Menu
Ajax Vrouwen winnen bekerfinale in blessuretijd

Ajax Vrouwen winnen bekerfinale in blessuretijd

De Ajax Vrouwen hebben zaterdagavond het seizoen met een prijs afgesloten. De bekerfinale tegen PEC Zwolle leek op een verlenging af te stevenen, maar diep in blessuretijd besliste Vanity Lewerissa anders (2-1). Met haar goal in de 93e minuut bezorgde ze de Ajax Vrouwen de 5e prijs in 3 seizoenen. De afgelopen 2 jaar wonnen de Ajacieden de dubbel.

Het was voor de Ajax Vrouwen de 4e bekerzege uit de historie, na eerdere overwinningen in 2014, 2017 en 2018. Het betekende ook een welkom afscheidscadeau voor trainer Benno Nihom (gaat weg) en aanvoerder Loïs Schenkel (stopt). Laatstgenoemde ontbrak in de finale door een blessure, maar nam samen met mede-captain Kika van Es wel de beker in ontvangst.

De Ajax Vrouwen hadden het lastig in de beginfase. PEC Zwolle startte overtuigender en nam al vroeg een voorsprong. Na een aanval over rechts werkte Maxime Bennink binnen: 0-1.

Flitsend begin met 2 goals
Het was een domper voor de Ajacieden, die desondanks een snel antwoord paraat hadden. Liza van der Most stak Linda Bakker weg en de middenvelder van Ajax profiteerde van het ver uitkomen van PEC-doelvrouw Nienke Olthof: 1-1.

Ajax kreeg in het vervolg van de eerste helft de grootste kansen op de 1-2, waarbij Vanity Lewerissa het dichtst bij was. De aanvaller raakte na een knappe solo-actie de lat. Daarnaast schoot Kay-lee de Sanders een afgeslagen bal uit een standaardsituatie net naast.

JAAA! THE CUP IS OURS! ❌❌❌#ajapec pic.twitter.com/rxkwB2i5rL

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) May 11, 2019

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een Amsterdamse voorsprong niet helemaal terecht was geweest. PEC voerde het grootste gedeelte van de eerste helft de regie.

Voorzichtig hinken op 2 gedachten
Hetzelfde beeld zette zich door na rust. PEC had het initiatief, drong Ajax terug, maar tot overdreven veel kansen leidde het niet. Zo bleef het lange tijd 1-1 en dus begon langzamerhand ook het voorzichtig hinken op 2 gedachten. Moest er een beslissing in de reguliere speeltijd worden afgedwongen, of toch de verlenging afgewacht worden?

De basiself.
De basiself.
Linda Bakker op weg naar de 1-1.
Linda Bakker op weg naar de 1-1.
En de ontlading.
En de ontlading.
Vanity Lewerissa haalt uit, maar haar inzet belandt op de lat.
Vanity Lewerissa haalt uit, maar haar inzet belandt op de lat.
Souplesse bij Soraya Verhoeve.
Souplesse bij Soraya Verhoeve.

Zo'n 20 minuten voor tijd geraakte Ajax beter in de wedstrijd, ogenschijnlijk door een beter fysiek vermogen. En kreeg invaller Eshly Bakker vlak voor tijd dé kans op de 1-2. Vrijgespeeld door naamgenoot Linda Bakker stuitte ze echter op goalie Olthof.

Toen eigenlijk niemand meer op een goal rekende, viel die alsnog. Een corner werd verlengd en Lewerissa werkte van dichtbij binnen. Het was niet haar fraaiste goal - verre van zelfs, zo bekende de Limburgse - maar de vreugde was er niet minder om.

Ajax Vrouwen - PEC Zwolle 2-1 (1-1). 6. Bennink 0-1, 11. L. Bakker 1-1, 90+3. Lewerissa 2-1

Opstelling Ajax: Kop; Van der Most, Dijkstra, De Sanders, Van Es, Verhoeve; Akkerman, L. Bakker, Munsterman; Jansen (79. E. Bakker), Lewerissa

Lees ook: Ellen Jansen ook komend seizoen Ajacied
Check ook
: Mandy Versteegt vol vertrouwen: Ajax Vrouwen winnen met 3-1!

Tekst en beeld: Ajax.nl