Menu
Ajax Vrouwen verliezen bekerfinale

Ajax Vrouwen verliezen bekerfinale

Het is de Ajax Vrouwen niet gelukt om voor het tweede jaar op rij de KNVB beker te veroveren. In de finale in het Kyocera Stadion was landskampioen FC Twente met 3-2 te sterk.

,,Teleurgesteld", was de eerste reactie van trainer Ed Engelkes direct na afloop van de bekerfinale. ,,Wij probeerden er een mooie aanvallende wedstrijd van te maken. Twente gokte op de counter en dat hebben ze goed gedaan. Heel zuur, maar ik ben er trots op hoe wij hebben gevoetbald."

De Ajax Vrouwen liepen in het stadion van ADO Den Haag al snel achter de feiten aan. Na ruim een kwartier spelen kwam FC Twente op voorsprong. De razendsnelle Shanice van der Sanden werd in de diepte aangespeeld, ontsnapte aan de Ajax-verdediging en prikte de bal beheerst achter Laura Du Ry. Twente had het eerste kwartier al twee goede kansen gekregen, maar de openingstreffer viel net op het moment dat Ajax in de wedstrijd leek te komen. Engelkes: ,,Van der Sanden is zo snel, als zij op de brommer zit is ze niet bij te houden. Dan moet je voor rugdekking zorgen, maar dat ging te vaak niet goed."

Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker, maar de eindpass was steeds niet goed genoeg om tot echte kansen te komen. Ondertussen bleef Twente via Van der Sanden levensgevaarlijk uit de tegenaanval. In de 38e minuut was ze dicht bij de 2-0, maar via Liza van der Most en keepster Du Ry grepen goed in. Vlak voordat de teams de kleedkamers opzochten viel toch de tweede Twentse treffer. Jill Roord trok van links naar binnen haalde doeltreffend uit.

Ondanks die fikse tegenvaller, bleef het geloof in een ommekeer. Ajax begon fel aan de tweede helft en zette Twente vast. In de 63e minuut haalde Eshly Bakker verrassend uit vanaf links. Twente-keepster Van Veenendaal werkte de bal niet goed weg, waarna Chantal de Ridder van dichtbij de aansluitingstreffer binnenschoot.

Daarna kwamen er via Marlous Pieëte (hard schot zijnet) en Bakker (schot) kansen op de 2-2: een opmaat naar een spectaculaire slotfase. Daphne Koster werd nog ingebracht als breekijzer, maar precies op dat moment scoorde Ellen Jansen uit de corner de 3-1. De speaker riep al dat het duel beslist leek, maar meteen na de aftrap maakte invalster Kelly Zeeman nog de 3-2. Mandy Versteegt had in blessuretijd nog kans op de gelijkmaker, maar haar afstandschot ging net over.

Het verlies in de bekerfinale betekent dat de Ajax Vrouwen het seizoen afsluiten zonder hoofdprijs, want ook de landstitel was voor FC Twente. Engelkes: ,,Dit was een wedstrijd op zich, die kan je verliezen en ik vind dat we het vanavond goed gedaan hebben. Maar in het algemeen kwamen we dit seizoen te kort in de topwedstrijden. Dat moet beter komend seizoen. Net als vorig jaar zullen we gaan doorselecteren."

Scoreverloop: 16. Van der Sanden 1-0, 45. Roord 2-0, 63. De Ridder 2-1, 88. Jansen 3-1. 89. Zeeman 3-2.

Ajax Vrouwen: Du Ry; Van der Most, Hoogendijk, Hogewoning, Van Dongen (58. Zeeman); Middag, Van Lunteren, Kaagman; Bakker, De Ridder (88. Koster), Pieëte (80. Versteegt).
Wissels Ubachs, Delleman, Marees, Van den Bighelaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De beker waar het allemaal om draaide woensdagavond. De beker waar het allemaal om draaide woensdagavond.
De basiself van de Ajax Vrouwen. De basiself van de Ajax Vrouwen.
Ajax kreeg de eerste helft kleine kansen. Ajax kreeg de eerste helft kleine kansen.
Shanice van der Sanden bleek een plaag voor de Amsterdamse defensie in de eerste helft. Shanice van der Sanden bleek een plaag voor de Amsterdamse defensie in de eerste helft.
Eshly Bakker met een afstandschot. Eshly Bakker met een afstandschot.
Marlous Pieëte was de eerste helft de beste vrouw aan Ajax-zijde. Marlous Pieëte was de eerste helft de beste vrouw aan Ajax-zijde.
Teleurstelling bij Ajax na de 2-0. Teleurstelling bij Ajax na de 2-0.
Anouk Hoogendijk kust de bal. Anouk Hoogendijk kust de bal.
Invalster Kelly Zeeman bracht de spanning terug door vlak voor tijd de 3-2 te maken. Invalster Kelly Zeeman bracht de spanning terug door vlak voor tijd de 3-2 te maken.
Daphne Koster werd in de slotfase ingebracht als breekijzer. Daphne Koster werd in de slotfase ingebracht als breekijzer.
In blessuretijd was Versteegt nog dichtbij de gelijkmaker. In blessuretijd was Versteegt nog dichtbij de gelijkmaker.
Twente houdt de beker omhoog, Ajax kijkt toe. Twente houdt de beker omhoog, Ajax kijkt toe.
De Ajax Vrouwen bedanken het meegereisde publiek voor hun support. De Ajax Vrouwen bedanken het meegereisde publiek voor hun support.