Menu
Ajax Vrouwen verdienen meer in Luik

Ajax Vrouwen verdienen meer in Luik

Het scheelde centimeters of Babiche Roof had zich zaterdagmiddag onsterfelijk gemaakt. Nu trof de invalster de lat, waardoor het 1-1 bleef tussen de vrouwen van Ajax en Standard Luik. Een knappe prestatie op papier, maar naderhand waren er gemengde gevoelens.

Het tijdstip was aan de vroege kant, vond de bestuurster van de bus. Niettemin reed de chauffeuse zaterdagochtend om 8.30 uur de snelweg op in Zuidoost. Op weg naar de plek waar haar passagiers later op de dag (15.00 uur) moesten voetballen: Luik. Daar, op tweeënhalf uur rijden van Amsterdam, zouden de Ajax Vrouwen aantreden tegen Standard Luik, de ploeg die momenteel fier aan kop gaat in de kampioenspoule van de BeNe League.

Voordat de bus de grens zou passeren, volgde eerst nog een tussenstop in Maastricht. Die stond gepland om 11.45, maar de Ajacieden arriveerden een uur eerder al in Limburg. Bleek de chauffeuse toch gelijk te hebben gehad: ,,Ik zei het toch.’’ Na een ontspannen pauze, inclusief wandeling, terrasbezoek, sportmaaltijd en wedstrijdbespreking, werd de reis naar Luik voortgezet, waar mannelijke veiligheidsmedewerkers elkaar bleken te begroeten met een kus op de wang. Maar belangrijker: waar een vrouwenploeg huist met bijzonder veel kwaliteit. Bijvoorbeeld in de vorm van flankspeelster Davina Philtjens: licht als een vlo, maar buitengewoon technisch en rap. Zij was het die in de verloren heenwedstrijd het verschil maakte, maar zaterdag had Liza van der Most haar aardig in de tang.

Ook de andere tien vielen op in positieve zin. Maar hun aardige spel ten spijt, tot grote kansen leidde het niet in de eerste helft. Op het fraaie hoofdveld van de Standard Academie kwam Ajax wat timide uit de startblokken. Ruimte genoeg, maar het was alsof aanvallende aspiraties ontbraken. Mogelijkheden waren er voor Tessel Middag en Chantal de Ridder, maar hun pogingen misten precisie. Voor Belgen, die wederom afwachtend speelden, gold hetzelfde: ook zij waren nauwelijks gevaarlijk. Desondanks kwamen ze via Aline Zeler op voorsprong in de 37e minuut. Een doelpunt als een duveltje uit een doosje.

De achterstand was een tegenvaller voor Ajax, maar de ploeg van Ed Engelkes liet zich er niet door uit het veld slaan. Strijd en werklust werden afgewisseld met verzorgd combinatiespel. In het tweede bedrijf was het dan ook wachten op de gelijkmaker, gezien de wijze waarop Ajax de Walen achteruit drong. Niemand die er dan ook van opkeek toen Chantal de Ridder de 1-1 binnenschoot, vanuit een slimme pass van Desiree van Lunteren. De Ridder scoorde op voor haar kenmerkende wijze: koelbloedig, zoals het een targetvrouw betaamt.

Het leek het begin van een langdurig offensief, maar die verwachting kwam niet uit. Het spelbeeld bleef gelijk – Ajax voetbalde, terwijl Standard leunde en loerde – maar het dominante spel van de Amsterdammers leverde nauwelijks kansen op. Een schot van Babiche Roof uitgezonderd.

Chantal de Ridder wordt hard in de rug gesprongen. Chantal de Ridder wordt hard in de rug gesprongen.

Tot de slotseconde aanbrak. Toen was het diezelfde Roof die zichzelf in uiterst kansrijke positie terugvond. De aanvalster, die sinds de komst van Chantal de Ridder tot de reservebank is veroordeeld, zag haar kans schoon. ,,Het was het moment om mezelf te laten zien. Ik wilde zo graag.’’ Hongerig als een wolf was ze, verlangend naar de roem die gloorde. Wat volgde was een snoeiharde uithaal richting de linkerbovenhoek. De overwinning leek nabij – Standard-keepster Kelly Ickmans kon alleen maar kijken naar het voorbijrazende leer – maar tot teleurstelling van Roof belandde haar inzet op de lat. Einde wedstrijd? Nee. Want in de tweede instantie kon een andere invalster, Sabine Becx, Ajax alsnog de overwinning bezorgen. Maar ook zij verzuimde om zich onsterfelijk te maken.

Door de gemiste kansen hielden de Ajacieden een zure smaak over aan het gelijke spel. Babiche Roof: ,,Ik had de winnende op mijn schoen. Daardoor voelt het toch een beetje als verlies. Al is het op papier geen slecht resultaat, 1-1 tegen de koploper.’’

De aanvalster zegt te balen van haar reserverol, maar zit niet bij de pakken neer. ,,Leuk is het niet. Maar gelukkig heb ik tot nu toe lange invalbeurten gehad. Vandaag ook weer een helft. Ik moet me er gewoon overheen zetten en hopen dat ik zo’n bal als vandaag bij mijn volgende invalbeurt wel maak.’’

Opstelling Ajax: Du Ry, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Tang, Middag, Van Lunteren, Manduapessy, Versteegt (75. Becx), Bakker (46. Roof), De Ridder.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basis van Ajax. De basis van Ajax.
De wedstrijd voltrok zich onder ideale weersomstandigheden. De wedstrijd voltrok zich onder ideale weersomstandigheden.
Linda Bakker wordt fel op de huid gezeten. Linda Bakker wordt fel op de huid gezeten.
Desiree van Lunteren kopt door. Desiree van Lunteren kopt door.
Babiche Roof was dicht bij de winnende treffer. Babiche Roof was dicht bij de winnende treffer.