Menu
Ajax wacht lastige klus in Arnhem

Ajax wacht lastige klus in Arnhem

Ajax heeft woensdag tegen RKC Waalwijk (0-2-winst) een belangrijke stap gezet naar de vierde landstitel op rij. Desondanks is de zilvervloot nog niet binnen en hebben de Ajacieden zondag een lastige uitwedstrijd voor de boeg bij Vitesse. Voor Joël Veltman is het laatstgenoemde duel er een met een bijsmaak, want bij de vorige editie liet de jongeling zich in de luren leggen door voormalig Ajacied Theo Janssen. Hierdoor kantelde de wedstrijd en boog de thuisploeg een 0-2 achterstand om naar een 3-2 zege.


Veltman, die tot dan toe mondjesmaat in de basisopstelling was gestart, herinnert zich de ontmoeting in het Gelredome maar al te goed. ,,Die wedstrijd zit inderdaad nog wel in mijn hoofd," beaamt de 22-jarige verdediger. ,,Hoewel ik lekker speelde, maakte ik een inschattingsfout en liet ik me fysiek aftroeven door Janssen. Die nam vervolgens de bal goed mee en maakte het fraai af. Na die 1-2 kantelde de hele wedstrijd en gingen zij er in geloven, terwijl bij ons de koppies naar beneden gingen, waardoor het uiteindelijk 3-2 werd."

Ironisch genoeg kweet Veltman zich tot dat ene schoonheidsfoutje uitstekend van zijn taak. ,,Ik had een paar goede momenten waarbij ik verdedigend goed stond en ook aanvallend had ik mijn bijdrage," blikt de Noord-Hollander nog eenmaal terug. ,,Ik kwam alleen net kijken, dus dan kan zoiets gebeuren. Alhoewel ik me wel gelijk realiseerde dat het anders moest."

Aan de zijde van niemand minder dan Frank de Boer en Jaap Stam - samen goed voor 179 interlands - werkt de leergierige Veltman op het trainingsveld aan zijn onvolkomenheden. Typerend was de dag na de bekerwedstrijd AZ - Ajax, waarin de Ajacied binnen een minuut twee keer aan de noodrem trok en kon vertrekken. Vol overgave legden de voormalige topverdedigers uit wat zij van hun leerling verwachten. ,,Ze zeiden me wat beter moet en lieten dat zien door wedstrijdsituaties na te bootsen. Zij hebben zoveel ervaring. Dat houd ik voor de volgende keer wel in het achterhoofd. Op een gegeven moment moeten die grote fouten er ook uit. Het kunnen geen leermomenten blijven," aldus de immer zelfkritische mandekker.

Veltman: ,, al met al is het een heel leerzaam jaar." Veltman: ,, al met al is het een heel leerzaam jaar."

Behalve eerdergenoemde onachtzaamheden is het talent bezig aan een goed seizoen, waarin hij definitief is doorgebroken en onlangs werd beloond met een contractverlenging tot de zomer van 2018. ,,Ik begon natuurlijk ongelukkig door een knieblessure," die hij opliep bij een duel van Jong Ajax. ,,Vervolgens startte ik in oktober tegen FC Twente voor het eerst in de basis. Daarna ging het steeds beter met als hoogtepunt de wedstrijd tegen Celtic en mijn debuut in Oranje. Na de winterstop heb ik wat mindere wedstrijden gespeeld, waardoor ik meer op safe ging spelen. Maar ik heb nu wel weer een stijgende lijn te pakken. Daarom baalde ik ook zo van die wedstrijd tegen AZ. Maar al met al is het een heel leerzaam jaar."

Een jaargang die Veltman kan afsluiten met zijn eerste echte landstitel. ,,Als we kampioen worden, heb ik daar wel een groot aandeel in gehad." Voordat het echter zover is dient de regerend kampioen eerst af te rekenen met onder meer Vitesse. ,,En ook zij moeten winnen om aansluiting te houden bij de top," merkt de geboren Velsenaar op. ,,Zij zullen er in elk geval alles aan doen om die drie punten in Arnhem te houden. Juist daardoor ontstaat er voor ons ruimte om te voetballen en dat is alleen maar prettig."

Veltman staat in de Gelderse hoofdstad hoogstwaarschijnlijk oog in oog met Mike Havenaar, met wie hij vorig jaar eveneens een verbeten strijd uitvocht. ,,Hoewel hij best lang is, won ik vrijwel alle duels van hem. Hij is verder ook niet echt snel en technisch, maar hij zit er wel bij iedere voorzet tussen, dat is zijn kracht. Het is in elk geval een lekkere tegenstander om tegen te spelen."

Daarnaast hebben de Arnhemmers met oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden iemand in huis die bepalend is voor de opbouw van achteruit. ,,Ook zijn naam werd genoemd in verband met het Nederlands elftal," weet Veltman. ,,Op dat moment vond ik ook wel dat hij dat verdiende. Hij is een echte Ajax-verdediger à la Jan Vertonghen, alleen iets minder aanvallend en opstomend, maar voetballend ook heel goed."

Vitesse - Ajax begint zondag om 14.30 uur. Indien de Amsterdammers winnen en Feyenoord in eigen huis punten verspeelt tegen RKC Waalwijk is de 33ste landstitel een feit.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst