maar tot twee keer redde keepster Sarasola adequaat.

Wissel
Nog in de eerste helft moest Engelkes een wissel doorvoeren. Hij verving Koster, die kampte met een blessure, voor Loïs Oudemast. Daardoor zakte Zeeman een linie naar achteren.

Petra Hogewoning zet voor.
Petra Hogewoning zet voor.
De basis elf van de Ajax Vrouwen.
De basis elf van de Ajax Vrouwen.
Inessa Kaagman heeft drang naar voren.
Inessa Kaagman heeft drang naar voren.
Onverschrokken verdedigt Merel van Dongen.
Onverschrokken verdedigt Merel van Dongen.
Eshly Bakker gooit er een panna uit.
Eshly Bakker gooit er een panna uit.
De Ridder zet  Ajax op 1-0.
De Ridder zet Ajax op 1-0.

In de tweede helft ging Ajax goed van start. Mandy Versteeegt loste een schot op doel en Marlous Pieëte - in het veld gekomen voor Versteegt - schoot bij haar eerste balcontact op de paal. Ajax drong steeds meer aan, maar begreep elkaar voorin nog niet helemaal waardoor kansrijke situaties, niet tot meer uitgroeiden. Tot Hogewoning in de zeventigste minuut met een fijne pass De Ridder vond. Zij kapte de bal met rechts terug en schoot met links fraai in de linkerbovenhoek, 1-0.

Een paar minuten later probeerde De Ridder met rechts de 2-0 te maken. Dit keer ging de wederom zeer fraaie inzet naast. Een paar minuten voor tijd had Pieëte de beslissing op haar schoen, maar de Haagse keepster stond succes in de weg. ADO zette nog aan voor een slotoffensief maar Ajax gaf weinig tot niets meer weg.

Dankzij de nederlaag van FC Twente bij PSV vergroot Ajax de voorsprong op de ploeg uit Enschede tot vier punten. Twente heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week staat de bekerwedstrijd tegen Jong FC Twente op het programma en op 12 februari spelen de Ajax Vrouwen thuis tegen sc Heerenveen.

Scoreverloop: 70. De Ridder 1-0

Ajax Vrouwen: Sarasola; Van der Most, Koster (38. Oudemast), Van Dongen, Hogewoning, Kaagman, Van Lunteren, Zeeman; Versteegt (58. Pieëte), Bakker, De Ridder

De Ajax Vrouwen bedanken het publiek.
De Ajax Vrouwen bedanken het publiek.
Ajacied van de wedstrijd: Chantal de Ridder.
Ajacied van de wedstrijd: Chantal de Ridder.
Na afloop deelden Ajax Vrouwen handtekeningen uit de fans.
Na afloop deelden Ajax Vrouwen handtekeningen uit de fans.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees