Menu
Ajax Vrouwen thuis langs Beerschot

Ajax Vrouwen thuis langs Beerschot

In de strijd om Europees voetbal hebben de Ajax Vrouwen vrijdagavond opnieuw drie belangrijke punten binnengesleept. Op sportcomplex de Toekomst waren de Ajax Vrouwen met 2-0 te sterk voor hekkensluiter Beerschot. Desiree van Lunteren en invalster Eshly Bakker scoorden namens de thuisploeg. Vlak voor tijd miste Van Lunteren een strafschop.

Ze had zich haar rentree niet mooier kunnen voorstellen. Na een afwezigheid van liefst acht maanden bekroonde Eshly Bakker haar terugkeer met een doelpunt. Twaalf minuten na haar invalbeurt bezorgde ze zichzelf en haar teamgenoten een onvergetelijke avond op de Toekomst. Met een ferme sprint spoedde ze zich naar de zijlijn om haar treffer met Petra Hogewoning te vieren. Tijdens haar revalidatie werkte ze maandenlang intensief samen met haar geblesseerde teamgenoot. ,,Ik had vooraf al met haar afgesproken dat ze daar zou staan voor het geval dat ik zou scoren. Met wie kon ik dat doelpunt immers beter vieren dan met haar? Dat het allemaal zo geweldig uitpakte had ik dan ook niet durven dromen. Het hele seizoen kwam voor mij in één keer samen na die goal.”

Driekwart jaar stond Bakker aan de kant met een knieblessure en nu stond ze plots weer in het middelpunt van de belangstelling. Als maakster van de belangrijke 2-0, als Ajacied van de Wedstrijd en als stralend middelpunt van het elftal. En dus volgden na afloop een fotosessie met het bord van de hoofdsponsor en een interview met Ajax TV. ,,Na mijn knieoperatie was het eerst zaak om weer fit te worden en dan volgend seizoen weer aan de start te verschijnen. Dat ik nu alweer speelminuten heb kunnen maken zie ik daarom als een bonus. Geweldig dat ik nu in deze belangrijke eindfase van de competitie nog een bijdrage kan leveren. We kunnen zelfs nog kampioen worden.”

Emoties bij Eshly Bakker nadat ze haar rentree met een doelpunt heeft bekroond. Rechts Petra Hogewoning. Emoties bij Eshly Bakker nadat ze haar rentree met een doelpunt heeft bekroond. Rechts Petra Hogewoning.

Ajax, nog zonder de geblesseerde aanvoerster Daphne Koster, trof in Beerschot een tegenstander die stijf onderaan in de BeNe League stond. Aan de afgelopen negen duels hielden de vrouwen uit Antwerpen geen enkel punt over. Ook het doelsaldo sprak vooraf boekdelen: 6 doelpunten voor en 36 tegen. Met name in de afgelopen twee wedstrijden werd de hekkensluiter met grote cijfers verslagen: 6-0 en 7-0. Voor Ajax lag er dan ook een mooie uitdaging om aan het doelsaldo te werken.

Het duurde uiteindelijk tot de 25ste minuut voordat Ajax het krachtsverschil in doelpunten kon uitdrukken. Na een moeizaam eerste kwart van de wedstrijd brak Desiree van Lunteren halverwege de eerste helft de ban op de Toekomst. Uit een hoekschop van Tessel Middag zette ze haar voet in het drukke strafschopgebied tegen de bal: 1-0. Daarmee was de paarse muur voor het eerst op de avond gekraakt, maar zeker nog niet definitief afgebroken. Dat bleek wel uit de ruststand en de levensgrote kans die de Belgische aanvoerster Stefanie van Broeck op slag van rust kreeg. Oog in oog met keepster Laura du Ry schoot ze de bal langs de doelvrouw van Ajax.

De wankele 1-0 tussenstand werd halverwege de tweede helft verdubbeld door Eshly Bakker. Een memorabele treffer gezien de lange afwezigheid van de aanvalster. Ze had zichzelf helemaal onsterfelijk kunnen maken als ze even later ook nog de derde treffer voor haar rekening had genomen. ,,Dat heb ik net na afloop al een keer of vijf gehoord”, sprak ze een veelbetekenende glimlach op haar gezicht. ,,Ik had er inderdaad best nog een kunnen maken.”

Kort voor de bevrijdende 2-0 kwam Ajax overigens nog goed weg toen Tamara Valentijn een niet te missen kans op de gelijkmaker miste. Net als Van Broeck had ze de 1-1 op haar schoen. Na en goede vrije trap van Nicoletta den Ridder moest doelvrouw Du Ry zich tot het uiterste strekken om een doelpunt te voorkomen. In de rebound schoot Valentijn de bal vervolgens huizenhoog over het lege doel heen. Ook Marte van de Wouw mocht zich namens de Belgen aan het rijtje kansenmissers toevoegen. Ook zij kreeg een dot van een kans die ze vervolgens onbenut liet.

Ook Ajax liet in de slotfase een uitgelezen mogelijkheid op de 3-0 liggen. Van Lunteren miste in de 86ste minuut een strafschop. Toch was de gemiste penalty na afloop snel vergeten. Het stralende gezicht van Eshly Bakker slokte terecht alle aandacht op. Een kniesoor die dan nog over een gemiste strafschop begint.

Scoreverloop: 25. Van Lunteren 1-0, 69. E. Bakker 2-0. Bijz.: 86. Van Lunteren mist penalty.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Tang, Middag (79. Voltrop), Van Lunteren, Manduapessy, L. Bakker (76. Roof), De Ridder, Versteegt (57. E. Bakker).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De vertrouwde elf namen van de afgelopen weken. De vertrouwde elf namen van de afgelopen weken.
Aardig wat drukte op de tribune. Aardig wat drukte op de tribune.
De geblesseerde aanvoerster Daphne Koster was uiteraard ook van de partij. De geblesseerde aanvoerster Daphne Koster was uiteraard ook van de partij.
Laura du Ry hield de nul tegen Beerschot. Laura du Ry hield de nul tegen Beerschot.
Desiree van Lunteren zette Ajax halverwege de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Desiree van Lunteren zette Ajax halverwege de eerste helft op een 1-0 voorsprong.
Mandy Versteegt blijft in balbezit. Mandy Versteegt blijft in balbezit.
Linda Bakker omspeelt de keepster van de Belgen, maar scoort niet. Linda Bakker omspeelt de keepster van de Belgen, maar scoort niet.
Controle bij Tessel Middag. Controle bij Tessel Middag.
Grote kans voor Desiree van Lunteren. Grote kans voor Desiree van Lunteren.
Een fel duel om de bal. Een fel duel om de bal.
Kans voor Chantal de Ridder. Kans voor Chantal de Ridder.
De keepster van Beerschot is Babiche Roof de baas. De keepster van Beerschot is Babiche Roof de baas.
Felicitaties voor de winnende coach. Felicitaties voor de winnende coach.
Vreugde bij de Ajax Vrouwen na de 2-0 zege op Beerschot. Vreugde bij de Ajax Vrouwen na de 2-0 zege op Beerschot.
Ajacied van de Wedstrijd Eshly Bakker straalt van oor tot oor. Links de burgemeester Blankers-Kasbergen van Ouderkerk aan de Amstel. Ajacied van de Wedstrijd Eshly Bakker straalt van oor tot oor. Links de burgemeester Blankers-Kasbergen van Ouderkerk aan de Amstel.