Menu
Ajax wacht lastige klus in Groningen

Ajax wacht lastige klus in Groningen

Ajax wacht de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen. Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren keren zondag als Ajacieden voor even terug in de Euroborg. Het trio droeg tot voor kort het tricot van de Groningers.

Luis Suarez tekende dit seizoen voor de openingstreffer in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Het duel eindigde in een gelijkspel: 2-2. Luis Suarez tekende dit seizoen voor de openingstreffer in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Het duel eindigde in een gelijkspel: 2-2.

Suarez was afgelopen zomer de eerste speler die Groningen verruilde voor Ajax. Tijdens de winterstop volgde Silva het pad van zijn Uruguayaanse landgenoot. Beide transfers kwamen met wat onrust tot stand. Enkele dagen voor het sluiten van de transfermarkt eind januari keerde Lindgren bovendien terug naar de club die hij in 2005 verliet.

FC Groningen reageerde adequaat op het vertrek van zijn drie basisspelers. De club haalde met Marcus Berg een waardige opvolger in huis voor Suarez. Als vervanger van Silva plukten de noorderlingen Sepp de Roover weg bij Sparta Rotterdam en de aan FC Zwolle verhuurde Danny Holla moest met onmiddellijke ingang de leemte opvullen die Lindgren achterliet.

De grootste aderlating voor de Groningers is echter het vertrek van aanvaller Erik Nevland. Het Noorse boegbeeld van de club werd in januari een transfer gegund naar Fulham, dat uitkomt in de Engelse Premier League. Dezelfde Nevland verliet in de vorige editie van FC Groningen - Ajax bij een 2-1-voorsprong onder oorverdovend applaus het veld. De vervanging van de Noor kwam de ploeg van trainer Ron Jans duur te staan want Ajax sleepte in de slotfase op wonderbaarlijke wijze de drie punten binnen. Eerst was het John Heitinga die in de 82ste minuut de gelijkmaker liet aantekenen. In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd gaf Leonardo vervolgens de thuisploeg de genadeslag door de 2-3 binnen te tikken.

Jaap Stam vocht in de laatste editie van FC Groningen - Ajax nog felle persoonlijke duels uit met de toenmalige Groninger Luis Suarez. Beide spelers tekenden op 28 januari 2007 voor een treffer. In blessuretijd schoot invaller Leonardo de Amsterdammers definitief voorbij de thuisploeg: 2-3. Jaap Stam vocht in de laatste editie van FC Groningen - Ajax nog felle persoonlijke duels uit met de toenmalige Groninger Luis Suarez. Beide spelers tekenden op 28 januari 2007 voor een treffer. In blessuretijd schoot invaller Leonardo de Amsterdammers definitief voorbij de thuisploeg: 2-3.

In het seizoen 2005-2006 waren de Groningers Ajax twee keer te slim af in de Euroborg. In de reguliere competitie gingen de Ajacieden met 3-2 onderuit. Klaas Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen - die later met een rode kaart van het veld moest - maakten de treffers voor de ploeg van toenmalig trainer Danny Blind. Nevland, Evgeniy Levchenko en Antoine van der Linden verzorgden de Groningse productie.
Later dat seizoen troffen beide teams elkaar in de beslissende ronde van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Nadat Ajax het eerste duel in de Amsterdam ArenA met 2-0 had gewonnen, volgde in Groningen een spannende ontknoping. Lange tijd leek een verlenging - vanwege een 2-0-voorsprong voor Groningen - uitsluitsel te gaan geven over de vraag welke club Nederland zou mogen vertegenwoordigen in het voorportaal van het prestigieuze Europese bekertoernooi. Wesley Sneijder voorkwam echter een verlenging door drie minuten voor tijd de trekker over te halen: 2-1.

Bekijk ook de voorbeschouwing op Ajax TV.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

FC Groningen - Ajax op je pc zien?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>


Resultaten van de laatste vijf seizoenen, in de Eredivisie:

2006-2007 FC Groningen - Ajax 2-3
2005-2006 FC Groningen - Ajax 3-2
2004-2005 FC Groningen - Ajax 0-4
2003-2004 FC Groningen - Ajax 1-3
2002-2003 FC Groningen - Ajax 1-3