Menu
Ajax Vrouwen uitgeschakeld in beker

Ajax Vrouwen uitgeschakeld in beker

De Ajax Vrouwen zijn er dinsdagavond niet in geslaagd de halve finale van de KNVB Beker te bereiken. In Hengelo moest de ploeg van Ed Engelkes het hoofd buigen voor FC Twente, dat na de 1-1-eindstand won via strafschoppen. Missers van Anouk Hoogendijk (foto) en Babiche Roof werden Ajax fataal.

Bijna had Ajax de penaltyserie kunnen vergeten. Het is dat Laura du Ry fraai keeperswerk verrichte in de laatste minuut, anders was Twente al eerder met de zege aan de haal gegaan op het hoofdveld van ATC ’65 in Hengelo. Het veld gold als alternatieve speellocatie in verband met onderhoudswerkzaamheden in de Grolsch Veste. Nu bleef het bij 1-1, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. Dat deden ze, maar helaas niet in het voordeel van Ajax. Twente won de penaltyserie met 4-3. Pechvogels aan de zijde van Ajax waren Anouk Hoogendijk en invalster Babiche Roof. Eerstgenoemde raakte de lat, waarna de inzet van Roof werd gekeerd door Twente-keepster Sari van Veenendaal. De rake penalty’s van Desiree van Lunteren, Chantal de Ridder en Tessel Middag waren daardoor geen stuiver meer waard.

De teleurstelling was groot bij de Ajacieden, die na de late gelijkmaker van Vesna Veltrop hadden gehoopt met de volle buit huiswaarts te keren. Het mocht niet zo zijn. Coach Ed Engelkes neemt zijn speelsters echter niks kwalijk, al is hij wel van mening dat het winnen van een strafschoppenserie geen kwestie is van geluk. ,,Het is geen loterij. Ik beschouw het als een vaardigheid die je ook moet beheersen'', blikte Engelkes terug. ,,Het is een grote kans van elf meter, waarbij je alle gelegenheid hebt om deze te benutten.’’ Maar hoe je het wendt of keert: zelfs de grootste kansen worden niet altijd benut. ,,De meiden hebben hun verantwoordelijkheid genomen en gemist. Dat kan gebeuren.’’

Bijna twee uur eerder zag de trainer hoe zijn ploeg al na zeven minuten op 1-0 achterstand kwam. De treffer van Shanice van de Sanden werd ingeleid door geklungel van zijn speelsters. Na een hoekschop van Twente verzuimden de Ajacieden de bal weg te werken, waardoor Van de Sanden eenvoudig kon scoren.

Vesna Veltrop schoot Ajax Vrouwen in de reguliere speeltijd nog naar 1-1. Vesna Veltrop schoot Ajax Vrouwen in de reguliere speeltijd nog naar 1-1.

Wat volgde was een titanenstrijd zonder aansprekend voetbal. Engelkes: ,,Ik vond beide ploegen niet sterk spelen. Maar doordat Twente snel op voorsprong kwam, liepen wij vrijwel de hele wedstrijd achter de feiten aan. Ik weet niet wat het was, maar er ging een hoop fout.’’ Tot zijn ergernis zag hij dat er veel 'door de lucht' werd gevoetbald. ,,Dat past niet bij ons. Ik miste ook inspiratie, de drive om te willen winnen. Misschien dat ze nog vermoeid waren van vrijdag, maar het oogde futloos.’’

Dus zat er voor Engelkes maar één ding op in de rust: zijn elftal wakker schudden. Het had effect, maar resulteren in grote kansen deed het verbeterde spel van Ajax niet. De coach zag zich zodoende genoodzaakt om een aanvallendere speelstijl te hanteren. Verdedigster Pascalle Tang moest het veld ruimen voor Vesna Veltrop, die de aanvallende krachten moest ondersteunen. Het betrof een gouden wissel, zo bleek nog geen vier minuten later. Want het was uitgerekend Veltrop die Ajax terug in de wedstrijd bracht met een rake kopbal: 1-1.

Het vervolg is bekend. De Ajax Vrouwen verlangden naar meer, maar zagen hoe de Twentse speelsters net iets koeler waren in de penaltyserie. Dus zit het bekervoetbal erop en kan de focus weer volledig worden gericht op de BeNe League. Daarin wacht zaterdag de uitwedstrijd tegen koploper Standard Luik. ,,Een zware pot,’’ aldus Engelkes, ,,maar ik acht ons niet kansloos.’’

Scoreverloop:
7. Van de Sanden 1-0, 77. Veltrop 1-1.

Opstelling Ajax:
Du Ry; Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Tang (73. Veltrop); Middag, Manduapessy, Van Lunteren, Versteegt (55. Roof) Bakker (77. Becx), De Ridder.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst