Menu

Ajax wacht moeilijke klus in Kerkrade

Nadat Roda Sport en Rapid JC in 1973 verder gingen onder de naam Roda JC, speelde Ajax al 36 keer bij de Limburgse fusieclub. Het kwam regelmatig (zeven keer) voor dat de ploegen elkaar drie keer in een seizoen troffen: twee keer voor de competitie, een keer voor de beker. De laatste keren in de seizoenen 98-99 en 99-00. De laatste vier duels in het Limburgse konden door Ajax niet in winst worden omgezet. Vorig seizoen eindigde het treffen net als een jaar eerder in 1-1.

Vorig seizoen was Zlatan de Ajacied die voor gerechtigheid zorgde. De Amsterdammers hadden namelijk van scheidsrechter Temmink een onterechte strafschop tegen gekregen en Anastasiou benutte de penalty. In de 68ste minuut schoot Zlatan Ajax naar 1-1.

Vrijdag neemt scheidsrechter Braamhaar de spelleiding op zich van het duel tussen de nummers een en vier van de Holland Casino Eredivisie. Die vierde plaats heeft de ploeg van trainer Wiljan Vloet stevig in handen. Die positie is opmerkelijk, want Roda heeft toppers als Feyenoord, PSV en Vitesse al gehad. Tegen PSV en Vitesse hebben de Limburgers zelfs vier punten (0-2 in Arnhem, 0-0 in Eindhoven) vergaard. Roda hield Feyenoord in Limburg op 2-2.

De enige dissonant in de huidige prestatiecurve was de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Rotterdammers wonnen verrassend met 2-3. De Graafschap, Heerenveen en Willem II gingen dit seizoen zonder punten uit het Parkstad Limburg stadion weg. De Friezen en de Brabanders deden dat met de kleinste nederlaag; De Graafschap moest met 5-0 op de knieƫn.

Ajax is dit seizoen in uitwedstrijden goed op dreef. Alleen in het laatste duel bij RKC Waalwijk moesten twee punten worden ingeleverd. Het bleef 1-1. De andere duels werden met kleine verschillen gewonnen. Vitesse (1-2), Groningen (1-3), RBC (2-3) en Feyenoord (1-2) kregen een nederlaag in eigen huis te slikken.

De Amsterdammers gaan zonder Andy van der Meyde (scheenbeenblessure) en Jari Litmanen (nog niet 100 procent hersteld van hamstringblessure) naar Kerkrade. Over het meegaan van Cristian Chivu wordt vrijdagochtend beslist. Hij kreeg woensdag weer een tik tegen zijn ribben en zijn meespelen is daardoor volgens Ronald Koeman 'hoogst twijfelachtig'.

Koeman laat Chivu in ieder geval niet met opzet buiten de ploeg omdat hij zijn aanvoerder dinsdag in de laatste Champions-Leaguewedstrijd van de eerste ronde door een schorsing niet mag opstellen. ,,Ik laat de opstelling nooit afhangen van de volgende wedstrijd", aldus de trainer. ,,We leven van wedstrijd tot wedstrijd. We willen altijd winnen en moeten altijd onze wil aan de tegenstander opleggen. Winnen we vrijdag, dan delen we een tikje uit aan de concurrentie, want ik denk dat zij er vanuit gaan dat wij punten laten liggen."

Hoewel Andy van der Meyde er niet bij is, kan het zijn dat Ajax wel met vleugelspelers aantreedt. ,,Als Van der Meyde afwezig is, dan hoeft dat niet automatisch te betekenen dat we 4-4-2 spelen. Ik speel met het systeem waarmee ik denk succes te kunnen hebben. De spelers hebben laten zien dat ze het wisselen van systeem aankunnen. Daarnaast maakt het in balbezit niet uit. Als we aanvallen staan we toch met zeker drie man voor het doel."

Het gevaar van Roda schuilt volgens Koeman in de aanval. ,,Met Soetaers, Sonko, Cristiano en Anastasiou hebben ze veel snelheid en kwaliteit in de ploeg. Wij moeten de hele wedstrijd door scherp verdedigen. Ons elftal kan nu spelen als een homogeen geheel, agressief en op resultaat. Dat zie je in de punten terug."

Roda JC - Ajax begint vrijdagavond om 20.00 uur en is de eerste ontmoeting tussen beide clubs van het seizoen. Deze voetbaljaargang kunnen de teams elkaar opnieuw drie keer treffen, want Ajax speelt de eerste wedstrijd in de Amstel Cup tegen de winnaar van Roda JC - NEC.