Menu
Ajax Vrouwen verliezen van ADO

Ajax Vrouwen verliezen van ADO

De Ajax Vrouwen hebben zondagmiddag met 2-1 verloren van regerend landskampioen ADO Den Haag. Na 35 minuten keek het team van Ed Engelkes tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Kitty Susan en Teresa Noyola. Een minuut voor het eindsignaal maakte Linda Bakker er 2-1 van.

Een week na het gelijkspel (1-1) tussen Ajax 1 en ADO Den Haag, stonden de vrouwen zondag tegenover elkaar in het Kyocera Stadion in Den Haag. De regerend landskampioen speelde een midweekse wedstrijd in de Champions League tegen het Russische Rossiyanka. ADO ging onderuit met 1-4 en in Den Haag vroeg men zich af of ADO wel klaar was voor de confrontatie met Ajax.

De uitslag van de wedstrijd tegen de Russische ploeg betekende niet dat Ajax een gemakkelijke middag voor de boeg zou hebben in Den Haag. Sterker nog, de Ajax Vrouwen moesten vooral in de beginfase even wennen. Oud-speelster van ADO en huidige keepster van Ajax, Laura Du Ry, kende een paar hachelijke momenten in het zestienmetergebied. Du Ry zag bij de meest gevaarlijke actie Anouk Hoogendijk een mooie redding maken. De Ajax-speelster maakte een redding op de lijn nadat Du Ry ver uit haar doel liep.

De thuisploeg bleef opkomen en de Amsterdamse tegenstander onder druk zetten. Na twintig minuten werd ADO beloond nadat Kitty Susan haar team op een 1-0 voorsprong bracht. Susan scoorde vanuit een vrije trap van Renate Jansen. Kort na de voorsprong van ADO dreigde er voor Ajax weer gevaar achterin. Lineth Beerensteyn sprintte vooruit, maar kreeg in de zestienmeter een duw in de rug. De scheidsrechter gaf keepster Du Ry geel en kende daarbovenop een penalty toe aan de thuisploeg. Jansen schoot de bal zeer goed op doel, maar Du Ry dook naar de bal en keerde die op fraaie wijze. De penaltykiller stopte evenals vorige week tegen PEC Zwolle opnieuw een penalty.

Linda Bakker, hier op archiefbeeld, maakte de 2-1. Linda Bakker, hier op archiefbeeld, maakte de 2-1.

Lang konden de Ajax Vrouwen niet juichen, want exact een minuut na de mooie redding van Du Ry scoorde Teresa Noyola. Uit een voorzet van Yvette van der Veen kopte Woman of the Match Noyola in de verre hoek en na 35 minuten keken de Ajax Vrouwen tegen een 2-0 achterstand aan. Ed Engelkes zag zijn team vanaf de bank twee mooie kansen creëren in de slotfase van de eerste helft. Mandy Versteegt onderschepte een terugspeelbal op fraaie wijze, helaas was de bal net te hard waardoor ADO-keepster Barbara Lorsheijd de situatie goed kon oplossen. Even later zette Babiche Roof goed voor op Linda Bakker, die in haar eentje op de keeper afliep. De aanvalster kon niet om Lorsheijd heen spelen en zag de kans verloren gaan.

Ook in de tweede helft bleven de Ajax Vrouwen het moeilijk hebben met de regerend landskampioen. Verder dan een kans van Koster kwam het Amsterdamse elftal niet. Het team van Engelkes moest diverse reddingen verrichten om de score niet hoger uit te laten komen. Ook De Ry had na de rust opnieuw een hachelijk moment nadat ze uit doel liep en een verkeerd geplaatste bal in de voeten van Libby Guess zag eindigen. De Amerikaanse had slechts een leeg doel voor zich, maar toch schoot ze verrassend naast waardoor de score niet verder opliep. Tien minuten voor tijd vuurde Desiree van Lunteren een gevaarlijk schot op doel en zag Lorsheijd maar net de bal keren. Een minuut voor het eindsignaal was het dan eindelijk raak via Linda Bakker. De aanvalster haalde snoeihard uit en schoot achter Lorsheijd: 2-1.

,,Ik vond het een ongelofelijk matige wedstrijd’’, vertelde trainer Engelkes na afloop van het duel. ,,Het leek wel alsof wij Europees gespeeld hadden. We hadden teveel ongelukkige momenten, we struikelden over de bal en het positiespel was gewoon slordig. In de tweede helft werd het iets beter, maar het was nog niet goed. Je gaat je dan afvragen waar je de hele week voor traint. Tien minuten voor tijd leefde het op, maar dan is het al te laat. Je moet er vanaf de eerste minuut staan. We gaan het er nog goed over hebben en aanstaande vrijdag moeten we er weer staan, want dan wacht de topper tegen PSV.’’

Scoreverloop: 20. Susan 1-0, 35. Noyola 2-0, 89. L. Bakker 2-1

Bijzonderheden: Du Ry stopt in de 32e minuut een penalty.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Koster, Stentler, Hogewoning (59. Veltrop); Hoogendijk, Van Lunteren, Middag; L. Bakker, Versteegt (78. Becx), Roof.


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst