Menu
Ajax wacht lastige klus op Old Trafford

Ajax wacht lastige klus op Old Trafford

Ajax wacht volgende week donderdag een zwaar karwei in de return tegen Manchester United voor een plek in de achtste finales van de UEFA Europa League. Donderdag verlieten de Mancunians de ArenA met een 0-2 overwinning. In het Theatre of Dreams moet Ajax die achterstand goedmaken.

Frank de Boer koos voor het treffen in de zestiende finales van de Europa League voor dezelfde elf als waarmee zijn Ajax de zege bij NAC Breda veiligstelde. De klinkende namen die aantraden bij de Red Devils maakten vooraf al een ding duidelijk: Sir Alex Ferguson spaarde bijna niemand (alleen Patrice Evra kreeg rust) en deed een beroep op zijn sterkst mogelijke opstelling. Wayne Rooney, Nani en Rio Ferdinand bepaalden het gezicht van de Red Devils. Een clubicoon als Ryan Giggs ontbrak helaas in Amsterdam wegens blessureleed. Zijn collega-clubicoon Paul Scholes begon op de bank. Sterren als Rooney, Michael Carrick en Ferdinand keerden voor dit duel terug in de ArenA; zij waren er in augustus 2011 ook bij in het Dreamteam waarmee Edwin van der Sar afzwaaide met zijn erewedstrijd tegen Ajax.

Wat de Ajacieden de eerste helft lieten zien was vertrouwenwekkend. Met bij vlagen brutaal en doortastend spel werd de verliezend finalist uit de laatste Champions League-finale van vorig seizoen goed partij geboden. Het offensiefje dat de ploeg van De Boer kort voor rust ontketende resulteerde in de omsingeling van de zestien van Manchester en een korte reeks kansen. Na een hakbal van Christian Eriksen loste Siem de Jong vanuit de tweede lijn een schot waarop doelman David de Gea voluit moest gaan om redding te brengen. De kopbal van dezelfde De Jong, een minuut later, verdween over het doel van de erfopvolger van Edwin van der Sar. Weer een handjevol minuten later nam ook Eriksen de Spaanse goalie onder vuur. Het schot van de linkermiddenvelder miste helaas vaart en scherpte en verdween recht in de handen van De Gea.

Christian Eriksen houdt Michael Carrick van zich af. Christian Eriksen houdt Michael Carrick van zich af.

,,Uiteindelijk is de eerste helft wel gelopen zoals je het wilt zien’’, sprak Frank de Boer tijdens zijn terugblik op het duel met Manchester United. ,,We speelden goed in de organisatie en voerden de druk op het juiste moment op. Natuurlijk was er dreiging van United, maar wij hadden een goede Kenneth Vermeer.’’

Het Amsterdamse lef beloofde veel moois voor de tweede helft. Ook fraai was overigens de sfeer in de net niet uitverkochte Amsterdam ArenA. De ambiance was Champions League-waardig. ,,Ik heb echt genoten van het publiek’’, complimenteerde De Boer de Ajax-aanhang. ,,Heel positief dat iedereen honderd procent achter het team bleef staan.’’

Op het Amsterdamse offensiefje voor rust na presenteerde de Engelse recordkampioen zich direct na de hervatting als de (veel) betere ploeg. De Mancunians schakelden een, voor Ajax, fatale versnelling hoger. Vermeer kon al in de eerste minuten na de hervatting van arbiter Gianluca Rocchi aan de bak op messcherpe inzetten van Nani, Hernández en een ongelukkige kopbal van verdediger Toby Alderweireld. Nog voordat een uur was verstreken slaagden de Engelsen er wel in een kans te verzilveren. Een voorzet van Nani belandde via Alderweireld voor de kicksen van middenvelder Ashley Young. Hij schoot van dichtbij raak: 0-1.

De Boer reageerde direct door Bulykin te wisselen voor Ricardo van Rhijn. Siem de Jong schoof door naar de spits. Anita nam in de middenlinie de plek in van De Jong en Van Rhijn deed hetzelfde met Anita’s beginpositie als rechtsback. Met de omzettingen moest een tweede Engelse tegentreffer, die Ajax kansloos zou maken voor de return, worden voorkomen. Ook Nicolai Boilesen (voor Koppers) kwam de Ajax-defensie versterken. De linksback maakte daarmee zijn rentree na vijf maanden durend herstel na een hamstringkwetsuur. Boilesen vierde zijn terugkeer nota bene op de dag van zijn twintigste verjaardag. In de slotfase loste Jody Lukoki Aras Özbiliz af.

Vijf minuten voor tijd sloeg de 19-voudig Engels kampioen nogmaals toe. Na een vloeiende, moeilijk te stoppen combinatie met Rooney door het hart van de Ajax-defensie haalde Hernández de trekker over: 0-2. ,,Typische kwaliteitsomschakeling’’, voorzag De Boer de fraai uitgevoerde 0-2 na afloop van commentaar. ,,Wat Real Madrid kan, kan Manchester United ook. Ik heb de tweede helft bij ons stootkracht gemist. Tegen Manchester United moet iedereen honderd procent zijn. Dat was vandaag niet zo, dan weet je dat je het lastig krijgt.’’

Als Miralem Sulejmani in de slotminuut of secuurder had gemikt, had geschoten of de bal had afgegeven, was het zowaar tot een aansluitingstreffer gekomen. De Serviër liftte de bal echter ruim over het Manchester-doel. ,,Helaas maakte Sulejmani de verkeerde keuze’’, besloot De Boer. ,,Voor de return moeten we realistisch zijn.’’ Lachend: ,,We gaan voor de 0-3.’’ Weer serieus: ,,Het wordt een wedstrijd om ervaring op te doen. We zullen ons eigen spelletje spelen en ons niet ingraven.’’

Na de 0-2 in Amsterdam hebben de Ajacieden in de return een klein wonder nodig voor een plek in de achtste finales van de Europa League. Er lijkt een klein voordeel. Als Ajax over zeven dagen aantreedt in het Theatre of Dreams – zoals de bijnaam luidt van Old Trafford – lijkt dat theater de uitgewezen plek om die droom werkelijkheid te laten worden.

Houd Ajax TV in de gaten voor de hoogtepunten van Ajax - Manchester United en de reacties na afloop van Frank de Boer, Jan Vertonghen, Siem de Jong en Nicolai Boilesen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De startende elf van Ajax tegen Manchester United. De startende elf van Ajax tegen Manchester United.
Dmitry Bulykin startte opnieuw in de spits. Dmitry Bulykin startte opnieuw in de spits.
Siem de Jong kreeg voor rust een paar kansen. Siem de Jong kreeg voor rust een paar kansen.
Kenneth Vermeer is Hernandez de baas. Kenneth Vermeer is Hernandez de baas.
Dico Koppers was ook donderdagavond de linksback van Ajax. Dico Koppers was ook donderdagavond de linksback van Ajax.
Ismaïl Aissati was de stand-in van de geblesseerde Eyong Enoh. Ismaïl Aissati was de stand-in van de geblesseerde Eyong Enoh.
Invaller Ricardo van Rhijn met voor hem Wayne Rooney. Invaller Ricardo van Rhijn met voor hem Wayne Rooney.
Uiteindelijk liep Man United na rust uit naar 0-2. Uiteindelijk liep Man United na rust uit naar 0-2.
Frank de Boer zei na afloop dat hij had genoten van de steun van het publiek. Frank de Boer zei na afloop dat hij had genoten van de steun van het publiek.
De jarige Nicolai Boilesen maakte na maanden blessureleed zijn rentree. De jarige Nicolai Boilesen maakte na maanden blessureleed zijn rentree.
Duel tussen Nicolai Boilesen en Paul Scholes. Duel tussen Nicolai Boilesen en Paul Scholes.
Frank de Boer: 'Tegen United moet iedereen honderd procent zijn. Dat was vandaag niet zo.' Frank de Boer: 'Tegen United moet iedereen honderd procent zijn. Dat was vandaag niet zo.'
Volgende week wacht Ajax de return op Old Trafford. Volgende week wacht Ajax de return op Old Trafford.