Menu
Ajax Vrouwen verliezen topper

Ajax Vrouwen verliezen topper

De Ajax Vrouwen verloren vrijdagavond in de BeNe League de spannende topper tegen FC Twente. De Amsterdamse ploeg had voor de 75e officiële wedstrijd in het bestaan vier punten voorsprong op de concurrent voor het kampioenschap, maar zag die slinken tot één door een 0-2-nederlaag. ,,Ik had mij het anders voorgesteld", vertelde trainer Engelkes na afloop. ,,Maar ja, het zij zo."

Het was alweer de vierde keer in successie dat de ploeg van trainer Ed Engelkes op eigen veld niet kon winnen van FC Twente. Maar er had meer in gezeten. Het kantelmoment was vlak na rust toen de scheidsrechter in de 52e minuut naar de stip wees, nadat Suzanne Marees haar opponent opzichtig een duw had gegeven. Marieke Ubachs ging naar de goede hoek, maar Anouk Dekker plaatste de bal buiten haar bereik in de hoek, 0-1. ,,Ik vind de penalty makkelijk gegeven", concludeerde de trainer. ,,Het is dom van de verdediger, maar aan de andere kant was er in de slotfase ook zo'n situatie met Loïs Oudemast en toen gaf de scheidsrechter niets."

In de basis van Ajax ontbrak Eshly Bakker. De topschutter - net als Marlous Pieete heeft ze zes goals achter haar naam staan - had deze week op de training minder kunnen doen vanwege knieklachten. Daarom koos trainer Ed Engelkes voor Chantal de Ridder in de punt van de aanval.

FC Twente nam logischerwijze het initiatief. Willen zij immers nog iets betekenen in de competitie dan mocht er bij Ajax geen puntenverlies worden geleden. De dadendrang leidde aanvankelijk niet tot kansen. In die eerste fase stichtte alleen Felicienne Minnaar met een afstandsschot gevaar, maar Marieke Ubachs redde goed op de lastige inzet met stuit. Namens Ajax was vooral voormalig Twente-speelster Pieëte gevaarlijk. In de vijfde minuut werd zij goed weggestuurd door Claudia van den Heiligenberg, maar vond ze keepster Van Veenendaal op haar pad.

De basis in de topper tegen FC Twente. De basis in de topper tegen FC Twente.

Na een kwartier kreeg Ajax controle en kwamen er tot de rust drie mogelijkheden waarbij met wat meer geluk de score geopend had kunnen worden. Maar een voorzet van Van den Heiligenberg eindigde in handen van Van Veenendaal, een mooie voorzet van Van der Most werd door dezelfde Van den Heiligenberg overgekopt en een punter van Pieëte verdween naast het doel.

Veel leek er dus niet aan de hand aan het begin van de tweede helft voor de Ajacieden. Maar toen Marees de duw gaf en arbiter Sjoukje de Jong naar de stip wees, velde Dekker het vonnis. Met de wissels Eshly Bakker voor De Ridder en debutant Merel van Dongen voor Marees probeerde Ajax met vereende krachten de wedstrijd naar zich toe te trekken. Bakker was een aantal keer goed onderweg, maar had misschien wat egoïstischer mogen zijn voor het doel. De voorzetten die ze gaf, hadden namelijk steeds nét niet het gewenste effect. ,,Het verschil zat 'm vandaag in het benutten van de kansen", vond trainer Engelkes. ,,In de slotfase namen we alle risico's en ja dan kan je tegen zo'n tweede aanlopen."

Ajax bleef aanvankelijk gespaard toen Ubachs na een foute terugspeelbal van Hogewoning in de 66e minuut de 0-2 voorkwam. Invalster Loïs Oudemast kwam in de spannende slotfase nog een paar keer gevaarlijk voor het Twente-doel maar de thuisploeg kreeg in de slotminuut alsnog de genadeslag toegediend. Yana Daniels bracht Twente op 0-2 waardoor de strijd om de Nederlandse titel binnen de BeNe League weer helemaal open is. Twente is Ajax immers op een punt genaderd. ,,Ik had het mij anders voorgesteld. Maar het zij zo. Er is nog geen man over boord. Wij moeten ons eigen ding doen en dan hebben we dat punt voorsprong. Wellicht morst Twente onderweg ook nog punten", besloot Engelkes.

Scoreverloop: 52. Dekker (pen.) 0-1, 90. Daniëls 0-2

Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Marees (59. Van Dongen), Hoogendijk, Hogewoning; Middag, Van Lunteren, Van den Bighelaar; Pieete (85. Oudemast), De Ridder (59. Bakker), Van den Heiligenberg


Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van de wedstrijd en de reactie van Ed Engelkes

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Anouk Hoogendijk wordt op de huid gezeten. Anouk Hoogendijk wordt op de huid gezeten.
Marjolijn van den Bighelaar domineert aan de bal. Marjolijn van den Bighelaar domineert aan de bal.
Desiree van Lunteren verwikkeld in een kopduel. Desiree van Lunteren verwikkeld in een kopduel.
Anouk Dekker schiet Twente naar de voorsprong. Anouk Dekker schiet Twente naar de voorsprong.
Marlous Pieëte was Ajax gevaarlijkse aanvalster. Marlous Pieëte was Ajax gevaarlijkse aanvalster.

Merel van Dongen debuteerde bij Ajax. Merel van Dongen debuteerde bij Ajax.
Desiree van Lunteren werd tot Ajacied van de Wedstrijd uitgeroepen. Desiree van Lunteren werd tot Ajacied van de Wedstrijd uitgeroepen.
Marleen Molenaar feliciteerde Van Lunteren namens Ajax voor haar uitverkiezing tot Sportvrouw van Almere. Marleen Molenaar feliciteerde Van Lunteren namens Ajax voor haar uitverkiezing tot Sportvrouw van Almere.