Menu
Ajax Vrouwen ten onder tegen Twente

Ajax Vrouwen ten onder tegen Twente

Na twee klinkende zeges op rij weten de Ajax Vrouwen weer wat verliezen is. Op het hoofdveld van de Toekomst was FC Twente met 0-1 te sterk.

Na drie wedstrijden tegen Belgische ploegen troffen de Ajax Vrouwen voor het eerst een Nederlandse opponent. Niet bepaald de minste: FC Twente. Bovenaan geëindigd in de BeNe League Orange en nu tweede in de kampioenspoule. Een zware wedstrijd, waaruit volgens coach Ed Engelkes zou blijken hoe ver zijn ploeg is. Ofwel de vrouwen gingen meedoen om de bovenste plaatsen of ze moesten zich voorlopig nog richten op de plekken er net onder.

De eerste helft ging het gelijk op. Het spel golfde op en neer, maar zowel Ajax als Twente kreeg weinig mogelijkheden tot scoren. De beste twee waren voor de thuisploeg. In beide gevallen betrof het een grote kopkans. Waar eerst Linda Bakker haar voorhoofd niet tegen het speeltuig kon drukken, overkwam Chantal de Ridder luttele seconden later hetzelfde. Beiden kopten mis in kansrijke positie.

In diezelfde eerste helft kreeg Ajax twee fikse tegenvallers te verwerken. Aanvalster Mandy Versteegt viel uit met een blessure, evenals spelmaakster Desiree van Lunteren. Versteegt vanwege een gekwetste hamstring, Van Lunteren door een verzwikte enkel. Eerstgenoemde werd vervangen door Sabine Becx, terwijl Chelly Drost voor pechvogel nummer twee in het veld kwam.

Coach Ed Engelkes baalde dat hij in korte tijd twee van zijn basisspeelsters moest wisselen. ,,Mandy en Desiree kunnen het verschil maken. Voor hun vervangsters was het een zware wedstrijd. Ze doen hun stinkende best, maar zijn fysiek nog niet in staat om het tegen een sterke ploeg als Twente zo lang vol te houden.’’

Marieke Ubachs werd gekozen tot Ajacied van de wedstrijd. Marieke Ubachs werd gekozen tot Ajacied van de wedstrijd.

Hoewel zijn ploeg niet veel kansen creëerde, was de trainer niet ontevreden over het spel in het eerste bedrijf. ,,Toen lieten we de bal aardig rondgaan. Vooral door veelvuldig gebruik te maken van de ruimte, zoals ik graag wil zien.’’

Na rust ging het minder, vond Engelkes. Strijd zag hij genoeg, maar het vertoonde spel was niet bepaald hartverwarmend. ,,We moeten het spel sneller verleggen naar de open ruimtes op het veld. We blijven te vaak spelen in de korte ruimte, waardoor Twente ons redelijk eenvoudig onder druk kon zetten. Daardoor raak je de bal veel te snel kwijt.’’

Engelkes vervolgt: ,,Toch kan ik mijn ploeg weinig verwijten. We hebben weer keihard gewerkt. Alleen je merkt dat Twente al een langere tijd bezig is. Op het veld is er meer vastigheid dan bij ons. Wij zijn pas zes maanden bezig en zitten nog middenin een groeiproces.’’

Ook Twente liet geen geweldige indruk achter op de ruim duizend aanwezige toeschouwers. Tenminste, in aanvallend opzicht. Verdedigend hadden de Tukkers de zaken juist goed voor elkaar. Mede daardoor kon Ajax voorin geen potten breken. Twente deed dat ook niet, maar kwam toch tot scoren. Het zou het enige doelpunt van de wedstrijd zijn, gemaakt in de 56ste minuut. Toen was het Sherida Spitse die Ajax-keepster Marieke Ubachs van bijna veertig meter afstand kansloos liet: 0-1.

Een verdwaalde treffer, zo oordeelde Engelkes. ,,We wisten dat ze dit kon, hadden het er vooraf over gehad. Maar toch valt-ie erin, precies onder de lat. Tja, dan is het jammer dat je door zo’n tegengoal verliest. Verlies je met 2-0 door twee knappe goals, dan voelt het anders. Nu baal je, omdat er meer in had gezeten. Een gelijkspel had meer terecht geweest.’’

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Sharpe, Middag, Van Lunteren (37. Drost), De Ridder (75. Veltrop), Versteegt (10. Becx), Bakker, Roof.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Ajax Vrouwen met de pupillen van vier clubs waarmee een samenwerking werd afgesloten. Ajax Vrouwen met de pupillen van vier clubs waarmee een samenwerking werd afgesloten.
Mandy Versteegt moest al snel het veld verlaten. Mandy Versteegt moest al snel het veld verlaten.
Tessel Middag zoekt het duel met Twente. Tessel Middag zoekt het duel met Twente.
Ook Desiree van Lunteren moest geblesseerd van het veld. Ook Desiree van Lunteren moest geblesseerd van het veld.
Aanvoerster Anouk Hoogendijk heerst aan de bal. Aanvoerster Anouk Hoogendijk heerst aan de bal.
De Amerikaanse Whitney Sharpe blijft oog houden voor de bal. De Amerikaanse Whitney Sharpe blijft oog houden voor de bal.
Liza van der Most komt voor haar opponente. Liza van der Most komt voor haar opponente.

Marieke Ubachs wordt gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd. Marieke Ubachs wordt gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd.
Na afloop deelden de vrouwen van Ajax handtekeningen uit. Na afloop deelden de vrouwen van Ajax handtekeningen uit.