Menu
Ajax Vrouwen winnen in België

Ajax Vrouwen winnen in België

De Ajax Vrouwen hebben de eerste wedstrijd op Belgische bodem winnend afgesloten. In het Herman Vanderpoortenstadion werd Lierse dinsdagavond met 0-1 verslagen dankzij een doelpunt van invalster Chelly Drost.

Op ’t Lisp, de alternatieve benaming van het stadion van Lierse, was het Ajax dat vanaf de aftrap domineerde. Maar ondanks het veldoverwicht, waren de beste kansen voor de thuisspelende ploeg. Die loerde op de counter en deed dat met succes. Doelpunten leverde het niet op, maar veel scheelde het niet. Het is dat de aanvalsters van Lierse hun vizier niet op scherp hadden staan, anders had Ajax zomaar met 2-0 achter kunnen staan.

Even later leverde het gedegen combinatiespel van Ajax wel het gewenste effect op: een grote kans. Deze werd echter om zeep geholpen door Mandy Versteegt. De rappe aanvalster speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor haar schot eenvoudig kon worden gepareerd door Lierse-keepster Dorien Peeters. Niet veel later lukte het Babiche Roof wel om diezelfde Peeters te passeren, maar haar treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het hoogtepunt van de eerste helft was een kans voor Lierse. Nadat Ajax-sluitpost Marieke Ubachs de bal had weggestompt uit haar doelgebied, moest ze alles uit de kast halen om redding te brengen op de rebound. Ze deed dat kordaat, net zoals ze ook in het restant van de wedstrijd sterk keepte. Assistent-trainer Benno Nihom, die de vanwege trainerscursus afwezige Ed Engelkes verving, was tevreden over haar optreden. ,,Mijn complimenten aan haar. Hoewel we weinig kansen tegen kregen, heeft zij ons op de been gehouden als het toch even spannend werd.’’

Babich Roof haalt uit. Babich Roof haalt uit.

Over de eerste helft merkte Nihom op: ,,Lierse is een stugge ploeg. Ze zijn fysiek sterk en zetten ons flink onder druk. Voor ons was het lastig om onder die druk vandaan te komen. Ook omdat we te vaak het middenveld oversloegen. Daar lag juist de ruimte, maar we probeerden te veel meteen de aanvalsters te zoeken met een lange bal.’’

In het tweede bedrijf deed Ajax het beter. Via de zijkanten werden de aanvalsters veelvuldig gezocht, met enkele goede mogelijkheden tot gevolg. Heerlijk was de puntgave dieptepass van Tessel Middag op aanvalster Linda Bakker. De voorhoedespeelster leverde vervolgens een slordige voorzet af op Mandy Versteegt, waardoor de kans verkeken was. De toon was in elk geval gezet, want in de minuten erna deden zich gelijkwaardige kansen voor. Maar wederom: onnauwkeurigheid in de afronding.

Tot de 73ste minuut, het moment waarop de pakweg vijftig meegereisde fans van Ajax volledig uit hun dak gingen. Hun vreugde was het gevolg van de 0-1, op fraaie wijze gemaakt door invalster Chelly Drost. Hoewel ze knap raak schoot, was de assist van Desiree van Lunteren nog mooier. Ze brak door op de linkerflank, behield het overzicht en leverde een perfecte voorzet af op Drost. Het getuigde van grote klasse.

Het zou het enige doelpunt van de wedstrijd zijn, waardoor Ajax’ eerste wedstrijd in België meteen drie punten oplevert. ,,Een echte teamprestatie’’, vond coach Nihom. ,,In de tweede helft is Lierse nauwelijks gevaarlijk geweest, terwijl wij wel veel kansen creëerden. Alleen de eindpass, die was vaak nog te onzuiver.’’ Nihom tot slot: ,,Na de flinke nederlaag tegen Standard Luik hebben we ons vandaag uitstekend herpakt. Voor de wedstrijd zei ik al tegen de meiden: jullie kunnen deze leuke dag alleen maar bekronen met drie punten. En dat hebben ze gedaan. Een fantastisch resultaat.’’

Aanstaande zaterdag reist Ajax opnieuw naar België. Die middag wacht om 15:00 uur de uitwedstrijd tegen de vrouwen van Beerschot.

Scoreverloop: 73. Chelly Drost 0-1.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Sharpe, Van Lunteren, Roof, Middag, Bakker, De Ridder (37. Drost), Versteegt (87. Becx).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De startende elf van de Ajax Vrouwen in België. De startende elf van de Ajax Vrouwen in België.
Nieuwkomer Chantal de Ridder speelde haar tweede officiële duel voor de Ajax Vrouwen. Nieuwkomer Chantal de Ridder speelde haar tweede officiële duel voor de Ajax Vrouwen.
Linda Bakker strijdt met haar Belgische tegenstandster om de bal. Linda Bakker strijdt met haar Belgische tegenstandster om de bal.
De Ajax Vrouwen werden gesteund door meegereiste Ajax-fans. De Ajax Vrouwen werden gesteund door meegereiste Ajax-fans.
Ajax' nieuwste aanwinst Whitney Sharpe. Ajax' nieuwste aanwinst Whitney Sharpe.
Spits Mandy Versteegt kwam niet tot scoren. Spits Mandy Versteegt kwam niet tot scoren.
Assistent-coach Benno Nihom verving Ed Engelkes in België. Assistent-coach Benno Nihom verving Ed Engelkes in België.
Vreugde na afloop. De eerste overwinning is een feit! Vreugde na afloop. De eerste overwinning is een feit!