Menu
Ajax Vrouwen wacht 'pittig duel'

Ajax Vrouwen wacht 'pittig duel'

De speelsters van Ajax Vrouwen werkten donderdagmiddag de laatste training af voor het topduel tegen PEC Zwolle vrijdagavond 19:30 uur op sportcomplex de Toekomst. ,,Een pittig duel", verwacht trainer Ed Engelkes. ,,PEC Zwolle is een lastige ploeg om tegen te spelen."

Zonder naar de tegenstander te kijken, heeft Ajax Vrouwen het zelf ook lastig. De ploeg is de laatste wedstrijden niet ongeschonden doorgekomen. Zo raakte Eshly Bakker in de uitwedstrijd bij Twente geblesseerd en kreeg Engelkes Petra Hogewoning geblesseerd terug na de interlandperiode. ,,Het oogt dat het de goede kant op gaat", is de trainer positief. Maar de wedstrijd van vrijdag tegen PEC Zwolle komt voor beide speelsters te vroeg. Hoe Engelkes die opengevallen posities gaat invullen, horen de speelsters een paar uur voor de wedstrijd. ,,Ik ben niet iemand die - als iedereen fit is - opeens gaat wisselen, want de meeste speelsters die wij in de wissel hebben, zijn jonge meiden die we rustig willen brengen. We gaan straks (donderdagavond, red.) met de staf overleggen, welke opties we hebben voor vrijdagavond, want door die blessures is de selectie best smal." En dus hield de trainer tijdens de training zijn hart vast toen Pacalle Tang door haar enkel ging. ,,Ik hoop dat we er op tijd bij waren en dat ze morgen gewoon kan spelen."

Daphne Koster is 'superblij' dat Oranje zich sinds donderdagavond verzekerd weet van het EK. Daphne Koster is 'superblij' dat Oranje zich sinds donderdagavond verzekerd weet van het EK.

Want Ajax zal alle zeilen moeten bijzetten om de interesssante ontmoeting tegen het hooggeklasseerde PEC Zwolle in winst om te zetten. ,,Het is een lastige ploeg", weet Engelkes. ,,Zij zijn al langer bij elkaar en spelen met veel strijd. Daarnaast hebben ze een aantal heel goede speelsters als Lisanne Vermeulen en international Sylvia Smit. Maar Zwolle heeft ook zwakheden. Die kennen we en daar moeten we gebruik van maken. Maar we moeten anders spelen als tegen FC Twente. Niet wat inzet en strijd betreft, want daar ben ik wel tevreden over, maar het voetbal moet veel beter."

Die wedstrijd ging dan ook terecht verloren. De felicitaties gingen naar de tegenstander. Donderdagavond kreeg Engelkes zelf de felicitaties. Niet omdat hij jarig was, maar omdat het Nederlands vrouwenteam zich - na de nederlaag van Schotland tegen Frankrijk - definitief als beste nummer twee rechtstreeks plaatste voor het EK 2013 en met 9 internationals in de Ajax-selectie vonden zijn kennissen en bekenden dat een berichtje waard. ,,Voor het Nederlands vrouwenvoetbal is het EK belangrijk. Dat ze zich nu definitief hebben geplaatst betekent dat er minder druk op staat. Je bent niet meer afhankelijk van anderen en hoeft geen play-off meer te spelen", aldus Engelkes.

,,We zijn superblij", verwoordt Daphne Koster het gevoel van de Oranje Leeuwinnen. ,,We hebben lang in de wachtkamer gezeten en hoewel het wel al 98 procent zeker was dat we de beste nummer 2 zouden worden, kon je niet juichen tot het echt zover was. Het is fijn dat die zekerheid er nu is, want in de play-offs weet je nooit welke kant het opgaat. Maar we zijn door en hebben een betere kwalificatie gespeeld dan ooit. We weten doordat we tegen Zweden speelden dat we nog een stap moeten maken, maar we kunnen bij vlagen heel dominant spelen."

Nu is het opbouwen tot het zover is. ,,Het EK start op 10 juli en 28 juli is de finale", lacht de Ajax-aanvoerster opgetogen. Tot die tijd is er Ajax waar zij en haar teamgenoten zich willen profileren. Morgen wacht dus PEC Zwolle. ,,Ik hoop dat het weer zo druk zal zijn als de eerste thuiswedstrijd", zegt Koster. ,,Het is altijd leuk als je voor je eigen publiek speelt."

Haar trainer beaamt dat. ,,Ik hoop dat de entourage hetzelfde is als de vorige keer. Ik hoop ook dat we minimaal hetzelfde niveau kunnen halen en het liefst nog iets beter. We moeten in elk geval zuiniger zijn met onze kansen. Wij moeten zorgen dat we er staan, want thuis wil je natuurlijk altijd winnen."

Ajax Vrouwen - PEC Zwolle begint vrijdagavond 21 september om 19:30 uur. De toegang tot sportcomplex de Toekomst is gratis.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst