Menu
Ajax Vrouwen ten onder tegen PSV

Ajax Vrouwen ten onder tegen PSV

Op de dag van het eenjarig bestaan hebben de Ajax Vrouwen een pijnlijke nederlaag moeten incasseren. De ploeg van Ed Engelkes verloor in eigen huis met 1-2 van PSV/FC Eindhoven, dat toesloeg in de slotfase van het duel.

Tot aan de tachtigste minuut lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de Ajax Vrouwen. Ze leiden met 1-0 en koersen af op de eindzege. Maar dan gaat het mis. Rechtsachter Liza van der Most wordt uitgespeeld, er volgt een voorzet en ineens staat het gelijk. Namens PSV/FC Eindhoven was het Mauri van den Boogaard die scoorde. Ze kon de bal eenvoudig binnentikken van twee meter afstand, vrij als een vogel. Terwijl Ajax-keepster Laura du Ry het speeltuig met teleurgestelde blik uit het net vist, vieren de gasten dat ze weer meedoen in een wedstrijd die bijna was verloren.

Maar dit is nog maar het begin van een ontknoping die niemand voor ogen had gehouden. Want enkele minuten later deelt PSV/FC Eindhoven opnieuw een onverwachte mokerslag uit. Ditmaal via invaller Suzanne de Kort, die zich koud in het veld ontpopt tot heldin van haar ploeg. Vanuit een onmogelijke hoek, ingeklemd tussen drie Ajacieden, besluit ze op doel te schieten. Gezien de afstand - zo’n dertig meter - een ogenschijnlijk kansloze missie. Maar pardoes zeilt de bal met een boog in de verre hoek, ver buiten het bereik van Du Ry.

Het blijkt de winnende treffer te zijn. Ajax zet nog even aan, maar kan niet meer gevaarlijk worden. Het gevolg is een heel zure nederlaag die niemand zag aankomen. En dat uitgerekend op een bijzondere dag: deze zaterdag was het precies een jaar geleden dat de Ajax Vrouwen werden opgericht. Maar van een feeststemming was nauwelijks sprake na afloop van het duel.

Trainer Ed Engelkes was dan ook teleurgesteld in de manier waarop zijn ploeg het duel uit handen had gegeven. Vooral het tweede doelpunt had nooit mogen vallen, vond hij. ,,Hij valt prachtig binnen, maar er werd haar geen strobreed in de weg gelegd. Iedereen stond erbij en keek ernaar. Ze mocht ongehinderd schieten. Dat kan niet.’’

De coach nam zijn speelsters kwalijk dat ze na de 1-0 geen duidelijke tactiek hanteerden. ,,We twijfelden tussen inzakken en druk geven. Je kunt achterover leunen en de tegenstander laten komen, maar ik heb liever dat we vooruit blijven spelen. Met de druk erop.’’ Nu werd er slordig gevoetbald, met weinig tempo en zonder durf.

De basis die de laatste thuiswedstrijd mocht aantreden tegen PSV. De basis die de laatste thuiswedstrijd mocht aantreden tegen PSV.

Desondanks kreeg Ajax twee grote kansen om het duel op slot te gooien. Beide waren voor flankspeelster Mandy Versteegt. Oog in oog met keepster Marlou Kelleners van de gasten schoot ze twee keer mis. ,,Die missers reken ik mezelf echt aan’’, merkte Versteegt naderhand op. ,,Toen ik op het doel afging, flitste door mijn hoofd dat ik het duel kon beslissen. Dan zou het klaar zijn.’’ De druk die ze zichzelf hiermee oplegde, deed haar geen goed. ,,Ik was veel te onrustig in de afronding. Echt balen dit.’’

Diezelfde Versteegt bracht Ajax vlak voor rust op 1-0. Op aangeven van Linda Bakker kon ze de bal eenvoudig in de touwen glijden. De voorsprong was verdiend. Ajax domineerde, ook al ging dat niet gepaard met een veelvoud aan kansen.

De tweede helft was het spelbeeld niet anders. Alleen vergat Ajax het duel te beslissen, waardoor de opponent uit Eindhoven in de slotfase alsnog kon toeslaan. Door deze uitslag neemt PSV/FC Eindhoven de vierde plaats over van Ajax. ,,We hebben het nu niet meer in eigen hand’’, aldus aanvalster Versteegt over de strijd om de derde plaats. ,,Het zou heel jammer zijn als we vierde worden. Maar aan de andere kant is het niet vreemd. Voor een ploeg die dit jaar voor het eerst bestaat, is het geen slechte prestatie. Alleen ik heb toch het gevoel dat er meer in zit voor ons.’’

Volgende week zal duidelijk worden of dat zo is. Dan spelen de vrouwen uit tegen ADO Den Haag. Het duel begint om 15 uur.

Opstelling Ajax: Du Ry, Van der Most, Koster (70. Veltrop), Hoogendijk, Stentler (46. Delleman), Middag, Manduapessy, Bakker (70. E. Bakker), De Ridder, Van Lunteren, Versteegt.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Laura de Ry heeft de bal vast voor PSV gevaarlijk wordt. Laura de Ry heeft de bal vast voor PSV gevaarlijk wordt.
Op slag van rust viert Ajax de voorsprong. Op slag van rust viert Ajax de voorsprong.
Liza van der Most in duel met een speelster van PSV. Liza van der Most in duel met een speelster van PSV.
Nog een wedstrijd rest trainer Ed Engelkes in het debuutjaar van de Ajax Vrouwen. Nog een wedstrijd rest trainer Ed Engelkes in het debuutjaar van de Ajax Vrouwen.
Balen na een gemiste mogelijkheid. Balen na een gemiste mogelijkheid.
De laatste Ajacied van de wedstrijd is Tessel Middag! De laatste Ajacied van de wedstrijd is Tessel Middag!