Menu
Ajax Vrouwen verzorgen bijzondere clinic

Ajax Vrouwen verzorgen bijzondere clinic

Het project Life Skills & Clinics van de Ajax Foundation brengt Ajax langs talloze basisscholen in de omgeving van Amsterdam. De clinics bieden kinderen de mogelijkheid te kunnen sporten, geheel volgens de normen en waarden die de jeugd op sportcomplex de Toekomst ook wordt bijgebracht. Dit keer was behandelcentrum de Koppeling in Amsterdam het decor voor een bijzondere editie van de clinic met meiden van behandelgroep E in de hoofdrol.

De Koppeling is een besloten behandelcentrum voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die gemiddeld voor een periode van negen maanden niet deelnemen aan de maatschappij. Er worden voor deze jongeren weinig sportieve activiteiten georganiseerd, maar dat wil niet zeggen dat de meiden stonden te trappelen om van start te gaan. Te koud, te nat, te glad; zijn de weinig verrassende reacties die je mag verwachten van meisjes in hun puberteit voor wie een sportieve middag in het vooruitzicht ligt. Des te groter is de uitdaging voor Chantal de Ridder, Daphne Koster en Anouk Hoogendijk (het drietal speelsters van de Ajax Vrouwen) om de groep in een sportieve flow te brengen.

Posters
Op het voetbalveld met opblaasbare omheining, uitgestald op de binnenplaats van het behandelcentrum wordt begonnen met een afwerkoefening. Nadat één van de eerste schoten prompt in de kruising belandt, worden de meiden toch langzaam wat enthousiaster. Op één meisje na. Op de rand van het opblaasveld zit Jade, een stoer jongensachtig meisje met een honkbalpet op. Ze wil niet meedoen. Ajacied De Ridder gaat naar haar toe. Het meisje houdt zich afzijdig omdat zij geen zin heeft en haar sneakers niet wil verpesten. Na wat bemoedigende woorden van de Ajax-speelster lukt het haar om met Jade mee te gaan naar haar kamer om andere schoenen aan te trekken. Binnen treft ze een typische puberkamer aan met tieneridolen aan de muur. Daar wil De Ridder ook wel hangen: 'Volgende keer dat ik hier kom, hangt er een poster van mij aan de muur, ok?'

Hesjes
Aan het einde van de clinic vormt zich ineens een klein probleem. De teams zijn niet gelijk verdeeld en Kristel, een meisje dat zich bij het team van de grijze hesjes moet voegen wil niet: ,,Ik ga echt niet zo’n lelijk grijs ding aan doen hoor’’. Toch moet ze echt in dat team omdat door de begeleiding is ingefluisterd dat zij - door een akkefietje eerder die dag - beter niet bij een meisje uit het roze team kan worden ingedeeld. Ajax-speelster Koster voelt de situatie aan en weet haar het roze team in te loodsen door Kristel haar beste vriendinnetje te laten meenemen. De teams zijn nu gelijk verdeeld zonder dat iemand zich benadeeld voelt.

Het enthousiasmeren van de groep is in dit stadium allang niet meer nodig. Daar waar het gezelschap eerst oogde als een groep van individuen toen ze de binnenplaats betraden, zijn het nu twee hechte teams. De Ajax Vrouwen spelen het partijtje mee en de meiden van de Koppeling zijn duidelijk niet van plan zich het kaas van het brood te laten eten. Na elk doelpunt klinkt er een hard ‘Messi, Messi!’ over de binnenplaats.

Scouten
Na afloop signeren de Ajax Vrouwen een aantal meegebrachte elftalposters. De eerst nog zo norse Jade stapt op De Ridder af met het verzoek of ze even haar pet en haar sneaker zou willen signeren. Bij het afscheid roepen de meiden de Ajax Vrouwen nog na: ‘Scout míj hè!’ (De namen van de bewoners van de Koppeling zijn voor hun veiligheid gefingeerd)

Tekst en foto's: Ajax Foundation