Menu
Ajax Vrouwen verslaan Telstar

Ajax Vrouwen verslaan Telstar

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond de belangrijke wedstrijd tegen Telstar gewonnen. Dankzij doelpunten van Linda Bakker en Desiree van Lunteren (foto) zegevierden de Amsterdammers met 1-2 in Velsen-Zuid. Door de overwinning stijgt de formatie van trainer Ed Engelkes naar de cruciale vierde plaats in de BeNe League Orange.

Telstar, dat voor het duel nog vierde stond met één punt meer dan Ajax, werd in amper twee minuten tijd geveld. In de tiende minuut schoot aanvalster Linda Bakker raak, nadat zij was opgestoomd vanaf de linkerflank. Luttele seconden later was het de beurt aan middenveldster Desiree van Lunteren. Na zwak optreden in de verdediging van Telstar speelde ze zichzelf knap vrij om de bal vervolgens beheerst in de hoek te schuiven.

Trainer Engelkes sprak van twee knappe doelpunten. ,,Een fantastisch begin voor ons. Bij de 0-2 reageerde Desiree zeer alert. Dat wil ik zien’’, zei hij.

Vervolgens ontstond er een felle strijd op het veld, waarbij beide ploegen niet heel gevaarlijk werden. De bijna 1.500 toeschouwers, onder wie veel enthousiaste meiden, zagen weinig kansen. Ajax-keepster Laura du Ry hoefde nauwelijks in actie te komen, omdat haar defensie stond als een huis. Tot tevredenheid van Engelkes, die wist dat het een pittige pot zou worden. ,,Telstar is fysiek erg sterk. Daar hebben we het meestal moeilijk mee, omdat we niet veel lange speelsters hebben. We moeten het eerder hebben van onze creativiteit. Maar vanavond heb ik strijd gezien. Misschien was het voetballend niet altijd goed, maar het is fijn als je wedstrijden ook kunt winnen door te knokken.’’

Vreugde bij de Ajax Vrouwen na de vroege 0-2 voorsprong. Vreugde bij de Ajax Vrouwen na de vroege 0-2 voorsprong.

Ajax maakte het zichzelf lastig, vond Engelkes. In de tweede helft had zijn ploeg het duel veel eerder kunnen beslissen. Vooral buitenspeelster Mandy Versteegt kreeg enkele goede mogelijkheden om de derde treffer te maken. Met haar snelheid wist ze haar opponenten meermaals af te schudden, maar keer op keer kon Telstar-keepster Mairav Shamir redding brengen.

Dus bleef het een spannende wedstrijd. Helemaal toen invalster Marjan Brouwer in de 82ste minuut de aansluitingstreffer maakte namens Telstar. De Witte Leeuwinnen verhoogden de druk na de 1-2, terwijl de bezoeksters noodgedwongen achterover leunden. Toch was de beste kans nog voor Ajax. Nadat Linda Bakker onderuit was geschoffeld door keepster Shamir, mocht Van Lunteren aanleggen vanaf de stip. Helaas schoot ze huizenhoog over. Engelkes: ,,Dat was zonde, maar ze schoot te onbesuisd.’’

Hij vond dat zijn ploeg mede overeind was gebleven dankzij zijn verdedigsters Liza van der Most en Pascalle Tang. ,,Zij speelden erg sterk, terwijl ze nog niet zo lang op dit niveau spelen. Hun tegenstanders kwamen er nauwelijks aan te pas. Als trainer word je daar blij van.’’

Door de zege klimt Ajax naar de belangrijke vierde plaats. Net als de bovenste drie geeft deze plek uiteindelijk recht op deelname aan de kampioenspoule, waarin zowel vier Belgische als Nederlandse ploegen strijden om de titel van de BeNe League. Met nog drie wedstrijden te gaan, verkeert Ajax in een goede uitgangspositie. ,,Maar we zijn er nog niet’’, benadrukt coach Engelkes. ,,Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen Heerenveen. We moeten scherp blijven en niet gaan freewheelen. Doe je dat wel, dan heb je niks aan deze overwinning.’’

Scoreverloop: 10. Bakker 0-1, 11. Van Lunteren 0-2. 82. Brouwer 1-2.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Tang, Koster, Stentler, Hoogendijk, Bakker, Middag, Versteegt (90. Drost), Van Lunteren, Manduapessy (59. Roof), Van der Most.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax-aanvoerster Daphne Koster keerde vrijdagavond even terug bij haar oude club Telstar. Ajax-aanvoerster Daphne Koster keerde vrijdagavond even terug bij haar oude club Telstar.
De startende elf van de Ajax Vrouwen. De startende elf van de Ajax Vrouwen.
Linda Bakker schoot Ajax in de tiende minuut op een 0-1 voosprong. Linda Bakker schoot Ajax in de tiende minuut op een 0-1 voosprong.
Ook Sinterklaas was van de partij in Velsen-Zuid. Ook Sinterklaas was van de partij in Velsen-Zuid.
Daphne Koster ontwijkt een tegenstandster van Telstar. Daphne Koster ontwijkt een tegenstandster van Telstar.
Er waren aardig wat voetbalfans naar het TATA Steel Stadion gekomen. Er waren aardig wat voetbalfans naar het TATA Steel Stadion gekomen.
Drukte voor het doel van de Ajax Vrouwen. Drukte voor het doel van de Ajax Vrouwen.
De keepster van Telstar grijpt goed in bij een Ajax-aanval. De keepster van Telstar grijpt goed in bij een Ajax-aanval.
Vlak voor tijd kwam Telstar terug in de wedstrijd. Vlak voor tijd kwam Telstar terug in de wedstrijd.
In de slotfase kreeg Ajax nog een strafschop na een overtreding op Linda Bakker. Desiree van Lunteren miste vervolgens de strafschop. In de slotfase kreeg Ajax nog een strafschop na een overtreding op Linda Bakker. Desiree van Lunteren miste vervolgens de strafschop.
Vreugde bij de Ajax-fans op de tribune... Vreugde bij de Ajax-fans op de tribune...
...En bij de speelsters op het veld uiteraard. ...En bij de speelsters op het veld uiteraard.